r
Nosalty Logó

Házi eperlevél és cérnametélt

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Bjkata
Házi eperlevél és cérnametélt
adag
Előkészítés
perc
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 361 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 4332 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 279 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    188 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    218 micro
Összesen 361 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    164.1 g

Zsír

  • Összesen
    55.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1800 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5525.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    488 mg
  • Kálcium
    422 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    2038 mg
  • Nátrium
    2258 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    766.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    487.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    774 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    487 micro
  • Kolin:
    1526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    774 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2615 micro
Összesen 4332 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    355.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    168 micro
Összesen 279 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba beleütünk 10 tojást.
  2. Meghintjük 1 kk sóval.
  3. Rászitálunk 75 dkgréteslisztet.
  4. Összegyúrjuk.
  5. A maradék 25 dkg lisztet is apránként hozzágyúrjuk.
  6. A tésztát addig gyúrjuk, amíg egy nagyon selymes tapintású, egynemű tésztát kapunk. (Ez nekem kb. 45 perc szokott lenni.)
  7. Fél órát pihentetjük zárt edényben (hogy addig se szikkadjon meg a tészta felső rétege).
  8. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a nagy asztalt abrosszal letakarva a szárításhoz.
  9. Tésztagéppel kinyújtjuk a tésztát, amit előzőleg kb. 24 egyforma darabra vágunk.
  10. A legvékonyabb fokozat után a tészta szárítása következik az abrosszal letakart asztalon. (Ennek hiányában használhatunk pelenkaszárítót is, persze minden tészta alá kerüljön konyharuha!)
  11. Vigyázzunk a szárítással, mert csak addig szabad a tésztának szikkadnia, amíg el nem ér egy olyan állagot, amely lehetővé teszi, hogy a tésztagépbe rakva és azon áthajtvaa cérnametélt vagy az eperlevél darabok már nem tapadnak össze.
  12. Ezek után az elkészülttésztát legalább egy hétig szárítani kell az asztalterítőn szétterítve.
  13. Tárolásához nagyon alkalmas a műanyag tortás doboz, hónapokig eltartható benne a száraztészta.
  • Elkészítettem: 150 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 13718
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 16.

Ajánló

Csak akkor fogjunk ekkora munkába, ha több órát is rá tudunk szánni! Viszont utána több hétig, hónapig is fogyaszthatjuk munkánk gyümölcsét. Ha a gyerekek segítenek, akkor pedig még kitűnő szórakozás is lehet a tésztagyártás. Ha túlságosan szikkadt a tészta széle, és nem tudja a gép elvágni,  vágjuk le a szikkadt részt, és készítsünk belőle kiskocka tésztát a végén! De az is jó módszer, ha egymásra rakjuk a megfelelő állagot elért tésztákat, így elkerülhetjük a gyors száradást. Ha pedig kevés a helyünk a vágás előtti szárításhoz, csak a fél adagot nyújtsuk ki egyszerre, amíg a másik fél adag a hűtőben pihen folpackban vagy nejlonzacskóban.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Édesanyámtól tanultam a házi tészta készítésének módját, de a férjem nagymamája is gyönyörű tésztákat készített. Anyukám mindig tett a tésztába egy kevés vizet is (ahány tojás, annyi fél tojáshéjnyi), és ő a lisztet is felesen rakta bele: fele rétes-, fele finomliszt. Nekem a nagymama által használt recept vált be legjobban, ezért nem írtam a hozzávalókhoz vizet. De javaslom, hogy mindenki próbálja ki mindkét módszert, és utána döntse el, hogy neki melyik a legszimpatikusabb!

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Köszönöm, régen én is készítettem. Most kedvet kaptam hozzá újra..:-o

Bjkata

Szívesen! A házi tésztánál nincs is jobb a világon! :)

Éva-Anyóca

Nekiduráltam magam, és jó adag kiskocka és eperlevél tésztám már van, de folytatás következik!! :-O Köszönöm szépen, élvezettel csináltam, köszönöm : mert teljesen más érzés látni a munkám eredményeként a tésztát, mint megvenni, igazad van.:-O Éva-Anyóca

Bjkata

Úgy örülök, hogy ezt írtad, mert én is mindig ugyanezt érzem, ha látom a terít?n száradni a sok szép tésztát! Nem beszélve arról, hogy mennyivel finomabb vele a húsleves, mint a bolti tésztával! Kati :)

Éva-Anyóca

Már nagy adagnyi, 12 tojásból való cérnametélt tésztám is van,(szeretjük), igaz, azt géppel vágtam, kézzel nekem nem lesz olyan vékony, de örülök nagyon. 4 tojásból meg széles metéltet készítettem, ez is megszáradt már, igaz, azt írják, hogy a szárítandóba nem kell tojás, de annyira jó íze van és szép színe.:-O Majd kiderül hogy lesz a jó. Csigatésztába már nem kezdek, pedig van készít?m kett? is, de a lányomnak beindult a suli. Majd...:-O Nincs feledve egyik sem. Lesz még folytatás, köszi, élvezettel készül, f?leg, amíg még meleg van.:-O Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Bjkata

Kedves Éva! Le a kalappal El?tted! A csigatészta készítés pedig már kész m?vészet, nálunk azt az anyukám szokta "bevállalni". Nemrég a lányom eljegyzési ebédjének egyik fénypontja volt a házi készítés? csiga tészta. Az ?szi szünetig én sem készítek most tésztát, de szerencsére addig kitart a meglév? készlet. Minden energiámra szükség van, hiszen az új kis els?seim beszoktatása a suliba nem kis feladat! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek