Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Semla vagy fastlagsbulle

Semla vagy fastlagsbulle
Semla vagy fastlagsbulle
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A svédek nagy kedvence, és most már a miénk is. Egy egyszerű, fűszeres, kelt tészta mandulakrémmel, sok habbal a tetején és végül meghintve kevés porcukorral.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10 perc alatt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet, majd az egészet összegyúrjuk a száraz hozzávalókkal (liszt, só, cukor, őrölt kardamom vagy fahéj) és a feljött élesztővel. Meleg helyen 45 percet kelesztjük, majd ismételten átgyúrva kis gombócokat formálunk belőlük (12 darab lesz).
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket távol egymástól, és letakarva még 30 percet kelesztjük.
  3. Végül elő­melegítjük a sütőt kb. 210 fokra, a bucik tetejét megkenjük tojással, és 10 perc alatt készre sütjük. Ezt követően rácsra helyezzük őket, és hagyjuk kihűlni.
  4. A krémhez a mandulát egészen finomra aprítjuk, majd összekeverjük a cukorral, tejjel és a félbevágott bucik kiszedett belsejével. Ezzel a krémmel megtöltjük a sütiket. A tejszínt, esetemben cukrászhabot felverjük, és ezt is rátesszük a mandulakrémre.
  5. Utolsó lépésben visszahelyezzük a bucik  tetejét, majd az egészet meghintjük porcukorral.
  • sütési hőfok: 210°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 25 566
elküldve: 27
receptkönyvben: 535
elkészítve: 19/30
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bori

Mióta szakács: 2013.02.16.
48 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
receptverseny: Hulala receptverseny
konyha: skandináv
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mandulás buci, tejszínhabos buci, svéd kelt édesség tejszínhabbal

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aneg
Wendy / aneg Thu, 2015-01-01 15:25

Bori,
Ez a recept szuper. Már másodszorra készítettem el. Először (véletlenül) 3,5 dltejjel készítettem, de úgy is jó lett, bár kicst lágy volt a tésztája. Aztán elkészítettem 2,5 dl tejjel és a 420 g liszttel is, így pedig igazán szuper állaga lett és az eredmény is kiváló. Nekem a tölteték kicist furcsa, így másodjára töltelék nélkül készítettem, mandulalapocskákat rászórva. Szuper, köszi!
Wendy

Lilapipacs
Lilapipacs / Lilapipacs Sun, 2013-11-03 11:10

Kedves Bori!

Elkészítettem, biztosítalak róla, hogy nem csak a svédek kedvence.
:-)

Üdvözlettel:
G.

Hasibecker
Hasibecker Sat, 2013-04-27 18:38

Kedves Bori!
Fél órája lettem kész ezzel a mutatós és szerintünk nagyon finom sütivel.
A tésztájához (nekem) több lisztet kellett tennem 7 dl-nél, mert nagyon ragadt. Mandula hiányában dióval csináltam és tej helyett házi készítésű baracklekvárt tettem hozzá, így nem teljesen a Svédek kedvence lett, de nekünk így is nagyon ízlik. A férjem mondta, hogy legközelebb túró töltelékkel készítsem.
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a remek sokféle krémmel variálható receptet. Ajánlom elkészítését minden sütni szerető konyhatündérnek.
Üdvözöllek: Marika

Mercur
Bori / Mercur Sun, 2013-04-28 19:38

Kedves Marika, örülök, hogy kipróbáltad a receptet, bár a változtatásokkal lassan egy újabb édesség születik. De tetszik, hogy ilyen kreatívan állsz az alapanyagokhoz, biztosan így is nagyon finom volt :)

Rédei Éva
Éva házias konyhája / Rédei Éva Sun, 2013-04-21 21:03

Szia Somos 42
A recept leirása jo.Utána néztem Svédországban igy mérik az adalék anyagokat.
A közeli jövöben én is megsütöm.Köszönöm kedves Bori,hogy megosztottad velünk.

somos42
somos42 Sun, 2013-04-21 17:30

Ma megakartam sütni ezt a finomnak lászó sütikét, azonban ledöbbentem a liszt mennyiségén. 7 dl, ez furcsa, Gizike az előző hozzászóló, 60 dkg lisztet ajánl, vagy kérdez, de ezt soknak találtam, ugyhogy elhalasztottam ennek a süteménynek az elkészitését. De azért szeretném tudni, hogy végülis mennyi liszt kell.

Mercur
Bori / Mercur Sun, 2013-04-28 19:52

Ne haragudj, hogy csak most írok, remélem még nem késő. Kb. 1dl liszt 6 dkg-nak felel meg, ahogyan "Zúza" helyesen írta, tehát összesen 42dkg lisztre lesz szükséged. Bízok benne, hogy így már sikerül elkészítened :)

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2013-04-22 17:12

Bocsánat, hogy idepiszkítok, de ne legyetek rosszul a ledöbbenéstől! :)
Annyi liszt kell, amennyit megadott a beküldője, vagyis 7 dl. Fogtok egy 1 dl-es poharat, és kimértek 7-szer 1 dl-nyi lisztet. Ennyi.
Egyébként 1 dl liszt kb 6 dkg-ot nyom. Tehát 7 dl = kb. 42 dkg liszt

Mercur
Bori / Mercur Sun, 2013-04-28 19:53

Köszönöm Zúza a besegítést én sem írhattam volna pontosabban :)

339
finomliszt 420 g
tej 2.5 dl
cukor 90 g
vaj 5 dkg
élesztő 2.5 dkg
0.5 tk
kardamom 1 kk
tojás 1 db
mandula 5 dkg
porcukor 1 ek
tej 2 dl
habtejszín 4 dl