adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
piskótához
-
4 db tojásfehérje
-
3 db tojássárgája
-
40 g porcukor
-
80 g finomliszt
-
1 teáskanál víz
krémhez
-
200 g habtejszín
-
400 g étcsokoládé
bevonathoz
1005
Kalória
15.2g
Fehérje
101.8g
Szénhidrát
60.1g
Zsír
53.6g
Víz
156.2g
Koleszterin
10.7g
Élelmi rost
72.3g
Cukor
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
piskótához
-
27g tojásfehérje14 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
1g víz0 kcal
krémhez
-
33g habtejszín97 kcal
-
67g étcsokoládé364 kcal
-
10g mandula59 kcal
bevonathoz
-
67g tortabevonó364 kcal
Összesen
1005
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
piskótához
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
3g víz0 kcal
krémhez
-
200g habtejszín584 kcal
-
400g étcsokoládé2184 kcal
-
60g mandula354 kcal
bevonathoz
-
400g tortabevonó2184 kcal
Összesen
6028
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
piskótához
-
11.4g tojásfehérje6 kcal
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
5.7g finomliszt21 kcal
-
0.2g víz0 kcal
krémhez
-
14.3g habtejszín42 kcal
-
28.5g étcsokoládé156 kcal
-
4.3g mandula25 kcal
bevonathoz
-
28.5g tortabevonó156 kcal
Összesen
431
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.2 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 902 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 401 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 101.8 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 11 mg
Víz
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 153 micro
Összesen
1005
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.4 g
Zsír
-
Összesen 360.6 g
-
Telített zsírsav 195 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 937 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5411.9 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 829 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 1381 mg
-
Foszfor 2403 mg
-
Nátrium 568 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrát
-
Összesen 610.8 g
-
Cukor 434 mg
-
Élelmi rost 64 mg
Víz
-
Összesen 321.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 803 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 177 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 152 micro
-
Kolin: 567 mg
-
Retinol - A vitamin: 771 micro
-
α-karotin 79 micro
-
β-karotin 383 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 919 micro
Összesen
6028
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 385.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
431
kcal
Elkészítés
piskótához
- A tojások sárgáját a kanálka vízzel elkeverjük. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután beleszitáljuk a kimért lisztet, és szintén óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habba.
- Egy nagy alakú sütőlemezt beborítunk sütőpapírral, és a masszát rákenjük kb. 31x31 cm-es négyzet alakban. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a piskótát. Amikor kész, lehúzzuk a piskótáról a papírt, és hűlni hagyjuk.
- A piskótából ezután egy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki. (Nekem 30 db lett ebből a mennyiségből.) Egy tálcán vagy húsvágó deszkán félretesszük.
krémhez
- A csokoládét apróra tördeljük, és egy nagyobb üstben vízgőz felett megpuhítjuk.
- A tejszínt egy lábaskában felforrósítjuk, és a puha csokoládéhoz öntjük. Ezután egynemű krémmé keverjük, majd teljesen hidegre hűtjük.
- Ezután kézi robotgép legmagasabb fokozatával tömör habbá verjük. Habzsákba töltjük a krémet, és a tálcán várakozó piskótatallérokra körkörös mozdulatokkal ráhalmozzuk. A mandula-darabkákat ide-oda belenyomjuk a krémbe.
- A félig kész csúcsokat tálcástul a mélyhűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
bevonathoz
- A tortabevonót egy kis méretű üstben vízgőz felett felolvasztjuk (ízlés szerint olajat vagy vajat is felhasználhatunk hozzá).
- Az üstöt kissé oldalra döntjük, és a fagyos csúcsokat kézzel beleforgatjuk a csokimázba. A kész Tátra-csúcsokat tálcán a hűtőbe tesszük tálalásig.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 p
- Főzés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 15 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
A Tátra-csúcs kedvenc süteményem, ami évek óta hiányzik a cukrászdai kínálatból (legalábbis a mi környékünkön). Évekkel ezelőtt rátaláltam egy jó kis receptre, amin itt-ott változtattam. Az én házi készítésű Tátra-csúcsom valamivel kisebb mint a bolti, de ugyanolyan finom! Nagy ünnepekkor készítem, megérdemli a különleges helyet az ünnepi asztalon.