Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szász búzakenyér

Szász búzakenyér
Szász búzakenyér
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó sok kenyérreceptem van (ez pl. közel húsz éves), és az utóbbi időben próbálgatok különböző kenyereket sütni. Kíváncsi vagyok, melyik miben lesz más, ha kicsit másak a hozzávalók. Ez a szász kenyér (fogalmam sincs, miért ez a neve) különösen finom. De hát melyik nem, ami otthon sül?

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha a sütőnk nem hőlégkeveréses, plusz 20°C-ot kell a sütésnél biztosítani!
Ha nagyon pirulna a kenyér, akkor 15 perc után csökkenthetjük a hőfokot egy kicsit.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. fél dl langyos tejbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk megkelni. (Lefedve gyorsabb!)
  2. A liszben eloszlatjuk a sót, és a megkelt élesztővel, az olvasztott zsírral és annyi langyos tejjel, hogy ne legyen lágy, tésztát készítünk. Addig gyúrjuk-dagasztjuk, míg sima és rugalmas lesz.
  3. Cipóvá alakítjuk, zsírral megkenjük, és langyos helyen, letakarva, 1 órát kelesztjük.
  4. Ekkor átgyúrjuk, kenyérré formázzuk, és zsírozott-lisztezett tepsire téve, még fél órát kelesztjük.
  5. A tetejét tojássárgával megkenjük, éles késsel átlósan bevagdossuk.
  6. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 236
elküldve: 3
receptkönyvben: 174
elkészítve: 8/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

búzakenyér tejjel és zsírral, házi kenyér

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bkkriszti
Bkkriszti Wed, 2012-08-01 15:06

Kedves Éva!
A kenyeret csak simán tepsin sütöd? Én jénaiban szoktam, mert állítólag a gőz felfelé húzza, nem terül, de valamiért mostanában finom, de laposabb a kenyerem. Ezt a kenyeret most szeretném kipróbálni. A tepsiben szerinted gázos sütőben is jó, nem lesz nagyon kemény? Nagyon finom recepteket találtam itt, elmentettem őket! Köszönöm!
Üdv: Krisztina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-08-07 09:14

Kedves Kriszta!
Én általában csak tepsin sütöm, régen se jénaiztak nagyanyáink, igaz, ők kemencében sütöttek. Akkor terül, ha túl lágy a tészta. Szerintem gázsütőben is pont úgy megsül, sokan sütik abban, éspedig jóra. Szoktak a sütő aljába egy kis edényben vizet tenni, az gőzt csinál, állítólag az is jót tesz a tésztának.
Bocs, hogy csak most válaszolok, de nem voltam gépközelben.
Üdv: Éva

Mona baba
Mona baba Sun, 2012-04-29 22:21

Megsütöttem, és isteni lett. Még aznap, melegen el s fogyott. :) Köszönet a receptért!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-04-30 06:55

Igazán nincs mit! Örülök, hogy Neked is bevált. Mi is nagyon szeretjük. :)

baby_katika
Katika / baby_katika Tue, 2012-03-20 08:37

Kedves Fahéj!
Nagyon tetszenek a kenyérreceptjeid, annyi kérdésem lenne csak, hogy kenyérsütőgépben is el lehet őket készíteni, vagy jobb, ha kézzel készülnek? Leginkább ez a kenyér, illetve a farmerkenyér érdekelne.
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv: Kati

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-03-20 13:33

Kedves Kati!
Volt ugyan kenyérsütőgépem, de azt még nem ezekkel a receptekkel használtam. A Nosaltyn lévő kenyereim mind sima villanytűzhelyben készülnek. De én a helyedben megkísérelném, hiszen a hozzávalók közel azonosak, mint egy sütőgépi recept. Nem próbáltam ugyan, de mért ne lehetne. Az alapanyagokat olyan sorrendben kellene hozzáadni, ahogy az a gépnél le van írva, szerintem akkor nagy baj nem lehet. Mert mit veszthetsz? Kicsit összehasonlítanám persze, hogy ugyanennyi liszthez mennyi folyadékot ír, stb., hogy aztán nehogy túl lágy vagy kemény legyen a tészta. Szerintem nem lehetetlen a kenyérsütős variáció sem. Persze ez csak az én véleményem, én mindig is nagyon kísérletezős voltam a konyhában. :) Dönts saját belátásod szerint.
Üdv: Fahéj

baby_katika
Katika / baby_katika Tue, 2012-03-20 22:28

Kedves Fahéj!
Köszönöm a gyors választ, megpróbálom holnap a gépben, és aztán beszámolok, hátha más is megcsinálná a kenyérsütőben. :)
Üdv, Kati

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-03-21 19:41

Kedves Kati!
Na ez a beszéd! :) Én is kipróbálnám, ha lenne kenyérsütőm,amíg volt, addig is egyfolytában kísérletezgettem vele. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre. És szurkolok, hogy sikerüljön.
Üdv: Fahéj

cirbolya
cirbolya Wed, 2012-03-07 19:17

Csatlakozom a sok-sok előttem szólóhoz. Ma sütöm másodszor. A recept fantasztikus. A család imádja.

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2012-02-23 21:36

Szia Fahéj!
Ma megsütöttem a kenyeredet .
Sokféle fajta kenyeret megsütöttem,de ez fantasztikusan finom!
Valóban a tejtől és zsírtól olyan finom. Én mangalica zsírral sütöttem.Isteni lett:))))))
Köszönöm a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-02-24 08:33

Szia!
Azt hiszem, nálunk is ez a favorit. A mangalicazsír pedig tökéletes bele. Azt hiszem, én is ezt fogom sütni hétvégén. Kedvet kaptam. Örülök, hogy bevált a recept! :)
Üdv: Fahéj

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2012-02-24 20:55

Nagyon finom a kenyér,ma is sütöttem dupla adagot! Hálásan gondolok rád ezért a nagyon jó receptért!!!
Szép hétvégét kívánok!
Helena

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-02-24 21:25

Igazán köszönöm, kedves Heléna! Neked is szép hétvégét, jó sütés-főzést! Fahéj

Eimu
Eimu / Eimu Thu, 2011-12-08 21:07

A legjobb kenyér recept amit eddig próbáltam, finom, és egyszerű... :) Köszi!

lizzy
lizzy Fri, 2011-09-23 17:37

Ma nem jött össze, de ha megcsinálom jelentkezem.
üdv:lizzy

lizzy
lizzy Fri, 2011-09-23 13:00

Csatlakozom az előttem szólóhoz, tényleg gyönyörű, ma ezt sütöm. Köszi.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-09-23 17:29

Remélem, ízleni fog ez is! :)
Üdv: Fahéj
(Bocs, csak véletlenül írtam le kétszer. :)) )

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2011-08-30 09:08

Kedves Éva! Jajj, ne csináld, ez megint gyönyörű!!!! :-D Hogy folytassam így a fogyókúrát?! Már a látványtól is hízok. Irtó formás ez a kenyér, és szép a belseje! Megintcsak garulálni tudok, és elképzelem az ízét. Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-08-30 15:03

Köszi Gabi! Ez tényleg egy nagyon finom kenyér, talán attól a kis házi zsírtól meg a tejtől, ami benne van. Szinte olyan, mint egy sós kalács. Csak ajánlani tudom, készítsd el egyszer, ne törődj a fogyókúrával. :)
Puszi: Éva

625
finomliszt 50 dkg
cukor 1 csapott ek
élesztő 2 dkg
tej 2.5 dl
1 tk
mangalica zsír 2.5 dkg
tojássárgája 1 db
mangalica zsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál