Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szent Clement citrustorta

Szent Clement citrustorta
Szent Clement citrustorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a mennyeien szaftos és citrusosan savanykás torta volt az angolos karácsonyunk desszertje. A legfinomabb torta, amit eddig készítettem, rögtön a család kedvencévé vált. A recept Jamie Oliver nagymamájától származik. Ami az én tortámat illeti, a történet része, hogy narancs helyett mandarint használtam, mert félreolvastam a torta nevét: Clement helyett clementine-nek (magyarul klementin, egy mandarinféle) néztem, és így mandarint vettem hozzá, mondván, hogy az majdnem olyan, mint a klementin. Szóval a mi isteni tortánk mandarinnal készült, de feltételezem, hogy naranccsal is legalább ennyire finom.

hozzávalók / 12 adag

Hozzávalók a tortaalaphoz:

Hozzávalók a sziruphoz:

Hozzávalók a citrommázhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

Hozzávalók a tortaalaphoz:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy kapcsos tortaformát kivajazunk, majd a forma aljára sütőpapírt vágunk, hogy könnyebb legyen kivenni a kész tortát.
  2. A 125 g nádcukrot krémesre keverjük a puha vajjal, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, ügyelve rá, hogy csomómentes legyen a krém.
  3. A narancs héját belereszeljük a vajas krémbe, majd beleforgatjuk az őrölt mandulát, valamint az átszitált lisztet, és gyengéden, de alaposan elkeverjük.
  4. A tésztát a tortaformába öntjük, és 20-30 perc alatt készre sütjük.

Hozzávalók a sziruphoz:

  1. Amíg a torta sül, elkészítjük a szirupot. Ehhez a 100 g nádcukrot egy kisebb edényben összemelegítjük a narancs (vagy a mandarinok) kifacsart levével, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
  2. A kész tortát kivesszük a sütőből, és még a formában hagyva egy fogpiszkáló segítségével teleszurkáljuk a tetejét lyukakkal.
  3. Ha végeztünk, ráöntjük a tortára a narancsszirupot, és várunk, amíg a tészta azt teljesen felszívja. Ekkor már kivehetjük a tortaformából.

Hozzávalók a citrommázhoz:

  1. A citrommázhoz először lereszeljük a citrom héját, és egy részét félrerakjuk a díszítéshez. A citromot ezután kifacsarjuk, majd a citromlevet elkeverjük a porcukorral.
  2. A mázat félretesszük, majd amikor már teljesen kihűlt a torta, rákenjük a tetejére.
  3. A félretett citromhéjat a mázra szórjuk, és szeletelhetjük is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 133
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
48 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citrustorta, citromtorta, narancsszirupos Szent Clement torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

376
vaj 125 g
nádcukor 125 g
tojás 4 db
narancshéj 1 narancsból nyert
mandula 200 g
finomliszt 100 g
sütőpor 1 teáskanál
narancslé 1 narancsból nyert
nádcukor 100 g
porcukor 225 g
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert