r
Nosalty Logó

Shortbread, a skót vajas keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Shortbread, a skót vajas keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 3781 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 494 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    225.8 g
  • Telített zsírsav
    139 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    591 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2265.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    1597 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    413.3 g
  • Cukor
    135 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1881 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1845 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 3781 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 494 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. A vajat hagyjuk teljesen megpuhulni szobahőmérsékleten, ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy jó habosra tudjuk verni. A puha vajat aztán 5-6 perc alatt kézi robotgéppel habosítsuk ki, akkor csináljuk jól, ha láthatóan világosabb és nagyobb térfogatú lett.
  2. Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a porcukrot és a vajjal ezt is kihabosítjuk.
  3. Végül hozzászitáljuk a keményítőt és a lisztet, valamint alaposan (ízlés szerint persze) megsózzuk.
  4. Kézzel vagy a konyhai robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó az állaga, ha tapadás nélkül is gombóccá tudjuk gyúrni, de még kicsit "poros" érzetű.
  5. Egy nagyjából 20x20-as sütiformát vajjal kikenünk, és akár még sütőpapírral is kibélelhetjük. Az aljára szórunk egy kevés nádcukrot, majd rákanalazzuk a tésztát. Kézzel vagy spatulával elegyengetjük, hogy nagyjából egyenes legyen a felszíne, de nem szabad túl szorosra nyomorgatnunk!
  6. A megformázott sütemény tetejét is megszórjuk egy kevés cukorral, majd késsel formára vágjuk. Ez azért fontos, mert így könnyebben szeletelhető lesz a kész keksz, nem össze-vissza fog törni, hanem a vágás mentén. Az egyes kekszformákat még villával is érdemes megszurkálni, így lesz autentikus kinézetre is a sütemény.
  7. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából egy órát sütjük. A végére a közepének is jól átsültnek kell lennie, a teteje pedig szépen megbarnul egy kicsit, amit a ráolvadó cukorszemek még ropogósabbá varázsolnak.
  8. A kész süteményt a sütőből kivéve mégegyszer végigvágjuk a bevágások mentén, majd hagyjuk TELJESEN kihűlni. Ekkor óvatosan kiszedjük a tepsiből, a bevágás mentén törve a kekszeket.
  9. Magában, kakaó, kávé vagy tea mellé egyaránt mennyei!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x20
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 207
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 79
  • Össznézettség: 18383
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 07.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek
Shortbread, a skót vajas keksz
Rosanics Petra 343 recept

Ez a hagyományos skót keksz a legtipikusabb teasütemény, ami a legtöbb brit háztartásban ott figyel a kamrapolcon. A sütemény sikere az omlósságában és a rengeteg belesütött vajban rejlik - ez tényleg az a recept, ami nem követel sok hozzávalót, de vajból megérdemli a legjobb minőséget. Skóciában karácsony és szilveszter környékén különösen népszerű nassolnivaló a shortbread, de az év bármely szakaszában érdemes elkészíteni otthon, mert egyáltalán nem bonyolult, ugyanakkor köröket ver a bolti kekszekre.

Címlapról ajánljuk

További cikkek