Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Perec Kr1szt1 konyhájából

Perec Kr1szt1 konyhájából
Perec Kr1szt1 konyhájából
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyilván nem olyan lesz, mint a bolti (cirkuszi, állatkerti, vidámparki), de nagyon finom, és mindenki imádja :)

hozzávalók / 6 adag

  • 1.2 kg finomliszt (1 kg a tésztába, pár evőkanál majd a tetejére)
  • 4 ek (1 evőkanál a tésztába, a többi majd külön a tetejére)
  • 2 ek cukor
  • 5 dkg friss élesztő (instantból 2 zacskó (7-7 g))
  • 1.5 dl napraforgó olaj
  • 5 dl tej
  • 2 dl víz (ez a liszt-só elegyhez kell majd a tetejére)
  • 10 g mák (vagy szezámmag, stb., de el is hagyható - ezek a tetejére mehetnek majd)
  • 3 db tojás (a tetejét megkenni, sütés előtt)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk. Ha friss, ha instant, mindig felfuttatom (az instantra ráírják, hogy nem szükséges, de én azért megteszem). Tehát a langyos tejbe, a cukorral összeöntjük, hagyunk neki néhány percet. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a sót, a közepébe lyukat vájunk, és beleöntjük az élesztős cukros tejet, majd az olajat.
  2. Ez a tészta szinte saját magát összegyúrja, van, aki dagasztógépbe teszi, szerintem ez teljesen felesleges, pár perc alatt össze lehet gyúrni. A nyújtódeszkán is jól összedolgozzuk, majd visszatesszük a kelesztőtálba, és meleg helyen hagyjuk megkelni.
  3. Kb. 1, másfél óra alatt több, mint a duplájára kel. Szerintem nem kell többször keleszteni (kipróbáltam), így kezdhetünk is dolgozni vele (volt, hogy hagytam többször megkelni, de nem lett tőle se jobb, se rosszabb).
  4. 32 adag jön ki ekkora mennyiségből, vagyis először félbevágjuk a tésztát, majd megint, majd megint... stb. A kis adagokból kígyót nyújtunk, majd perec alakot hajtunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy tepsibe nagyjából 4 db fér el, de mindenki akkorára készíti, amekkorára szeretné. Én nagyjából kisujjnyi vékonyra nyújtom.
  5. A tetejét megkenjük a felvert tojással (egy kis tejet is keverhetünk a tojásba, még fényesebb lesz), illetve ilyenkor szórhatunk rá szotyit, szezámmagot, mákot, stb.
  6. Elkészítjük a sót a tetejére: kb. 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál sót összekeverünk egy kis vízzel csomómentesen. Nagyjából egy hígabb palacsintatészta állagnak kell lennie. A sütés félidejében rácsurgatjuk a perecekre.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 033
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kr1szt1

Mióta szakács: 2019.10.09.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: pita, kifli, hamburger-buci, buci, briós, édes leveles, croissant, bagel, burek, zsemle

egyéb elnevezések

házi perec, sós perec

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pöttöm69
Pöttöm69 Sat, 2020-01-04 09:13

Megsütöttem. Vendégségbe vittem, osztatlan sikert aratott. A legjobb sós süti idáig amit készitettem! Köszi a receptet!

Kr1szt1
Kr1szt1 / Kr1szt1 Sun, 2020-01-05 20:08

Kedves Pöttöm69!

Köszönöm szépen a visszajelzésed, örülök, hogy sikered volt! :)

1029
finomliszt 1.2 kg
4 ek
cukor 2 ek
friss élesztő 5 dkg
napraforgó olaj 1.5 dl
tej 5 dl
víz 2 dl
mák 10 g
tojás 3 db