Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőben sült túrófánk medea konyhájából

Sütőben sült túrófánk medea konyhájából
Sütőben sült túrófánk medea konyhájából
30 perc / előkészület: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a fánkot… de ki nem imádja? :) A túrófánkot még inkább szeretem, de az olajban sült változat nekem túl nehéz és zsíros, ezért kikísérleteztem ezt a könnyedebb verziót. Egyszerű recept, a végeredmény pedig légiesen könnyű, olajmentes fánkocskák (nekem jobban ízlik, mint az olajban sült változat). A sütés végén még melegen porcukorba hempergettem, és házi meggylekvárral tálaltam. Aki jobban figyel a vonalaira, annak nyírfacukros-citromos joghurtszószt javaslok kísérőnek.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A fánkokat készíthetjük ricottából is, ekkor selymes és krémes, túródarabkáktól mentes süteményeket kapunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Gépi habverővel a tojásokat, a cukrot és a sót fehéredésig összehabosítjuk, kb. 5-6 perc alatt. Ha ezzel végeztünk, hozzáreszeljük a fél citrom héját.
  2. A tojásos masszához fakanállal hozzádolgozzuk a tejfölt és az áttört túrót.
  3. A szódabikarbónát összekeverjük a liszttel, és hozzászitáljuk a tojásos keverékhez. Homogén masszává keverjük.
  4. A formákat kiolajozzuk. (Én popcake formában sütöttem, de muffin vagy akár kis kosárka formában is elkészíthető.) Kiadagoljuk a masszát, majd az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  5. Ha megsült, porcukorba forgatjuk, és még langyosan tálaljuk, mert ekkor a legfinomabb.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 95 407
elküldve: 64
receptkönyvben: 1 262
elkészítve: 95/95
Facebookon megjelent: 2

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrófánk, túrófánk sütőben sütve, olajmentes túrófánk

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

moflizsu
moflizsu Wed, 2018-10-31 15:33

Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!!!!!!!!!
Eddig csak egyszer próbálkoztam vele 16 évvel ezelőtt, de borzalmas lett. Túrógombócot terveztem, de a fiam leszavazta. Tegnap az egyik üzletben láttam késze kisütve nagyon drágán, mondtam is a fiamnak, hogy majd én sütök. Erre ma meg is történt!
Isteni lett, mentve, a férjem engedélyt kért, hogy megehesse a többit :)))
Köszönöm, Zsuzsa-moflizsu

Bubu46
Bubu46 Tue, 2018-09-25 17:48

Most lett kész és remekül sikerült - 15 db . Ráadásul még illik is a diétámba, úgyhogy nagy-nagy köszönet érte ! Szilikonos muffin forma az igazi ehhez, mert a papír kapszliba bizony beleragad - 3 db-ot szükségből abba tőltöttem .(nem kellett volna...)Fincsi !

sundae73
sundae73 Tue, 2017-09-19 09:33

Nagyon finom lett! Görög joghurttal csináltam, gondolom emiatt kicsit több lisztet vett fel és kb. 5 perccel tovább kellett sütnöm, szilikonos muffin formában sütöttem. Örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, ezután mindig így fogom csinálni a túrófánkot!!

Zappa
Zazi / Zappa Mon, 2015-04-06 15:57

Nagyon szépen feljött, és az illata isteni. Alig várom, hogy kicsit hűljön, és megkóstolhassam. Annyit változtattam, hogy joghurtot tettem bele tejföl helyett, cukor helyett pedig nádcukrot használtam.

medea_89
medea / medea_89 Tue, 2015-04-07 08:21

A joghurt és a nádcukor szuper ötlet! :) Biztos nagyon finoman sikerült, köszönöm, hogy megsütötted! :)

nyultanti
nyultanti / nyultanti Wed, 2015-04-01 06:24

Nagyon bejött nekünk a recept, köszi! Pont olyan lett, mint a képen. Szilikon muffinformában sütöttem, ott nem ragadt.

tothrita
tothrita Tue, 2015-02-17 15:15

Én is megsütöttem joghurtot tettem a tejföl helyett és fele liszt mennyiséget zabpehely liszttel oldottam meg. Szilikon muffin sütőben egyáltalán nem ragad le, melegen is szépen kijön. A bajom annyi volt, hogy sok tésztát tettem a formákba, és megemelkedés közben kifolyt :( Sok "nekem se sikerült" hozzászólás után félve álltam neki, de annál nagyobb meglepetést okozott, hogy ilyen jól sikerült :) a teteje kicsit ugyan összeesett, de nem volt észrevehető :) A férjemnek nagyon ízlett és persze nekem is! Köszi a receptet!

medea_89
medea / medea_89 Tue, 2015-02-17 16:52

Kedves Rita!
Nagyon szívesen, örülök a sikerednek! :) További jó sütögetést!

mermaid25
mermaid25 Sun, 2014-10-12 11:38

Köszönöm a receptet, nem szeretem az olajban sült dolgokat, és ezt a fánkot nem is kell:) Nekem nem esett össze, kicsit nehezen tudtam kiszedni a muffinpapírból, de talán meg kellett volna várnom míg hűl egy picit :)

ktnejm
ktnejm Sat, 2014-09-27 12:27

Ma elkészítetten, nagyon finom lett, kicsit változtattam rajta cukor helyett édesítőt tettem bele, valamint sütőporral készítetten, ízlett !!

szilvasi.angela
Szilvási Angéla / szilvasi.angela Sat, 2014-09-20 09:26

Nekem is nagyon megtetszett a képen látott fánk. Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is megsütöttem, ráadásul dupla adaggal. Meg sem közelítette a képen látottat. Én viszont rájöttem, hogy mi lehetett a hiba. Szerintem NEM EGÉSZ TOJÁSSAL, HANEM CSAK A SÁRGÁJÁVAL kell kikeverni a cukrot. ugyanis az egész tojást képtelenség volt "fehéredésig keverni". Sajnos erre csak utólag jöttem rá, pedig nem vagyok kezdő. Legközelebb így próbálom meg :)

medea_89
medea / medea_89 Mon, 2014-09-22 16:15

Kedves Angéla!
Meg lehet próbálni úgyis, hogy külön-külön felverni a sárgáját és a fehérjét. Lehet, hogy valakinek az válik be jobban és úgy nem esik össze (nem tudom, mert én nem úgy készítem). A fehéredésig való keverést pedig úgy értem, hogy olyan világosra keverjük az egész tojást a cukorral, hogy "majdnem" fehér legyen (vagy nagyon világos sárga)...Sok sikert a legközelebbi próbához! Üdv: Medea

Hencsa
Hencsa Tue, 2014-09-09 20:38

Sajnos nekem sem sikerult, teljesen osszeesett, papir kapszlikba adagoltam a tesztat,de keptelenseg volt kiszedni belole....,beleragadt! Izre nem volt rossz, de tomor,kisse szivacsos lett az allaga, a fankot meg csak meg sem kozelitette....Amit a kepen latok,az biztato, guszta es az allagra is olyan fankszeru.....,pedig turboztam sutoporral is! Ha van otletet, tanacsod,hogy tobbunknek miert nem sikerul, orommel vennem! udv...

medea_89
medea / medea_89 Tue, 2014-09-09 21:36

Szia Hencsa!
Sajnálom, hogy nem sikerült...pedig ez teljesen az a recept, ami alapján a képen látható fánk is készült...azonban több ötletem is van, hogy mi lehet a probléma. Én pop-cake formában sütöttem, amely tulajdonképpen egy burok forma, tehát ebben nem sok esélye van összeesni (igaz készítettem már muffin formában, többször is, és abban sem esett össze...). Fontos, hogy a formát amiben sütöd, alaposan ki kell olajozni, hogy könnyen ki tud majd venni, így a papírkapszli sajnos nem jó ehhez a fánkhoz. A harmadik pedig, hogy sütőpor nem kell tésztába, a szódabikarbóna adja a "szivacsos" fánk állagot. Próbáld ki alaposan kiolajozott "rendes" sütőformában, sütőpor nélkül. Remélem, tudtam segíteni! Jó sütögetést, üdv: Medea

exCat
exCat Sun, 2014-08-24 21:41

Nekünk sajna totál összeesett. De ennek megvolt az a hatalmas előnye, hogy az enyém lett az összes. :)

