r
Nosalty Logó

Somos fehércsokis süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rusvai Katalin
Somos fehércsokis süti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 1129 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 4508 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 379 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    61.8 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    298 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    713.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.1 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    532 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    213 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    417 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    1254 micro
  • β-crypt
    246 micro
  • Likopin
    3400 micro
  • Lut-zea
    1251 micro
Összesen 1129 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.5 g

Zsír

  • Összesen
    247.1 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2855 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    919 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1078 mg
  • Nátrium
    490 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    528.5 g
  • Cukor
    334 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    318.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2130 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    853 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    706 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1670 micro
  • α-karotin
    62 micro
  • β-karotin
    5016 micro
  • β-crypt
    983 micro
  • Likopin
    13600 micro
  • Lut-zea
    5005 micro
Összesen 4508 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    422 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    1143 micro
  • Lut-zea
    421 micro
Összesen 379 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fehércsokit és a vajat vízgőz fölött összeolvasztjuk és egy picit hűtjük, néha megkavarva. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jó habosra kikeverjük.
  2. A lisztet a sóval összekeverjük. A tojásos masszához adjuk a csokis vaj felét és egy kevés lisztet, elkeverjük, majd a maradék csokit és lisztet is hozzákeverjük.
  3. Legvégül a somot is beleforgatjuk, de már csak óvatosan.
  4. Az egészet egy kivajazott-kilisztezett közepes méretű tepsibe simítjuk és megsütjük. Kihűlve, kockákra vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35X25
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1182
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Somos fehércsokis süti
Rusvai Katalin 5 recept

Már régóta szerettem volna kipróbálni olyan sütit, amiben valamilyen "erdei" hozzávalót használhatok. És eszembe jutott a som. Nem sokan ismerik, semmilyen receptet nem is találtam, amiben somot használtak volna, csak lekvárnak készítik szinte. De én gondoltam egyet, hogy miért ne lehetne egy fincsi sütibe is beletenni? Ez volt az alapötlet, már csak fel kellett deríteni a lelőhelyeket. Egyik Mátrai futásom során rábukkantam két som bokorra. Úgy terveztem, majd visszamegyek egy másik alkalommal szedni. Végül erre nem volt szükség mert egy versenyünk során, a Mátra déli oldalában, a Rónya-gerinc közelében rengeteget találtam. Így hát egy jó kis futás után begyalogoltam a zöldbe (meglehetősen sűrű és szúrós volt :D) és teliszedtem a tálkát bíborvörösre érett sommal. Hazafelé úton kigondoltam, hogy mit is kéne csinálni belőle, és mindenképpen egy vaníliás, "fehér" tésztájú sütit képzeltem el, amiben jól mutatnak majd a piros szemek. Mivel elég savanyú gyümölcsről van szó, ezért egy édesebb tészta kellett. Így született ez a fehércsokis süti, ami lényegében egy blondie recepthez hasonlít, némi módosításokkal. Szerintem nagyon finom lett, és a család többi tagja is így vélekedett :). A somról csak annyit mondanék, hogy csak a nagyon érett bordó szemeket szedjétek le, a piros szemek még nagyon savanyúak. Illetve a magozás is kicsit macerás, mert nagy a magja és kevés a húsa, de kitapasztaltam egy egész jó módszert: miután megmostuk a gyümölcsöket, egyenként egy éles késsel magozhatjuk ki őket, úgy, hogy levágunk belőlük hosszában egy szeletkét, és a maradékból ügyesen kifordítjuk a magot, az ujjainkkal rásegítve. Majd kitapasztaljátok, de kés mindenképpen kell hozzá, mert csak úgy simán lehetetlen kimagozni! :D

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek