Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás keltekercs

Sonkás keltekercs
Sonkás keltekercs
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokkal finomabb, mint gondolnád! Még a kelkáposzta rajongók is meglepődnek, a nem annyira rajongók pedig felfedezhetik a kelkáposzta kellemes ízét.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A sonka helyett maradék sülthús vékonyra szeletelve - még jobb!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát laskára (hosszú csíkokra) vágjuk, majd a vajon köménymaggal megpároljuk.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe teregetjük.
  3. A tejfölt a tojással, liszttel, reszelt sajttal és a sóval elkeverve a kelre borítjuk.
  4. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
  5. A sütőből kivéve ráteregetjük a sonkát és felgöngyöljük úgy, hogy a sütőpapírt tekerés közben lehúzzuk a sült kelről annyira, hogy a tekercs belsejében ne maradjon, csak a külső felületen.
  6. Deszkára emelve kihűtjük, hidegen szeleteljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 66 249
elküldve: 27
receptkönyvben: 1 438
elkészítve: 43/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
kategória: tapas
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

kelkáposzta tojással sajttal sütve, sonkával tekerve

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lizander
lizander Wed, 2014-02-19 18:31

Kedves Ildikó! Igazság szerint kelkáposzta főzeléket csináltam valamelyik nap, de annyira sok lett, hogy 4. napja esszük, és még mindig van. Meg egy kicsit híg is lett, de azért finom. Na most a kérdésem az lenne, hogy egy kész kelkáposzta főzelékkel meg lehet-e valósítani ezt a receptet? Mert ha sikerülne mondjuk máshogyan feldolgoznom azt a szerencsétlen fazék főzeléket, valószínűleg elfogyna, és a recepted annyira tetszett így elolvasva, hogy gondoltam kikérem a véleményedet arról, hogy ilyen esetben mit lehetne csinálni? Előre is köszönöm a választ! Üdv, lizander :)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2014-02-19 19:37

hát.... van a főzelékben krumpli is? Ha igen, akkor én inkább azzal próbálkoznék, hogy összeturmixolom a felét, és kevés tejjel vagy tejföllel sűrű levest képeznék, amit virslikarikákkal vagy füstölt, főtt sonkakockákkal turbózva egytálként lehet fogyasztani - vicces, de pont ez volt ma nálunk az étek, mert a fogszabályozós gyermekem csak pépeset tud enni. Ő csak a turmixolt rész ette, mi többiek pedig ahogy előbb írtam. Konkrétan füstölt szűzpecsenyét kockáztam hozzá.
Ha nincs a főzelékedben krumpli, akkor szűrd le, és mehet a recept szerint.
Üdvözlettel: Ildikó

Jatka
Jatka Sat, 2013-01-26 18:04

Kedves Ildikó,

Nagyon köszönöm ezt az isteni finom receptet!

Jatka

klagica
klagica Fri, 2013-01-04 11:16

Kedves Ildikó!
Nagyon-nagyon finom, már többször elkészítettem, és mindenkinek nagyon ízlik!! Ez lesz most hétvégén a vendégváró finomság!

gabica0428
gabica0428 Sun, 2012-06-24 19:15

Szia!
A sonkát miért nem rakod rá sütés közben? Gondoltam úgy is lehetne vagy nem? Aztán még gondoltam én is az őzgerinc formára, hogy egybe rakok bele mindent. Szerinted a sütési idő megnő hogy nincs szétteregetve?

Timancs
Timancs Tue, 2012-01-17 15:45

Kedves Ildikó!
Tegnap készítettem vacsorára és isteni finom volt!
Annyit változtattam rajta, hogy kínai kelből készítettem, amit lilahagymán pároltam meg és sütés előtt szórtam be a tetejét sonkacsíkokkal, így az a sütés végére jól rápirult. Így tekertem fel!
Mennyei!
Ja!!! És tejföllel locsoltam meg a tányéromon!
Köszönöm a csodás ötletet!

Mutszi
Mutszi / Mutszi Fri, 2011-09-30 16:42

Elkészítettem a barátnőm születésnapjára....egy kisebb társaság előtt hipppper szuper debütálása volt a kis tekercsnek....sajnos nem kaptam sehol kínai kelt, de így a sima kelkáposztából is fantasztikus lett! Köszönöm a receptet :))

oreganyo
oreganyo Mon, 2011-06-20 06:21

Kedves Ildikó! nagyon tetszik a recepted, ki fogom próbálni. Előételnek biztos, hogy sonkával csinálnám a recepted szerint, de el tudom képzelni reggelire, előző nap megsütve, mindenféle tekercselés nélkül. Természetesen egy kisebb tepsiben, vagy őzgerincformában, hogy vastagabb legyen. Hiszen minden tápláló és egészséges, ami benne van, különben sem reggel kell fogyókúrázni.
Üdvözlettel: Öreganyó

D.Ágnes
D.Ágnes Wed, 2011-05-18 13:18

Kedves Ildikó!

Elkészítettem, de mivel nem sok időm volt pepecselésre, püspökkenyér formába öntöttem a párolt kellel összekevert tejfölös massza egy részét, majd sült csirkemellel leraktam, erre ismét kel, és így tovább. A tetejét megszórtam reszelt sajttal.Én őrölt köménymagot használtam, nem egészet. Be a sütőbe. Ilyen finom kelkáposztás ételt még nem ettem. Köszönöm a receptet.

szosa2
szosa2 Fri, 2011-03-25 11:22

Nagyon tetszik a recept csak azon akadtam fen, hogy tudom leellenőrizni hogy a sütőben kellően megsült a kelkáposzta a rajta lévőkkel?? Kb. mennyi időre számoljak??
Éva

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2011-03-25 19:05

Kedves Éva!
kb. 25 perc alatt sül meg a tojásos kel, és nagyon jól látszik, hogy a folyékony massza megsült. Olyannak képzeld, mint egy omlettet mondjuk, amelyen pontosan látod, ha a tojás már megkeményedett.
Üdv: Ildikó

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2010-12-12 21:40

Kedves Ildikó!

Ez a recept már a sokadik, amit az Ön receptje alapján készítettem el, sosem tántorítanak el a kudarcba fulladt próbálkozások, mert valóban sok múlik az alapanyagok minőségén, a sütő képességein, de a legtöbb talán a lelkesedésen és az önbizalmon. Csak buzdítani tudok minden kicsi és nagy kuktát: sonkás keltekercsre fel! Annyit módosítottam a hozzászólásokból ötleteket merítve, hogy kínai kelt használtam, amit őrölt köményes, ételízesítős vízben pároltam és még pluszban sóztam sütés előtt (kóstolás után kívánta még)

tokany
tokany Mon, 2010-12-06 20:25

Sajnos nekem nem sikerült. Kissé nehézkes volt feltekerni, egy része a sütőpapírra ragadt. Nekünk sok volt bele a köménymag is és sajna nem volt finom. Valamit biztos jól elrontottam. :(

tokany
tokany Sun, 2010-11-28 22:32

Kedves Ildikó! Érdeklődnék, hogy a köménymag egész vagy őrölt? Válaszod előre is köszönöm!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2010-08-14 15:46

Ma ez volt ebédre krumpli főzelékkel. Ezt hívhatja Bíró Lajos a kelkáposzta-főzelék újraértelmezésének. Kenyérsütés után beraktam a kikapcsolt sütőbe felszeletelve átmelegedni. Nagyon finom volt. Köszönöm a receptet.

Peszter1
Peszter1 Mon, 2010-08-09 21:18

Az eredmény szép lett és jó lett. Huskerülő családom miatt szeletelt füstölt sajt került bele sonka helyett. Salátával ettük. Köszi Ildikó
(azért érdekelne, hogy mindenkinek megfőtt a kelkáp 15 perc alatt, csak nekem nem?)
Üdv Peszter

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-08-09 21:50

Drága Peszter! Sajnálom, hogy váratlanul hosszúra nyúlt a kelkáp párolása, nem nagyon értem. Egyetlen dologra tudok gondolni: a torzsát is párolásra fogtad. Magam ki szoktam hagyni a torzsát a történetből, és csupán a kelkáposzta (zsenge) leveleit használom. Ezt persze nem írtam a receptbe, mert azt gondoltam, mindenki így jár el.
Bocsi, javítsunk tehát: a kelkáposzta (és a káposzta) feldolgozásakor a torzsát és a vastag levélszárakat nem használjuk, kivágjuk. Komposztáljuk vagy a hörcsögnek adjuk (tengeri malacnak), másképpen hasznosítjuk.
Ildikó