Egyébként finom volt, de legközelebb hátha nem esik össze.

herta
herta / herta Sat, 2014-08-23 22:44

Na, megsütöttem. Nekem is összeesett. Szerintem híg volt a massza. Biztos, hogy 2 dl a tejföl, nem csak egy kis pohár, ami - ugye - max. 175 ml, de van, hogy csak 140?

medea_89
medea / medea_89 Sun, 2014-08-24 11:13

Sajnálom, hogy összeesett, de remélem azért finom volt. Én valóban egy kispohárnyi tejfölből készítettem, ami 150 g jelent, ez lehet a probléma. A receptet módosítom, így már biztos megfelelő állagú lesz a tészta. A jó sűrűség egyébként az az állag, amikor adagolásnál a massza nem csúszik le kanálról, hanem segíteni kell a tésztát egy másik kanállal...azaz kb. jó sűrű puding állagú. Remélem, tudtam segíteni és a következő sütésnél teljes lesz a siker! :-)

herta
herta / herta Sun, 2014-08-24 21:17

Az ízével nem volt gond, secperc alatt elfogyott, csak sajnáltam, hogy nem olyan szépek, mint a Tieid. Na, majd legközelebb, kevesebb tejföllel...

benkri
benkri Wed, 2014-08-20 18:25

Én soknak találtam a lisztet, és csak 2 evőkanállal tettem bele, valamint a tojásfehérjét felverve. Dupla mennyiséget készítettem/és a szódabikarbóna helyett fél cs. sütőport tettem bele/. Muffinsütőbe sütöttem, gyönyörűen feljöttek, és nem estek össze, könnyű, finom volt, 14 darab lett /nagy muffinformákba tettem, de hagytam helyet a növekedésre. Ezentúl nem sütöm olajban. Vörösboros szilvamártással ettük/amit szintén én szoktam elrakni.

taoiseach
taoiseach Wed, 2014-08-20 16:18

Nálunk 12-es muffinsütőben készült, a 4 éves reakciója pedig: Kérek még! Kérek még! :)
És a szüleinek is nagyon ízlett! :) kicsit szépséghibásak lettek pedig, ahogy kivettem őket, összeestek.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2014-08-18 20:31

Húúú! Nagyon finom! Volt maradék túró, abból megcsináltam - gluténmentesen, rizsliszttel. Könnyű, vhol fél úton a fánk felé, de zseniális! Én is 24-es, pici muffinsütőben sütöttem, 40 db lett belőle. Gyerekeimnek is nagyon ízlett :) még a nagyobbik fiamnak is, aki egyáltalán nem eszik túrót, de - khmm -, nem mondtam meg neki, hogy van benne :-D Bekerült a tuti receptek tárába, köszönet érte! Hajni

medea_89
medea / medea_89 Tue, 2014-08-19 08:29

Kedves Hajni!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ennyire ízlett az egész családnak! :-))
A gluténmentes változat remek ötlet, én is ki fogom próbálni. Szép napot! Medea

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2014-08-19 16:32

Medea! Elraktam magamnak ma reggelre a kávé mellé 5 fánkocskát. Szerintem kihűlve is nagyon jó! Köszönet még egyszer a receptért :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2014-08-17 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.08.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

medea_89
medea / medea_89 Sat, 2014-08-16 22:08

Örülök, hogy tudtam ötletet adni, remélem a végeredmény is ízleni fog! :-)

herta
herta / herta Sat, 2014-08-23 22:38

Nekem semmi bajom az olajban sült fánkkal..., ha valaki megcsinálja, mert én utálok olajban sütni. Van egy 24-es muffinsütőm, abban apróbbakat lehet készíteni, erre kitűnő lesz. Köszi a receptet!

Gitta73
Gitta73 Sat, 2014-08-16 15:21

Nagyon guszta a a sütőben sült fánk!! Elkészítem!! <3

224
tojás 3 db
cukor 3 ek
1 csipet
tejföl 150 g
tehéntúró 25 dkg
finomliszt 10 dkg
szódabikarbóna 1 kávéskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert