Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörsajt

Sörsajt
Sörsajt
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Pivní sýr (sörsajt) a cseh nép ajándéka az emberiségnek. Aki evett már  ilyen sörkorcsolyát Csehország bármelyik sörözőjében, egész életében visszasírja. Alapja a mindenhol kapható, nemes egyszerűséggel Pivní sýr-nek nevezett, ún. rúzsflórával érlelt lágysajt, melynek jellegzetessége a döbbenetes illata, markáns, erős íze. Ha nem elég érett (azaz lágy) néhány napig érleljük szobahőmérsékleten - ha bírjuk a szagát. Hasonló sajtok nálunk is kaphatók (pl. olmützi kvargli, Romadur), és valaha ilyen volt a csodás Pálpusztai is, ami mára rettenetesen leromlott - tessék csak megszaglászni a boltban, se íze, se bűze, szó szerint.

Mostanában fedeztem fel az egyik üzeletláncban egy méregdrága, de pompás dán lágysajtot (Castello Marquis - ez látható a képen is), amitől bármelyik jóravaló cseh sörbarát is megnyalná a tíz ujját. A fokhagyma és a szardella opcionális, de sör bele és mellé is nagyon kell.

hozzávalók / 1 adag

  • 10 dkg érett, lágy sörsajt
  • 1 ek finomra vágott (lila)hagyma
  • 1 ek mustár
  • 1 tk puha vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek világos sör
  • bors
  • csipet pirospaprika
  • 1 db ringli / szardella - elmaradhat

ajánlat

SÖR! Mi más?

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lila- vagy vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a fokhagymát pépesre elkaparjuk.
  2. Az egészen lágy, szinte folyékony, érett (büdös?) sörsajtot villa segítségével az összes hozzávalóval (tehát a sörrel is) pépesre összetörjük, elkeverjük.
  3. A sóval vigyázzunk, mert a sajt is sós lehet. Borsot, paprikát tetszés szerint tegyünk bele.
  4. Ha szeretjük, törjünk bele egy ringlit is (szardellát, szardellapasztát).
  5. Barna kenyérre kenve fogyasztjuk.
  6. Kínáljunk hozzá csípős, ecetes cseresznyepaprikát vagy ízlés szerinti idénysalátát.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 073
elküldve: 1
receptkönyvben: 59
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap
konyha: cseh
mikor: mindig
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
kalória: magas

egyéb elnevezések

Pivní sýr, sörös sajtkrém, fűszeres sajtkrém, sörkorcsolya

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Mon, 2015-10-12 14:44

Most találtam rá a receptedre,szerintem Lajta sajtból próbálom elkészíteni.Igaz nagyon nehezen lehet hozzájutni,de a Kispesti piacon van egy sajtos,ott bármikor vehetek csak az a baj,hogy én az M3-as bevezetőjénél lakom,de így is megéri.Ha szereted a büdös sajtokat ajánlanám,hogy próbáld ki a receptjeim között megtalálható Lajta sajtos finomságot.:)

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2015-10-12 14:51

Kedves Ágica!
Igen, a Lajta sajtra emlékszem - és ha jól emlékszem, hasonló, mint a szekszárdi csemegesajt, ilyet épp a napokban vettem. Íze-szaga csodafinom, de nem túl kemény? Mert ennek a cseh sörsajtnak kenhető az állaga, mint a camembert-nek, azért is lehet villával simán összetörni. Esetleg le lehet reszelni, ha túl kemény lenne.
Üdvözöl: Koszider

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Tue, 2015-10-13 08:52

Általában sikerült még mindig érettebbet venni. Max. a sajt kérgével lehet baj,azon már én is elgondolkodtam. Kipróbálom és beszámolók,hogy milyen lett. Üdv: Ági

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2015-10-13 12:14

Esetleg a kérget levágni és csak úgy, magában megenni? :-)) Előre köszönöm, ha beszámolsz az eredményről!
Koszider

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2015-08-24 18:57

Szívből örülök, hogy ízlett! Egészségedre!
Megkérdezhetem, hogy milyen sajtból csináltad? - hátha Neked sikerült valami jófélét találnod.
Koszider

Meli717
Elaichi / Meli717 Tue, 2015-08-25 08:31

Kedves Koszider!
Végigszaglásztam a sajtpultot az Intersparban és egy "chaumes bongrain" nevű sajt tűnt e célra leginkább alkalmasnak. Jó íze volt a krémben. Auchanba nem nagyon járok, de ha valamikor véletlenül utamba esik, lehet kipróbálom a Castello Marquis-t is, a kép alapján kicsit más állagúnak tűnik.
üdv,
Meli

Meli717
Elaichi / Meli717 Tue, 2015-08-25 16:05

Közben arra gondoltam, érdemes lehet megjegyeznem, hogy én egy bécsi Intersparban vettem ezt a sajtot (én ugyanis itt élek), nem tudom, az otthoniakban árulják-e. Bár az is igaz, hogy az otthoniaknak is általában elég jó a sajtkínálata, sőt, ott kaptam olyan sajtot is (pl. Old Amsterdamert, az egyik kedvencemet), amit itt kint valamiért nem árulnak. Remélem tartanak "chaumes bongrain"-t is.

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2015-08-26 09:22

Közben rákerestem erre a sajtra, és nem emlékszem, hogy láttam volna ilyet itthon. (Intersparban, legalábbis.) A kép alapján ez egy keményebb, inkább reszelni való sajtféle. A cseh sörsajt állagában jobban emlékeztet a lágy sajtokra (camembert fajták), de ún. rúzsflórával érlelt, amitől a "kérge" pirosas-rózsaszín, belseje lágy, éretten szinte folyékony. Villával simán össze lehet törni krémmé. Az íze és illata a fő jellegzetessége, mivel sokak szerint büdös (szerintem csodás, erős illata van), íze intenzív, némiképp csípős-pikáns. De mindenképp karakteres, ami azt is jelenti, hogy két lépésről, csukott szemmel is meg lehet találni a polcon. Én minden büdös sajtot imádok, ha már magától is elmászik a tányérról, akkor meg pláne. A lényeg, hogy lehet kísérletezni, ízekkel, szagokkal, állagokkal. Majd egyszer megcsinálom a cseh Hermelint is és azt is felteszem, na, az se piskóta. (Ez camembertből van, 4-5 napig kell olajban, fűszerekkel érlelni, amitől végképp meglágyul és parádés.)
Üdv: Koszider

Meli717
Elaichi / Meli717 Wed, 2015-08-26 22:41

Apropó, közben megnéztem a többi receptedet is, nagyon jók! Többet közülük "receptkönyvembe tettem", apránként kipróbálom. Tetszik, hogy egyszerűbb ételeknél is vannak nálad olyan apró, de ötletes (és számomra új) dolgok, amik még finomabbá teszik őket és nem is bonyolultak. (Pl. a pirított krumplis tészta vagy a zöldborsós újkrumpli...van is most épp újkrumplim, de jó!)
Szóval köszönöm és gratulálok, illetve én is várom az újabbakat! :)
Üdv,
Meli

Meli717
Elaichi / Meli717 Wed, 2015-08-26 22:32

Nem volt kemény ez sem, legalábbis az a szelet, amit én vettem. Lehet van belőle érleltebb és kevésbé érlelt, keményebb fajta is, nem tudom... Mindenesetre a "héja" valóban kissé kemény volt, azt nem is sikerült teljesen szétkenni, így kicsit rusztikusabb állagú lett a krém, de szerintem ettől még jó volt.
Sajnos a "lábszagú" sajtok világában még elég kezdő vagyok - a férjem nevezte el így őket, szerintem elég találó név - és nem vagyok biztos benne, hogy minden narancssárgás kéregű, erős szagú sajt az biztosan mind rúzsos sajt-e, vagy valami egyéb, az ízük viszont tényleg jó. Eszembe jutott, hogy először Párizsban ettem ilyen jellegű krémesebb, erős szagú, rúzsos kérgű(?) sajtot. (Ennek emlékeim szerint tényleg puha volt még a kérge is.) A reggelihez adták a szállodában. Olyan jól ment a spanyol tortillához, hogy attól fogva egész héten át csak ezt a kombót ettem reggelire, pedig általában szeretem a változatosságot. Szóval az a sajt biztosan olyasmi volt, ami ehhez a recepthez tökéletesen passzolna, az a neve, hogy "Maroille", csak eddig sajnos még sehol nem sikerült fellelnem.
A camambertet én nem igazán szeretem, de a férjem igen, úgyhogy várom a receptjét! :)
üdv,
Meli

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2015-08-27 06:49

Örülök, hogy a többi recept között is találtál "ehetőt"! Az újkrumplis cucc valóban nagyon finom, tegyél bele sok vágott petrezselymet. Ajánlom figyelmedbe a sajtos-túros tészta nevűt is, aminek az a szépsége, hogy 1 darab serpenyőben készül, nem kell hozzá más edény! (Amikor először ilyet ettem, a szakács 40 főre, bográcsban(!) főzte ugyanezt, ugyanígy.) Sokkal intenzívebben füstölt szalonna ízű a végeredmény, mintha csak kisütött töpörtyűt szórnál rá - persze, ez akkor jó, ha szereted a füstös ízt. Még annyit a sörsajtról, hogy a darabos rusztikusság (sajt kérge) pontosan használ neki.
Üdv: Koszider

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2015-08-31 11:10

Igen, a sajtos-túrós tészta is rajta van a várólistán, lehet, hogy már nem sokáig. :)

csato
csato Thu, 2012-07-26 22:54

Szia Koszider!

