r
Nosalty Logó

Sörsajt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Sörsajt
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 98 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 98 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 101 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 98 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 98 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    363.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    271 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 101 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lila- vagy vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a fokhagymát pépesre elkaparjuk.
  2. Az egészen lágy, szinte folyékony, érett (büdös?) sörsajtot villa segítségével az összes hozzávalóval (tehát a sörrel is) pépesre összetörjük, elkeverjük.
  3. A sóval vigyázzunk, mert a sajt is sós lehet. Borsot, paprikát tetszés szerint tegyünk bele.
  4. Ha szeretjük, törjünk bele egy ringlit is (szardellát, szardellapasztát).
  5. Barna kenyérre kenve fogyasztjuk.
  6. Kínáljunk hozzá csípős,ecetes cseresznyepaprikát vagy ízlés szerinti idénysalátát.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 7848
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 26.

Ajánló

SÖR! Mi más?

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sörsajt
koszider 91 recept

A Pivní sýr (sörsajt) a cseh nép ajándéka az emberiségnek. Aki evett már  ilyen sörkorcsolyát Csehország bármelyik sörözőjében, egész életében visszasírja. Alapja a mindenhol kapható, nemes egyszerűséggel Pivní sýr-nek nevezett, ún. rúzsflórával érlelt lágysajt, melynek jellegzetessége a döbbenetes illata, markáns, erős íze. Ha nem elég érett (azaz lágy) néhány napig érleljük szobahőmérsékleten - ha bírjuk a szagát. Hasonló sajtok nálunk is kaphatók (pl. olmützi kvargli, Romadur), és valaha ilyen volt a csodás Pálpusztai is, ami mára rettenetesen leromlott - tessék csak megszaglászni a boltban, se íze, se bűze, szó szerint. Mostanában fedeztem fel az egyik üzeletláncban egy méregdrága, de pompás dán lágysajtot (Castello Marquis - ez látható a képen is), amitől bármelyik jóravaló cseh sörbarát is megnyalná a tíz ujját. A fokhagyma és a szardella opcionális, de sör bele és mellé is nagyon kell.

Hozzászólások (4)

Törölt felhasználó

Ez a kaja fergeteges.Ok sokan nem szeretik a büdös sajtokat pedig nem tudják mit hagynak ki.Imádom ?ket.Megjegyzem nekem nem büdös! De tkp.csak azért írok mert fel nem fogom,h van egy sajt receptúra nevezetesen a Pálpusztai.Hát hogy a fenébe sikerült ilyen szarrá varázsolni mint amit most árulnak????Se nem büdös,se nem érett,se íze semmi.De nem is rúzsos!Valami sárgás izé ha van rajta néha.Na mindegy,ez van. Igen vettem jó darabig Romadurt,de az meg elt?nt a boltokból.Én nem tudom a kavrgli egyáltalán nem jön be nekem.

koszider

Kedves Csató! Igen, valami nagy baj van a Pálpusztaival. Én még jól emlékszem arra a sajtra, amit csukott szemmel meg lehetett találni a pulton és nem lehetett bel?le eleget enni, olyan finom volt. Nem tudom, mit vettek ki bel?le (vagy mit nem tesznek bele), de most ehetetlen. A Romadur sem elég ízes, csak pótmegoldásnak jó. Kvárglit meg nem nagyon látok mostanában. De az a bizonyos dán, amit emlegetek, az teljesen tökéletes, próbáld ki, ha tudod. Üdvözöl: Koszider Ui. Szerintem sem büdös.

Törölt felhasználó

Szia Koszider! Igen a Romadur sem ok,csak legalább rúzsos.De meg sem közelíti a régi Pálpusztait!Naná,hogy felkutatom a dán sajtot,ki nem hagynám!Nagyon köszi a tippet! A franc tudja mi lett itt a sajtokkal! Emlékszel a régi Ilmicire meg mi is volt a másik?Atyám nem jut eszembe!Rengeteget ettem bel?lük.Ha látok persze elcsábulok most is.Kurva drága és nagyon nem az ami régen.Ja Lajta!Húúúúúúú ebben nem vagyok biztos,de ez ugrott be.Nem,nem lajta.Na most belezavarodtam. Szóval mindegy is ,de köze nincs a régi ízekhez ezeknek. Persze folytathatjuk a sort pld.párizsi.Most egy ehetetlen szar.Hát nem igen tudok jobb szót erre!Na jó párizsi ügyben van egy kivétel, van Biatorbágyon egy maszek hentes na annak baromi finom a párizsija. Csak azt nem értem ez miért van így?Mert az világosan látszik,hogy igenis nagyon sok embernek van igénye a jó,magas színvonalon elkészített termékekre. Én csóró vagyok de úgy vagyok az ételekkel bármi legyen is az,hogy lehet keveset tudok megvenni,de az az öt-vagy tíz deka az "olyan "legyen.Igen az legyen toppon!Ha nem hát nem kell. Ma pld.olvastam itt egy t.paprika receptet,darált sertéshús konzervvel.Hát basszus.........................üdv Csató

koszider

De, de, jól emlékszel, a Lajta sajt volt az rúzsflórás félkemény sajt, ami rokonságban állt az illmicivel, a harmadik ilyen sajt pedig a szekszárdi csemege - ezek mind félkemény rúzsos sajtok voltak - múltid?ben vagyok kénytelen írni, mert évek óta nem láttam ilyeneket, valószín?leg ugyanott vannak, ahol a magyar cukor: megvették, lebontották, helyét sóval behintették. Te meg edd a piszok drága franciát, vagy nyeld a nyálad. Pl. Hová a fenébe t?nt a Sport sajt?? Volt olyan jó, mint a Feta, vagy még jobb is. Hová lett a Hajdú sajt? - világmin?ség? juhsajtunk volt, ma már a nevére is alig emlékszünk. Volt bel?le füstölt is - istenem, összefut a nyál a számban. Kedves Csató, jobb ebbe bele se gondolni. Koszider Újabb ui.: a dán sajt 15 dkg, kerek, narancssárga kartondobozban árulják, 700 vagy 800 Ft, most nem emlékszem. De én megvárom, hogy közeledjen a szavatossági id? vége, ekkor akciózzák a felére, én meg sátáni kacajjal megveszem, mert ekkor a legjobb, érett és folyós.

Elaichi

Fini lett. :) Köszönet a receptért.

koszider

Szívb?l örülök, hogy ízlett! Egészségedre! Megkérdezhetem, hogy milyen sajtból csináltad? - hátha Neked sikerült valami jófélét találnod. Koszider

Elaichi

Kedves Koszider! Végigszaglásztam a sajtpultot az Intersparban és egy "chaumes bongrain" nev? sajt t?nt e célra leginkább alkalmasnak. Jó íze volt a krémben. Auchanba nem nagyon járok, de ha valamikor véletlenül utamba esik, lehet kipróbálom a Castello Marquis-t is, a kép alapján kicsit más állagúnak t?nik. üdv, Meli

koszider

Köszönöm! Meg fogom keresni ezt a sajtot, kíváncsivá tettél. Üdvözöl: Koszider

Elaichi

Közben arra gondoltam, érdemes lehet megjegyeznem, hogy én egy bécsi Intersparban vettem ezt a sajtot (én ugyanis itt élek), nem tudom, az otthoniakban árulják-e. Bár az is igaz, hogy az otthoniaknak is általában elég jó a sajtkínálata, s?t, ott kaptam olyan sajtot is (pl. Old Amsterdamert, az egyik kedvencemet), amit itt kint valamiért nem árulnak. Remélem tartanak "chaumes bongrain"-t is.

koszider

Közben rákerestem erre a sajtra, és nem emlékszem, hogy láttam volna ilyet itthon. (Intersparban, legalábbis.) A kép alapján ez egy keményebb, inkább reszelni való sajtféle. A cseh sörsajt állagában jobban emlékeztet a lágy sajtokra (camembert fajták), de ún. rúzsflórával érlelt, amit?l a "kérge" pirosas-rózsaszín, belseje lágy, éretten szinte folyékony. Villával simán össze lehet törni krémmé. Az íze és illata a f? jellegzetessége, mivel sokak szerint büdös (szerintem csodás, er?s illata van), íze intenzív, némiképp csíp?s-pikáns. De mindenképp karakteres, ami azt is jelenti, hogy két lépésr?l, csukott szemmel is meg lehet találni a polcon. Én minden büdös sajtot imádok, ha már magától is elmászik a tányérról, akkor meg pláne. A lényeg, hogy lehet kísérletezni, ízekkel, szagokkal, állagokkal. Majd egyszer megcsinálom a cseh Hermelint is és azt is felteszem, na, az se piskóta. (Ez camembertb?l van, 4-5 napig kell olajban, f?szerekkel érlelni, amit?l végképp meglágyul és parádés.) Üdv: Koszider

Elaichi

Nem volt kemény ez sem, legalábbis az a szelet, amit én vettem. Lehet van bel?le érleltebb és kevésbé érlelt, keményebb fajta is, nem tudom... Mindenesetre a "héja" valóban kissé kemény volt, azt nem is sikerült teljesen szétkenni, így kicsit rusztikusabb állagú lett a krém, de szerintem ett?l még jó volt. Sajnos a "lábszagú" sajtok világában még elég kezd? vagyok - a férjem nevezte el így ?ket, szerintem elég találó név - és nem vagyok biztos benne, hogy minden narancssárgás kéreg?, er?s szagú sajt az biztosan mind rúzsos sajt-e, vagy valami egyéb, az ízük viszont tényleg jó. Eszembe jutott, hogy el?ször Párizsban ettem ilyen jelleg? krémesebb, er?s szagú, rúzsos kérg?(?) sajtot. (Ennek emlékeim szerint tényleg puha volt még a kérge is.) A reggelihez adták a szállodában. Olyan jól ment a spanyol tortillához, hogy attól fogva egész héten át csak ezt a kombót ettem reggelire, pedig általában szeretem a változatosságot. Szóval az a sajt biztosan olyasmi volt, ami ehhez a recepthez tökéletesen passzolna, az a neve, hogy "Maroille", csak eddig sajnos még sehol nem sikerült fellelnem. A camambertet én nem igazán szeretem, de a férjem igen, úgyhogy várom a receptjét! :) üdv, Meli

koszider

Örülök, hogy a többi recept között is találtál "ehet?t"! Az újkrumplis cucc valóban nagyon finom, tegyél bele sok vágott petrezselymet. Ajánlom figyelmedbe a sajtos-túros tészta nev?t is, aminek az a szépsége, hogy 1 darab serpeny?ben készül, nem kell hozzá más edény! (Amikor el?ször ilyet ettem, a szakács 40 f?re, bográcsban(!) f?zte ugyanezt, ugyanígy.) Sokkal intenzívebben füstölt szalonna íz? a végeredmény, mintha csak kisütött töpörty?t szórnál rá - persze, ez akkor jó, ha szereted a füstös ízt. Még annyit a sörsajtról, hogy a darabos rusztikusság (sajt kérge) pontosan használ neki. Üdv: Koszider

Elaichi

Igen, a sajtos-túrós tészta is rajta van a várólistán, lehet, hogy már nem sokáig. :)

Elaichi

Apropó, közben megnéztem a többi receptedet is, nagyon jók! Többet közülük "receptkönyvembe tettem", apránként kipróbálom. Tetszik, hogy egyszer?bb ételeknél is vannak nálad olyan apró, de ötletes (és számomra új) dolgok, amik még finomabbá teszik ?ket és nem is bonyolultak. (Pl. a pirított krumplis tészta vagy a zöldborsós újkrumpli...van is most épp újkrumplim, de jó!) Szóval köszönöm és gratulálok, illetve én is várom az újabbakat! :) Üdv, Meli

Ágicámdrágám

Most találtam rá a receptedre,szerintem Lajta sajtból próbálom elkészíteni.Igaz nagyon nehezen lehet hozzájutni,de a Kispesti piacon van egy sajtos,ott bármikor vehetek csak az a baj,hogy én az M3-as bevezet?jénél lakom,de így is megéri.Ha szereted a büdös sajtokat ajánlanám,hogy próbáld ki a receptjeim között megtalálható Lajta sajtos finomságot.:)

koszider

Kedves Ágica! Igen, a Lajta sajtra emlékszem - és ha jól emlékszem, hasonló, mint a szekszárdi csemegesajt, ilyet épp a napokban vettem. Íze-szaga csodafinom, de nem túl kemény? Mert ennek a cseh sörsajtnak kenhet? az állaga, mint a camembert-nek, azért is lehet villával simán összetörni. Esetleg le lehet reszelni, ha túl kemény lenne. Üdvözöl: Koszider

Ágicámdrágám

Általában sikerült még mindig érettebbet venni. Max. a sajt kérgével lehet baj,azon már én is elgondolkodtam. Kipróbálom és beszámolók,hogy milyen lett. Üdv: Ági

koszider

Esetleg a kérget levágni és csak úgy, magában megenni? :-)) El?re köszönöm, ha beszámolsz az eredményr?l! Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.