Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos tallér ahogy zsengice készíti

Sajtos tallér ahogy zsengice készíti
Sajtos tallér ahogy zsengice készíti
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fital lány koromban belevetettem magam a sütés rejtelmeibe, első nagyobb lélegzetvételre sikerült elkészíteni ezt a kiváló, ám kicsit munkás sós sütit. A férjem -  akkor még csak vőlegényem  - abban az időben éppen katona volt. Ritkán tudott csak hazajönni, és nagyon hiányolta az itthoni ízeket. Gondoltam meglepem egy doboz sajtos tallérral. Azonnal sütés, doboz, posta.... aztán vártam a reakciót, meglepetésnek szántam. Egy-két hetet várnom kellett, hiszem sem mobiltelefon, sem elektronikus posta nem volt abban az időben. Aztán megérkezett a várva-várt levél, milyen isteni finom volt a süti. Aznap este, amikor meghozta a posta, az egész szoba a férjem körül gyülekezett, miután villanyoltás volt, sötétben felfalták az egészet (teszem hozzá, biztosan bármint küldök, mindennek ennyire örülnek :DD, de a süti tényleg finom lett). Azóta is rendszeres kell sütnöm minden eseményre. Aki megkóstolta, azonnal elkérte a receptet. Remélem elnyeri tetszéseteket!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A sajtkrémhez

ajánlat


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Szólj hozzá!

elkészítés


  1. Lisztet megsózzuk a vajjal összedolgozzuk (én a nyújtófával szoktam, hogy a kezem melegétől ne olvadjon meg a vaj). Beleütjük a tojást, a kanál tejfölt és gyorsan összedolgozzuk. Egy éjszaka hűtőben pihentetjük.
  2. A hideg tésztát másnap késfok vastagságúra nyújtjuk (fontos, hogy elég vékony legyen), 1 tojást felverünk egy kanál vízzel, megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot, sajttal megreszeljük a tetejét, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütjük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját gyakran, mert nem jön föl a tallérka. Pirosra sütjük, szép gömbölyűnek, belül üregesnek kell lennie.
  3. Sajtkrém készítése: A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, megsózzuk, belekeverjük a paprikát. Forrásban lévő víz fölött besűrítjük, majd 6 dkg reszelt sajtot keverünk bele, tovább keverjük, míg a sajt bele nem olvad a krémbe, majd hidegre tesszük, kihűtjük.
  4. 10 dkg szobahőmérsékletű vajat habosra keverünk, és a már kihűlt sajtkrémmel részletekben összekutyuljuk. Ezzel a sajtkrémmel megtöltjük a tallérkákat, majd ha van még erőnk és időnk, és sajtunk is, az összeragasztott sütit meghempergethetjük reszelt sajtban. Így nemcsak mutatósabb és finomabb is lesz, hanem tálaláskor nem ragadnak össze a sütik. (Érdemes reggel összeállítani, és estére összeérik a sajtkrém és a süti... és a Vakarója (nagymamám szerint :)....)
  5. A tészta nyújtásakor jelentős mennyiségű tészta leesik a kiszúráskor. Ezeket alaposan összedolgozzuk, kinyújtjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásos-vizes katyvasszal, megszórjuk borssal, pirospaprikával és sajttal, majd ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
  6. A csíkokat a két végén ellenkező irányban sodorva feltekerjük, pirosra sütjük. Ha a sajtkrémből is maradt, felkínáljuk mártogatósnak. Jó étvágyat :)
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 484
elküldve: 1
receptkönyvben: 85
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

zsengice

Mióta szakács: 2012.03.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos süti, sörkorcsolya, sajtkrémes sütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

318
finomliszt 30 dkg
vaj 22 dkg
1 kk
tejföl 1 ek
tojás 1 db
tejföl 1 dl
tojássárgája 1 db
sajt 2 dkg
fűszerpaprika 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 10 dkg