r
Nosalty Logó

Sajtos tallér ahogy zsengice készíti

zsengice
Sajtos tallér ahogy zsengice készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sajtkrémhez

319
Kalória
4.2g
Fehérje
19.7g
Szénhidrát
25.1g
Zsír
19.3g
Víz
98.4g
Koleszterin
675mg
Élelmi rost
458.3mg
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 37% Zsír

A tésztához

A sajtkrémhez

Összesen 319 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 37% Zsír

A tésztához

A sajtkrémhez

Összesen 3827 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 37% Zsír

A tésztához

A sajtkrémhez

Összesen 456 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 319 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.6 g

Zsír

  • Összesen
    301.3 g
  • Telített zsírsav
    181 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3225.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    427 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    738 mg
  • Nátrium
    1814 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    235.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    231.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2554 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2507 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    521 micro
Összesen 3827 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    35.9 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    384.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    304 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    299 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 456 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Lisztet megsózzuk a vajjal összedolgozzuk (én a nyújtófával szoktam, hogy a kezem melegétől ne olvadjon meg a vaj). Beleütjük a tojást, a kanál tejfölt és gyorsan összedolgozzuk. Egy éjszaka hűtőben pihentetjük.
  2. A hideg tésztát másnap késfok vastagságúra nyújtjuk (fontos, hogy elég vékony legyen), 1 tojást felverünk egy kanál vízzel, megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot, sajttal megreszeljük a tetejét, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütjük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját gyakran, mert nem jön föl a tallérka. Pirosra sütjük, szép gömbölyűnek, belül üregesnek kell lennie.
  3. Sajtkrém készítése: A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, megsózzuk, belekeverjük a paprikát. Forrásban lévő víz fölött besűrítjük, majd 6 dkg reszelt sajtot keverünk bele, tovább keverjük, míg a sajt bele nem olvad a krémbe, majd hidegre tesszük, kihűtjük.
  4. 10 dkg szobahőmérsékletű vajat habosra keverünk, és a már kihűlt sajtkrémmel részletekben összekutyuljuk. Ezzel a sajtkrémmel megtöltjük a tallérkákat, majd ha van még erőnk és időnk, és sajtunk is, az összeragasztott sütit meghempergethetjük reszelt sajtban. Így nemcsak mutatósabb és finomabb is lesz, hanem tálaláskor nem ragadnak össze a sütik. (Érdemes reggel összeállítani, és estére összeérik a sajtkrém és a süti... és a Vakarója (nagymamám szerint :)....)
  5. A tészta nyújtásakor jelentős mennyiségű tészta leesik a kiszúráskor. Ezeket alaposan összedolgozzuk, kinyújtjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásos-vizes katyvasszal, megszórjuk borssal, pirospaprikával és sajttal, majd ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
  6. A csíkokat a két végén ellenkező irányban sodorva feltekerjük, pirosra sütjük. Ha a sajtkrémből is maradt, felkínáljuk mártogatósnak. Jó étvágyat :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Fital lány koromban belevetettem magam a sütés rejtelmeibe, első nagyobb lélegzetvételre sikerült elkészíteni ezt a kiváló, ám kicsit munkás sós sütit. A férjem -  akkor még csak vőlegényem  - abban az időben éppen katona volt. Ritkán tudott csak hazajönni, és nagyon hiányolta az itthoni ízeket. Gondoltam meglepem egy doboz sajtos tallérral. Azonnal sütés, doboz, posta.... aztán vártam a reakciót, meglepetésnek szántam. Egy-két hetet várnom kellett, hiszem sem mobiltelefon, sem elektronikus posta nem volt abban az időben. Aztán megérkezett a várva-várt levél, milyen isteni finom volt a süti. Aznap este, amikor meghozta a posta, az egész szoba a férjem körül gyülekezett, miután villanyoltás volt, sötétben felfalták az egészet (teszem hozzá, biztosan bármint küldök, mindennek ennyire örülnek :DD, de a süti tényleg finom lett). Azóta is rendszeres kell sütnöm minden eseményre. Aki megkóstolta, azonnal elkérte a receptet. Remélem elnyeri tetszéseteket!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek