r
Nosalty Logó

Sós-mézes-vajas puha karamella

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Szikszai Anna
Sós-mézes-vajas puha karamella
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 353 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3520 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 375 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    322 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 353 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    173.8 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3716.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    3223 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512.5 g
  • Cukor
    511 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    232.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1521 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1493 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    338 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3520 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 375 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x23-as sütőformát vagy egy mikrózható műanyagot és vékonyan olajjal kenjük át. A hozzávalókat tegyük egy vastagfalú edénybe, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.
  2. Ha a cukor, a méz és a vaj felolvadt, akkor főzzük tovább, egészen addig, amíg aranybarnává nem válik a masszánk. Ha van, akkor használjunk cukorhőmérőt. A kívánt hőmérséklet, amit el kell érünk, 118-120 fok (30-40 perc). Nem kell folyamatosan kavargatnunk, de mindenképp maradjunk a lábos közelében, mert a karamellánk elkezd majd forrni, és időnként meg kell zaboláznunk egy-egy jól irányzott keveréssel, nehogy kifusson.
  3. Amennyiben nincs cukorhőmérőnk, a következőképpen tesztelhetjük, hogy jó-e már a karamellánk: ha hideg vízbe cseppentve nem feloldódik, hanem összeáll a pohár alján, vagy ha behűtött kistányérra teszünk egy kicsit a masszából, akkor egyből megszilárdul, akkor mehet a sütőpapírral kibélelt formába.
  4. Ezek után nincs más dolgunk, mint várni, hogy a karamellánk kihűljön. Ez kb. 2-3 óra. Majd szeleteljük fel, és már fogyaszthatjuk is. Figyeljünk arra, hogy ez egy puha típus, tehát ne várjuk, hogy teljesen keményre szilárduljon (az nem is lenne jó). A kis kockákat sütőpapírba vagy egyéb hasonlóba csomagolva tároljuk. Szobahőmérsékleten 1-2 hétig eláll, de ajánlatos 2-3 nap alatt elfogyasztani.
  • Tepsi mérete: 23x23
  • Receptkönyvben: 161
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 6282
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sós-mézes-vajas puha karamella
Szikszai Anna 35 recept

Tejkaramella, szinyorina bella.. Hangzik fel a fejemben a jól ismert strófa. Gyerekkorom óta szinte függője vagyok ennek az édességnek. Bár az első hely a szívemben mindig a marcipán gyümölcsé lesz. Az egyik első emlékem, hogy édesanyám mindig hozott nekem marcipán gyümölcsöt, mikor kijött elém az óvodai buszhoz. Mmm! Na, de ne kalandozzunk el ennyire.. Karamella! Nálunk nem volt divat otthon készíteni ezt a finomságot, mindig is a boltit fogyasztottuk.. Már felnőtt fejjel, jó pár  rosszabb minőségű karamella megvásárlása után döntöttem úgy, hogy felkutatom a gyerekkori ízt, a fogtömések ősi ellenségeként ismert ragadós állagot, az igazi karamellát. Igen, én a ragadós karamella imádók társaságát erősítem, bár az omlós sem rossz. Csak épp nekem nem az igazi. Először persze a bolti kínálatot kóstoltam végig, de nem jártam igazán sikerrel. Aztán jött az ötlet, hogy talán készíthetném én magam is...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek