Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somos fehércsokis süti

Somos fehércsokis süti
Somos fehércsokis süti
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta szerettem volna kipróbálni olyan sütit, amiben valamilyen "erdei" hozzávalót használhatok. És eszembe jutott a som. Nem sokan ismerik, semmilyen receptet nem is találtam, amiben somot használtak volna, csak lekvárnak készítik szinte. De én gondoltam egyet, hogy miért ne lehetne egy fincsi sütibe is beletenni? Ez volt az alapötlet, már csak fel kellett deríteni a lelőhelyeket. Egyik Mátrai futásom során rábukkantam két som bokorra. Úgy terveztem, majd visszamegyek egy másik alkalommal szedni. Végül erre nem volt szükség mert egy versenyünk során, a Mátra déli oldalában, a Rónya-gerinc közelében rengeteget találtam. Így hát egy jó kis futás után begyalogoltam a zöldbe (meglehetősen sűrű és szúrós volt :D) és teliszedtem a tálkát bíborvörösre érett sommal. Hazafelé úton kigondoltam, hogy mit is kéne csinálni belőle, és mindenképpen egy vaníliás, "fehér" tésztájú sütit képzeltem el, amiben jól mutatnak majd a piros szemek. Mivel elég savanyú gyümölcsről van szó, ezért egy édesebb tészta kellett. Így született ez a fehércsokis süti, ami lényegében egy blondie recepthez hasonlít, némi módosításokkal. Szerintem nagyon finom lett, és a család többi tagja is így vélekedett :).

A somról csak annyit mondanék, hogy csak a nagyon érett bordó szemeket szedjétek le, a piros szemek még nagyon savanyúak. Illetve a magozás is kicsit macerás, mert nagy a magja és kevés a húsa, de kitapasztaltam egy egész jó módszert: miután megmostuk a gyümölcsöket, egyenként egy éles késsel magozhatjuk ki őket, úgy, hogy levágunk belőlük hosszában egy szeletkét, és a maradékból ügyesen kifordítjuk a magot, az ujjainkkal rásegítve. Majd kitapasztaljátok, de kés mindenképpen kell hozzá, mert csak úgy simán lehetetlen kimagozni! :D

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fehércsokit és a vajat vízgőz fölött összeolvasztjuk és egy picit hűtjük, néha megkavarva. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jó habosra kikeverjük.
  2. A lisztet a sóval összekeverjük. A tojásos masszához adjuk a csokis vaj felét és egy kevés lisztet, elkeverjük, majd a maradék csokit és lisztet is hozzákeverjük.
  3. Legvégül a somot is beleforgatjuk, de már csak óvatosan.
  4. Az egészet egy kivajazott-kilisztezett közepes méretű tepsibe simítjuk és megsütjük. Kihűlve, kockákra vágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35X25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 798
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Rusvai Katalin

Mióta szakács: 2010.07.14.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

somos süti, fehércsokis somos süti, blondie sommal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1129
fehér csokoládé 20 dkg
vaj 20 dkg
cukor 20 dkg
tojás 4 db
finomliszt 16 dkg
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
som 20 dkg