Peszter1
Peszter1 Mon, 2010-08-09 22:03

Szia Ildikó, milyen kedves, hogy rögtön válaszolsz is. A torzsa nem volt benne természetesen, de a levélerek igen és a most kapható kelkáposztának szinte nincsenek zsenge levelei. Sebaj ! Hapici ötlete alapján talán kipróbálom egyszer kinaikelből is. Mindenesetre igen jó recept, már tovább is adtam.
Üdv. Peszter

Peszter1
Peszter1 Sun, 2010-08-08 23:07

Drága Hölgyek, senki sem emlitette, hogy a kelkáp egy óra alatt sem párolódik meg puhára. Vajon mit jelent a 15 perc főzés? Ha gondoltam volna erre, kuktába teszem. Ám az egyetlen kuktámban épp a husleves fődögél. Reméltem, hogy éjfélre ágyba kerülhetek, de ez ma sajnos nem jön össze. Kicsit rontja a recept iránti lelkesedésemet.

Peszter1
Peszter1 Sun, 2010-08-08 20:47

Köszönöm. Időben jött :-)) -remélem, azért nyaralni is fogsz

Peszter1
Peszter1 Sat, 2010-08-07 17:48

Kedves Ildikó, lehet, hogy nyaralsz és azért nem válaszoltál még Nagyaneltnek. Én is epedve várom a választ, mert a tepsi nagysága egyáltalán nem mellékes. Holnap este fogok nekiállni az alkotásnak, bizony jó lenne tudni. (a többi lényeges infot a többiek már megkérdezték :-)
Üdv Peszter

hapici
hapici / hapici Sat, 2010-06-26 15:18

Isteni finom étel, a recepten semmit sem kell változtatni, aki a kelt nem szereti, legutóbb az is ette, mint kacsa a nokedlit.Nem is tudta, hogy kelt eszik, kínai kelből készítettem, ami kevésbé erős ízű a hagyományosnál. Gratulálok.

mirza
mirza Mon, 2010-05-31 12:32

Tartozom a "hogy sikerült" storyval. Háát az úgy volt, hogy Bévi48 kommentárján felbuzdúlva először én is a tojásos masszát terítettem a sütőpapírra -- csak hogy elkövettem egy baklövést: reszelt sajtot is kevertem bele... Innentől kezdve képzelhetitek, hogy kellett "lerobbantani" szegény finomságot a sütőpapírról..!?! (Inkább ne az íze, hmmm.. az igazán kiváló volt! Szóval a recept jó, csak én voltam béna. (Az őzgerincről egyébként azért tettem le, mert a káposztamennyiség elenyésző volt az őzgerinc méretéhez képest!)
Mindenesetre köszönöm a bíztatást Ildikó!
Szeretettel: Mirza

Batta Györgyné
Batta Györgyné Sat, 2010-05-22 15:31

Megcsináltam a tekercset és mindenkinek nagyon izlett: aki kitatálta ezt a formját a kelkáposztának annak gratulálok!

Batta Györgyné

mirza
mirza Fri, 2010-04-30 19:27

Pusztán az egyszerűség kedvéért: nem lehetne ezt a keltekercset vajon őzgerincben elkészíteni...?
(Itt állok fél kiló felszeletelt kínai kellel és nekem ez a megoldás szimpatikusabb lenne, mint hogy "mi-legyen-előbb", a kel vagy a tejfölös massza... :D -- gondoltam összekeverem őket és nyomás az őzgerincbe!)
Véleményetek (különösen Ildikóé)?
(Gondoltam belekockázom a kissé előpirított sonkát...)
Üdv.:Mirza

Bévi48
mamuka / Bévi48 Mon, 2010-04-12 18:36

Elkészítettem én is ezt a finomságot,de kissé módosítottam rajta.
Leírom,hátha másnak is tetszik ez a változat.

Annyit módosítottam,hogy a kelkáposztára só heylett ételízesítőt tettem,és megszórtam fokhagymaporral.
A sütőpapírra először a tojásos masszát öntöttem,és utána terítettem szét rajta a kelkáposztát.
Amikor megsült,hagytam langyosra kihűlni,rákentem egy tömlős tejszínes sajtot /de lehet reszelt sajttal is meghinteni/,utána tettem rá a sonkát,és úgy tekertem fel.

Valóban nagyon finom és kiadós vendégváró,vagy vacsorára is adható egy finom teával.

Ilikefitt
Ilikefitt Tue, 2010-04-06 21:23

Kedves Ildikó!

Nagyon szépen köszönöm a receptet a Húsvéti menüben szerepelt idén és mindenkinek nagyon de nagyon ízlett!!

László Lászlóné
László Lászlóné Tue, 2010-03-23 22:11

Kedves Ildikó. Még csak most találtam rá az oldaladra de nagyon tetszik. Majd Én is küldök receptet ha elfogadód.Köszi Jutka

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-03-10 14:26

Kedves Zit! Bocs Ildikó, hogy közbeszólok, de úgy hallottam, hogy gázsütőd van, ezért nem tudod, hogy az elektromoshoz milyen hőfok kell. Adok itt egy kis segítséget, mivel régebben volt gázsütőnk, most légkeveréses van, ezért a következőket tapasztaltam: forró sütő - gáznál az az elektromosnál 200°C fok, légkeverésesnél 180°C fokot jelenti, közepes láng gáznál, ami a sütemények jó nagy részének kell, valamint az átlagos sülthúsoknak is, az az elektromosban 180°C fok, légkeveréses 160°C fok, az alacsony hőfok, az elektromosban 140-150°C fok, légkeverésesben automatikusan mínusz 20°C fok, tehát 120-130°C fok lesz az eredmény. Ez alatt már csak a szárítás van, az 50-80°C fok környéke. Az időt meg majd Ildikóra bízom! Bocsánat még egyszer, de remélem ez segíthet! Üdv: Mrs Smith

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-03-10 18:50

Kedves Mrs Smith, nagyon köszönöm a segítséget. Így már neki merek állni! :-) Igazán sajnáltam volna, ha ki kell hagynom, mert Ildikó itt az egyik legjobb szakács, az ő ételei egyszerűen fantasztikusak. Köszönöm még egyszer!!

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-03-10 12:22

Kedves Ildikó, én már ki sem nyomtatom a Te finom, ínycsiklandó receptjeid, mert szinte soha sem említed meg, hogy hány fokon, milyen sütési móddal, de legfőképpen, mennyi ideig sütsz valamit?? Nekem drága az a minimális időm a kísérletezéshez, a kudarcokhoz. Tényleg olyan nagy kérés volna, hogy egyszer szánd már rá az időt, ülj le a beküldött, és igen szimpatikus finomságaid leírásai elé, és pótold eme fontos hiányosságokat? Nagyon hálás volnék érte, mert tényleg szívesen kipróbáltam volna pl. ezt is, de így tuti nem fogom. :-(( Köszönöm!!!

Toth Andrea
Toth Andrea Sat, 2009-12-26 14:52

En is koszonom a receptet. Nalam fennt volt az unnepi asztalon es mindenkinek nagyon izlett.

zsókuci
zsókuci Sun, 2009-12-06 11:44

Elkészítettem, nem lett ilyen szabályos mint a képen, de nem esett szét, csak egy kicsit elszámoltam a hozzávalók arányát, mert a kelkáposzta több volt. Nagyon ízlett mindenkinek, nem tudtam szépen szeletelni, de ráfogtam, hogy meleg , és igaz, mert ma már nem esik szét. Köszönöm, máskor is el fogom készíteni, és odafigyelek a mennyiségre.

tucsike
tucsike Mon, 2009-11-23 17:19

Finom nagyon, csak nem jól tekertem össze, mert nagyon meleg volt. Ettől függetlenül sült hus mellé adtam köretnek a megszokott helyett. Köszi a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-07-31 18:27

ez a keltekercs annyira finom, hogy hetente készítem. Angliában viszont híre ment és jönnek, hogy csináljuk meg közösen, hogy megtanulják ök is.Ugyanis Angliában tarózkodom most pár hónapig. Szeretem ezt portált, nagyon sok finomság taláható itt - ki is használom.
Üdvözlettel Judit

598
kelkáposzta 1 kg
vaj 10 dkg
köménymag 1 ek
tejföl 3 dl
tojás 3 db
finomliszt 6 dkg
sajt 5 dkg
0 ízlés szerint
gépsonka 20 dkg