Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-vajas kifli

Sajtos-vajas kifli
Sajtos-vajas kifli
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jól bevált kelttészta alapreceptem (amit a kakaós csigához használok) alapján készítettem, sós változatban.
Igazi vendégváró finomság. Ebből a mennyiségből 32 db nagyobb kifli jön ki (egy jókora tálra való), azért írtam, hogy 6 főre, mert egy buliban fejenként 5-6 simán lemegy...:) Sőt.
Frissen-melegében a legfinomabb, de másnap is kiváló. (A kollégák egy morzsát se hagytak belőle.)


hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

  • 10 dkg vaj (sós)

A tetejére

ajánlat

Ha nagyon sajtosan szeretjük, a tészta-háromszögek végébe egyenként tehetünk egy-egy darab sajthasábot és úgy tekerjük fel. Dupla élvezet. :)
Illetve lehet variálni mini virslivel, mini kolbásszal töltve, persze akkor csak egy réteg tésztát használunk és értelemszerűen nem kell vajazni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden hozzávalót tegyünk ki előre, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
  2. A tejet meglangyosítjuk, kb. 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a sót, beleütjük a tojást, elkezdjük dagasztani, közben hozzáadunk annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Ha túl lágy lenne, pici lisztet adunk még hozzá.
  4. Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd a tetejét pici liszttel meghintve letakarva egy órán át kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk.
  6. Mindegyik cipót kettévesszük, és egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek. Igyekezzünk megközelítőleg egyforma méretű korongokat nyújtani.
  7. Az egyik korongot kenjük meg a lágy, sós vajjal (bátran használjuk a kezünket) majd illesszünk rá egy sima korongot és sodrófával kissé lapogassuk el, hogy jól összeragadjanak.
  8. A korongokat 8 cikkbe vágjuk és szélesebbik végétől kiindulva kiflivé tekerjük, majd kissé be is görbítjük.
  9. A kifliket helyezzük kilisztezett tepsibe, tetejüket kenjük meg pici vízzel elkevert tojássárgájával és szórjuk meg reszelt sajttal.
  10. Meleg helyen kelesszük további 15-20 percig (lehet sütőben is, 50-60 fokon.)
  11. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc alatt).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 86 987
elküldve: 10
receptkönyvben: 1 104
elkészítve: 22/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

radica947
radica947 Sat, 2015-10-10 17:53

A kifli biztosan nagyon finom, el is mentettem, de ezt a rendkívül idétlen "jófogást" muszáj mindenhova betenni???????

Szaboliv
Szaboliv / Szaboliv Mon, 2013-07-01 21:31

köszi a receptet, ma megcsináltam, raktam bele egy kis füstölt tarját, nagyon jó.
Puha, omlós, igazán finom.
Viszont, nekem túl sok a só benne, az ek helyett pupozott tk-val raktam bele. Lehet hogy azért, mivel sós a sajt, sós a vaj, sós a füstölt tarja, de hát ez már csak szájiz.

Riti30
Riti30 Mon, 2012-02-13 14:43

Szia!Nagyon finom lett!Gyönyörű kiflik lettek:)Köszönöm a receptet:)Szép napot neked:)Üdv:Rita

nbeatrix82
nbeatrix82 Tue, 2011-12-27 19:32

Elkészítettem Karácsonyra,1 nap alatt elfogyott,nekem csak 1 db jutott,a család felfalta. :)Köszi a receptet!

DeFrász
DeFrász Sat, 2011-11-26 15:21

Én ma fogom harmadjára megcsinálni! az első két sütés eredménye azonnal elfogyott! Nagyon finom!

sipos.emese
Emcsike / sipos.emese Thu, 2011-10-06 07:52

Mióta először megsütöttem, azóta szinte minden nap csinálnom kell, mert a gyerekek imádják. Igazság szerint legtöbbször kihűlni sincs ideje, olyan gyorsan felfalják! :)

SzilvaSzilvia
Dália / SzilvaSzilvia Tue, 2011-08-09 18:50

Elkészült!
Mennyeien finom!
Még sosem készítettem sajtos kiflit!
Köszi!
Kicsit pufi lett,de nem baj mert én így képzeltem el!:)

csokipancsi
csokipancsi / csokipancsi Wed, 2011-04-13 19:03

Elkészítettem Master Mixből és teljes kirőrlésű rozslisztből és nagyon finom lett!!!! Ajánlom mindenkinek! köszönöm:)))

csokipancsi
csokipancsi / csokipancsi Wed, 2011-04-13 19:51

Én is azzel sütök mindent már jó ideje:))) fele master mix, a másik fele pedig felesbe fehér liszttel és rozsliszttel. azért gondoltam h leirom h ebből csináltam mert láttam a blogodon,hogy ezt használod..:))

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2011-04-13 19:53

Nézd meg a kakós csigámat a blogon, a kommentben U1 recept is van (és a fotón szereplő is U1, csak ezt a blogomon nem nagyon reklámozom, mert még megszólnak :D )

csokipancsi
csokipancsi / csokipancsi Wed, 2011-04-13 19:56

fuuu már néztem, a kiprobálni listára már rég felírva :)) háttt igen, sokan ellene vannak, én is elég sok "leszúrást" kaptam már érte... de az nem érdekel:)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2011-04-13 19:59

engem se. :) de jó ilyen rokon lélekkel találkozni. Egyébként csak a master mix hozzávalóit kellene elolvasni, nem más, mint szójaliszt, meg búzafehérje és egyéb ilyesmik....igazándiból a kelt tésztával még nem vagyok annyira kibékülve, de pl. omlós tésztában, piskótában remekül működik. A kelt tésztába tapasztalatom szerint több tej kell, hogy lazább legyen a tészta, jártam már úgy sajna, hogy 2 bucit(bagettet sütöttem, de kiment a kukába, tömör lett, nem kelt meg, stb.

csokipancsi
csokipancsi / csokipancsi Wed, 2011-04-13 20:17

igen, én is több tejet tettem mint amit irtál, főleg,hogy a rozsliszt még többet felvesz. Sajnos nekem is landolt már a kukába kelt tésztám, mert annyira tömör volt és ehetetlen... egy időre el is vette a kedvem ettől a liszttől.. na meg az élesztő felfuttatása.. az még ami nagy fejtörést okozott!:D most fruktózzal szépen megkelt, de előtte édesítővel nem sikerül,meg a 'csodacukorral' sem.. volt h egy csipetnyi barna cukrot tettem bele,azzal is szépen megkelt.. nagy bajunk nem lesz tőle:)
most fonott kalács receptet keresek, még sohasem csináltam,nagyon kiváncsi vagyok,remélem sikerül:)))

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2011-04-14 13:02

na, akkor nézd meg a "beszélő kalács" nevű receptemet, azt már U1 lisztből is csináltam (több tejjel), pofon egyszerű, isteni finom, a recept eleve édesítőszeres, viszont ne roszlisztből készítsd, hanem simalisztből.

icuka700
icuka700 Wed, 2011-03-02 19:01

egy kicsi változtatással megsütöttem.Nem vajjal,hanem sajttal kentem meg.És szórtam rá füstöltsajtot.Nagyon finom lett.

TARR ENIKO
TARR ENIKO Sat, 2010-11-13 14:53

Ajanlom mindenkinek,ezt ki kel probalni,a csaladom,akik egyebkent nem sajtevok az egeszet felfaltak.

663
finomliszt 50 dkg
vaj 5 dkg
friss élesztő 5 dkg
tojás 1 db
tej 3 dl
cukor 1 teáskanál
1 ek
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
sajt 20 dkg