r
Nosalty Logó

Tátra-csúcs

Lizinka_
Tátra-csúcs
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

piskótához

krémhez

bevonathoz

1005
Kalória
15.2g
Fehérje
101.8g
Szénhidrát
60.1g
Zsír
53.6g
Víz
156.2g
Koleszterin
10.7g
Élelmi rost
72.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír

piskótához

krémhez

bevonathoz

Összesen 1005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír

piskótához

krémhez

bevonathoz

Összesen 6028 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír

piskótához

krémhez

bevonathoz

Összesen 431 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    902 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    401 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    101.8 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 1005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.4 g

Zsír

  • Összesen
    360.6 g
  • Telített zsírsav
    195 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    937 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5411.9 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    829 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    1381 mg
  • Foszfor
    2403 mg
  • Nátrium
    568 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    610.8 g
  • Cukor
    434 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

Víz

  • Összesen
    321.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    803 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    177 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    567 mg
  • Retinol - A vitamin:
    771 micro
  • α-karotin
    79 micro
  • β-karotin
    383 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    919 micro
Összesen 6028 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 431 kcal

Elkészítés

piskótához

  1. A tojások sárgáját a kanálka vízzel elkeverjük. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután beleszitáljuk a kimért lisztet, és szintén óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habba.
  2. Egy nagy alakú sütőlemezt beborítunk sütőpapírral, és a masszát rákenjük kb. 31x31 cm-es négyzet alakban. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a piskótát. Amikor kész, lehúzzuk a piskótáról a papírt, és hűlni hagyjuk.
  3. A piskótából ezután egy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki. (Nekem 30 db lett ebből a mennyiségből.) Egy tálcán vagy húsvágó deszkán félretesszük.

krémhez

  1. A csokoládét apróra tördeljük, és egy nagyobb üstben vízgőz felett megpuhítjuk.
  2. A tejszínt egy lábaskában felforrósítjuk, és a puha csokoládéhoz öntjük. Ezután egynemű krémmé keverjük, majd teljesen hidegre hűtjük.
  3. Ezután kézi robotgép legmagasabb fokozatával tömör habbá verjük. Habzsákba töltjük a krémet, és a tálcán várakozó piskótatallérokra körkörös mozdulatokkal ráhalmozzuk. A mandula-darabkákat ide-oda belenyomjuk a krémbe.
  4. A félig kész csúcsokat tálcástul a mélyhűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.

bevonathoz

  1. A tortabevonót egy kis méretű üstben vízgőz felett felolvasztjuk (ízlés szerint olajat vagy vajat is felhasználhatunk hozzá).
  2. Az üstöt kissé oldalra döntjük, és a fagyos csúcsokat kézzel beleforgatjuk a csokimázba. A kész Tátra-csúcsokat tálcán a hűtőbe tesszük tálalásig.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40

A Tátra-csúcs kedvenc süteményem, ami évek óta hiányzik a cukrászdai kínálatból (legalábbis a mi környékünkön). Évekkel ezelőtt rátaláltam egy jó kis receptre, amin itt-ott változtattam. Az én házi készítésű Tátra-csúcsom valamivel kisebb mint a bolti, de ugyanolyan finom! Nagy ünnepekkor készítem, megérdemli a különleges helyet az ünnepi asztalon.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek