Szalonnagombóc leves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
333g alaplé23 kcal
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
33g füstölt tarja60 kcal
-
42g tej23 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
5g vaj36 kcal
Összesen
463
Kcal
- 13% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
2000g alaplé140 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
324g zsemle885 kcal
-
200g füstölt tarja360 kcal
-
250g tej140 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
4g só0 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
30g vaj215 kcal
Összesen
2785
Kcal
- 13% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
63g alaplé4 kcal
-
3.2g füstölt szalonna21 kcal
-
10.2g zsemle28 kcal
-
6.3g füstölt tarja11 kcal
-
7.9g tej4 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
Összesen
88
Kcal
- 13% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 25.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2509.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 2161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 125 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 387 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 535 micro
Összesen
463
Kcal
- 13% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 94.2 g
Zsír
-
Összesen 153.5 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 515 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15055.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 1003 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 726 mg
-
Nátrium 12967 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212.6 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 307.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 553 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 750 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 334 micro
-
Kolin: 365 mg
-
Retinol - A vitamin: 359 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2322 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3213 micro
Összesen
2785
Kcal
- 13% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 474.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 409 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
88
Kcal
Hozzávalók
-
10 dkg füstölt szalonna
-
6 db zsemle
-
2.5 dl tej
-
2 db tojás
-
4 evőkanál finomliszt
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
3 dkg vaj
Elkészítés
- A szalonnát 1centis kockákra, a zsemlét ennek a duplájára vágjuk fel.
- A szalonna zsírját kisütjük, hozzáadjuk a zsemlét és világos barnára sütjük.
- A füstölt húst apróra vágjuk.
- A tejet összekeverjük a tojásokkal, a liszttel és a sóval.
- Ha a pirított zsemle kihűlt, ráöntjük az előzőekben összekevert tojásos-tejes lisztet. Hozzáadjuk a füstölt húst.
- A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd az olvasztott vajon pár percig dinszteljük. Hozzáadjuk az előzőekhez. Jól összekeverjük és hűtőben fél órát pihentetjük.
- Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő sós vízben 15-20 perc alatt megfőzzük.
- Tányérokba rakjuk és a forró erőlevest rászedjük. Finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával tálaljuk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 25273
- Feltöltés dátuma: 2009. március 01.
Ajánló
A gombóc főzésénél nagyon fontos, hogy forrjon a víz. Először érdemes csak 1 gombócot a vízbe rakni, ha esetleg szétomlana a vízben. Ebben az esetben egy kis lisztet kell még keverni a masszához. Ha egyben marad, akkor mehet hozzá a többi. Mindenképpen külön vízben főzzük meg a gombócokat, mert a szalonnadarabok lepotyognak róla és ez elrondítaná a levesünket.
Receptjellemzők
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17525 recept
Speckknödelsuppe a hivatalos neve, tiroli specialitás. A sielőkből biztosan előcsalogat egy kis "Hütte" érzést.
Hozzászólások
Köszi a receptet, nagyon fincsi, laktató leveske!
Nagyon szívesen! üdv kiki
EZ NAGYON JÓ ÖTLET, KÖSZÖNÖM!! :)
Szívesen!
Elkészítettem. A gombóc isteni lett, a levesbe téve viszont senkinek nem jött be. Legközelebb a gombócot f?zés után megkapattam forró zsiradékon, ahogy a zsemlegombócot szokás. Jénaiba raktam, nyakonöntöttem egy pohár tejföllel, reszeltem rá sajtot, és ment 10 percre a süt?be. Kétpofára falta mindenki. Nálunk ezentúl így megy majd a szalonnásgombóc, köszi a receptet.
Hát, a síz?k ilyet biztos nem ennének... Mi köze hozzá?
Egy ideje nézegettem ezt a receptet aztán úgy döntöttem, hogy mindkét verzióban elkészítem. Levesbetét: csak a szalonna ment bele, de abból 2 fajta. (húsos és kenyér) Hús helyett zsemlemorzsa és több zsemle. Alig 20 perc pihentetés után össze is állt. Kif?zve levesbe, pici f?tt kelbimbóval nagyon finomra sikeredett! ?Sütve?: másnap egy adag, de már húsos bekevert masszát, amely addig a kamrában h?sölt kif?ztem, forró szalonna zsírral leöntve úgy ahogy murmulya írta elkészítettem. (Talán annyit jegyeznék meg kezd?knek, hogy miután lesz?rjük a gombócokat ne nagyon kísérletezzünk forró zsiradékon való futtatáson, mert nagyon csapkod az olaj/zsír! Egyszer?bb a forró zsiradékot mértékkel ráönteni, majd irány a süt?.) Tejföllel, sajttal, mellé salátával ismét egy finom étel készült. Értem én, hogy miért ?hüttés? az érzés?..gombóc-gombóc és millió emlék? ? Érdemes elkészíteni, akár így vagy máshogy! A közelg? húsvétra lehet vadhússal is tálalom.