Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós-mézes-vajas puha karamella

Sós-mézes-vajas puha karamella
Sós-mézes-vajas puha karamella
53 perc / előkészület: 8 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tejkaramella, szinyorina bella.. Hangzik fel a fejemben a jól ismert strófa. Gyerekkorom óta szinte függője vagyok ennek az édességnek. Bár az első hely a szívemben mindig a marcipán gyümölcsé lesz. Az egyik első emlékem, hogy édesanyám mindig hozott nekem marcipán gyümölcsöt, mikor kijött elém az óvodai buszhoz. Mmm! Na, de ne kalandozzunk el ennyire.. Karamella! Nálunk nem volt divat otthon készíteni ezt a finomságot, mindig is a boltit fogyasztottuk.. Már felnőtt fejjel, jó pár  rosszabb minőségű karamella megvásárlása után döntöttem úgy, hogy felkutatom a gyerekkori ízt, a fogtömések ősi ellenségeként ismert ragadós állagot, az igazi karamellát. Igen, én a ragadós karamella imádók társaságát erősítem, bár az omlós sem rossz. Csak épp nekem nem az igazi. Először persze a bolti kínálatot kóstoltam végig, de nem jártam igazán sikerrel. Aztán jött az ötlet, hogy talán készíthetném én magam is...

hozzávalók / 10 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x23-as sütőformát vagy egy mikrózható műanyagot és vékonyan olajjal kenjük át. A hozzávalókat tegyük egy vastagfalú edénybe, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.
  2. Ha a cukor, a méz és a vaj felolvadt, akkor főzzük tovább, egészen addig, amíg aranybarnává nem válik a masszánk. Ha van, akkor használjunk cukorhőmérőt. A kívánt hőmérséklet, amit el kell érünk, 118-120 fok (30-40 perc). Nem kell folyamatosan kavargatnunk, de mindenképp maradjunk a lábos közelében, mert a karamellánk elkezd majd forrni, és időnként meg kell zaboláznunk egy-egy jól irányzott keveréssel, nehogy kifusson.
  3. Amennyiben nincs cukorhőmérőnk, a következőképpen tesztelhetjük, hogy jó-e már a karamellánk: ha hideg vízbe cseppentve nem feloldódik, hanem összeáll a pohár alján, vagy ha behűtött kistányérra teszünk egy kicsit a masszából, akkor egyből megszilárdul, akkor mehet a sütőpapírral kibélelt formába.
  4. Ezek után nincs más dolgunk, mint várni, hogy a karamellánk kihűljön. Ez kb. 2-3 óra. Majd szeleteljük fel, és már fogyaszthatjuk is. Figyeljünk arra, hogy ez egy puha típus, tehát ne várjuk, hogy teljesen keményre szilárduljon (az nem is lenne jó). A kis kockákat sütőpapírba vagy egyéb hasonlóba csomagolva tároljuk. Szobahőmérsékleten 1-2 hétig eláll, de ajánlatos 2-3 nap alatt elfogyasztani.
  • tepsi mérete: 23x23 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 263
elküldve: 4
receptkönyvben: 186
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

tejkaramella, vajkaramella, karamell házilag

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

353
habtejszín 300 ml
cukor 380 g
méz 6 ek
2 kávéskanál
vaj 100 g