Igen a Romadur sem ok,csak legalább rúzsos.De meg sem közelíti a régi Pálpusztait!Naná,hogy felkutatom a dán sajtot,ki nem hagynám!Nagyon köszi a tippet!
A franc tudja mi lett itt a sajtokkal! Emlékszel a régi Ilmicire meg mi is volt a másik?Atyám nem jut eszembe!Rengeteget ettem belőlük.Ha látok persze elcsábulok most is.Kurva drága és nagyon nem az ami régen.Ja Lajta!Húúúúúúú ebben nem vagyok biztos,de ez ugrott be.Nem,nem lajta.Na most belezavarodtam.
Szóval mindegy is ,de köze nincs a régi ízekhez ezeknek.
Persze folytathatjuk a sort pld.párizsi.Most egy ehetetlen szar.Hát nem igen tudok jobb szót erre!Na jó párizsi ügyben van egy kivétel, van Biatorbágyon egy maszek hentes na annak baromi finom a párizsija.
Csak azt nem értem ez miért van így?Mert az világosan látszik,hogy igenis nagyon sok embernek van igénye a jó,magas színvonalon elkészített termékekre.
Én csóró vagyok de úgy vagyok az ételekkel bármi legyen is az,hogy lehet keveset tudok megvenni,de az az öt-vagy tíz deka az "olyan "legyen.Igen az legyen toppon!Ha nem hát nem kell.
Ma pld.olvastam itt egy t.paprika receptet,darált sertéshús konzervvel.Hát basszus.........................üdv Csató

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-07-27 00:20

De, de, jól emlékszel, a Lajta sajt volt az rúzsflórás félkemény sajt, ami rokonságban állt az illmicivel, a harmadik ilyen sajt pedig a szekszárdi csemege - ezek mind félkemény rúzsos sajtok voltak - múltidőben vagyok kénytelen írni, mert évek óta nem láttam ilyeneket, valószínűleg ugyanott vannak, ahol a magyar cukor: megvették, lebontották, helyét sóval behintették. Te meg edd a piszok drága franciát, vagy nyeld a nyálad. Pl. Hová a fenébe tűnt a Sport sajt?? Volt olyan jó, mint a Feta, vagy még jobb is. Hová lett a Hajdú sajt? - világminőségű juhsajtunk volt, ma már a nevére is alig emlékszünk. Volt belőle füstölt is - istenem, összefut a nyál a számban.
Kedves Csató, jobb ebbe bele se gondolni.
Koszider
Újabb ui.: a dán sajt 15 dkg, kerek, narancssárga kartondobozban árulják, 700 vagy 800 Ft, most nem emlékszem. De én megvárom, hogy közeledjen a szavatossági idő vége, ekkor akciózzák a felére, én meg sátáni kacajjal megveszem, mert ekkor a legjobb, érett és folyós.

csato
csato Thu, 2012-07-26 18:19

Ez a kaja fergeteges.Ok sokan nem szeretik a büdös sajtokat pedig nem tudják mit hagynak ki.Imádom őket.Megjegyzem nekem nem büdös!

De tkp.csak azért írok mert fel nem fogom,h van egy sajt receptúra nevezetesen a Pálpusztai.Hát hogy a fenébe sikerült ilyen szarrá varázsolni mint amit most árulnak????Se nem büdös,se nem érett,se íze semmi.De nem is rúzsos!Valami sárgás izé ha van rajta néha.Na mindegy,ez van.
Igen vettem jó darabig Romadurt,de az meg eltűnt a boltokból.Én nem tudom a kavrgli egyáltalán nem jön be nekem.

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-07-26 19:45

Kedves Csató!
Igen, valami nagy baj van a Pálpusztaival. Én még jól emlékszem arra a sajtra, amit csukott szemmel meg lehetett találni a pulton és nem lehetett belőle eleget enni, olyan finom volt. Nem tudom, mit vettek ki belőle (vagy mit nem tesznek bele), de most ehetetlen.
A Romadur sem elég ízes, csak pótmegoldásnak jó. Kvárglit meg nem nagyon látok mostanában. De az a bizonyos dán, amit emlegetek, az teljesen tökéletes, próbáld ki, ha tudod.
Üdvözöl: Koszider
Ui. Szerintem sem büdös.