Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savós rozskenyér

Savós rozskenyér
Savós rozskenyér
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti receptre egy Dr. Oetker szakácskönyvben találtam rá, de egy kicsit változtattam rajta az otthon található hozzávalók szerint. Nagyon egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig finom és tartalmas, szerintem versenyre kelhet bármelyik boltban kapható társával.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mindkét lisztet kelesztőtálba tesszük. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, majd a szódabikarbónával együtt a liszthez adjuk, és jól elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a savót, az ecetet és a sót, majd az egészet jó alaposan összedolgozzuk.
  3. A tésztát meleg helyre tesszük, és addig kelesztjük, amíg láthatóan megnő, majd jól átgyúrjuk (lisztezett munkalapon is lehet, de a kelesztőtálban is tökéletesen megfelelő).
  4. Egy tepsit sütőpapírral bélelünk, a papír közepére kör alakban egy kevés lisztet szórunk, majd ,,odaborítjuk" a kenyértésztát úgy, hogy körülbelül bucit formázzon.
  5. Még 15 percet kelesztjük, utána a tészta tetejét meghintjük liszttel, és rombusz alakban bevágjuk. Tetszés szerint megszórhatjuk őrölt köménnyel, köménymaggal vagy bármiféle olajos maggal
  6. 200 °C-os, előmelegített sütőben, alsó-felső fokozaton (gázsütőben 3-4-es fokozaton, előmelegítés nélkül) kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve kis idő elteltével fejre fordítjuk, nehogy az alja beizzadjon.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 911
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pöttyöspanna

Mióta szakács: 2016.05.24.
4 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

teljes kiőrlésű kenyér, rozsos cipó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

403
teljes kiőrlésű liszt 350 g
finomliszt 100 g
friss élesztő 2 dkg
szódabikarbóna 2 teáskanál
víz 100 ml
2 teáskanál
balzsamecet 4 ek
savó 200 ml