Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rukkola érmék

Rukkola érmék
Rukkola érmék
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy rukkola nagyfogyasztók vagyunk. Kétnaponta vásárolunk egy-két zacskóval mindenféle hiperben. Néha annyi halmozódik fel a hűtőben, hogy több hörcsögfarmon nyerhetnék élelmezésügyi beszállítói tendert. Aztán történt egyszer, meg még egy párszor, hogy a kedves kis olasz őstermelő gondolt egyet (merhogy onnan importálja a mi kis mindenevő országunk), észlelve, hogy Nemnagykunsztéknál nagyon fogy a rukkola, közécsomagolt apró ajándékokat. Pl. gyermekláncfüvet, meg egy kis gizgazt, esetleg tyúkhúrt (gyengébbek kedvéért a tyúkhúr nem egy zenélő gaztípus), a múltkor meg egy meztelen csigát. Ami szerintem nemcsak állategészségügyi okok miatt problémás, vagy a kisállat csempészet esetét meríti ki, hanem a meztelensége okán legfőképp gusztustalan. Én a konyhámban mondjuk bírom a sztriptízt, de fene a gusztusomat, jobban szeretem a nőnemű humanoidot meztelenül, mint a csigusz hómlesszuszt. Egyes országokban kuriózum lehet, de viszonylag hülyén néz ki, amikor ráborítom a pizzára. Naszóval. Többek között ekkor döntöttem el, hogy nagyberuházásba kezdek és kibővítem a gasztrogárdent egy kis konyhakerttel. Beugrottam Lacinénihez a gazdaboltba és többek között rukkola magokat akartam beszerezni, de úgy nézett rám, mintha káromkodtam volna:

- Jancsikáááám! Ne legyé’ má’ tudatlan! A rukkola az mediterrán növény, nem bírja az ezt a klímát… …már ami a boltban megy, és 19 fokra van állítva, gondoltam, mert attól nekem is befagy a se…m, kifordultam.

Szerencsére aztán az öcséméktől kaptam egy csomag csodálatos kiszerelésben lévő rukkola vetőmagot. A mai napig nem tudom, hogy honnan szerezték. A gyengébbek kedvéért, akik gárdenileg analfabéták (azaz kertészetileg alulintonáltak, és ha a vetőmag hátulján lévő használati utasításon az van, hogy 30 cm-et hagyjanak el a magok között, akkor elugranak Ildikónénihez a papírírószerbe és bevásárolnak 40 db egyenes vonalzót, hogy legyen mit elhagyni...), a gyártó az összes magot felragasztotta egy 5 m-es, teljesen lebomló, újrafelhaszált anyagból készült szalagra. Csak annyi vele a dolog, hogy kaparni kell egy 5 méterhosszú kb. 3 cm mély árkot, belehelyezni a szalagot, betemetni, locsolni, és várni (nem, nem a buszt, hanem a növény növését, aki akarja hallgathatja is…) Aki nem vidéki, az se nyavajogjon, 2-3 balkonládában elvan. Na, ez a csodálatos növény kikelt…, és annyi lett belőle, hogy minden nap ezt kellett(!) enni, hogy fogyjon, mert félő volt, hogy akkora lesz, és annyira túlszaporodik, hogy beköltözik a vendégszoba, de még a szomszédéba is. Szóval, nagyon bírja ezt a klímát, és ha valaki hozzám hasonlóan elültette és unja már a rukkola salátát, meg a pizzafeltétet, annak itt egy olyan variáció erre a növényre, ami tuti bejön, és mindenhez megy is.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármihez megy, akár köretnek is, vagy főételként pl snidlinges, esetleg kapros tejföllel fogyasztva. Nekem egyébként érme alakúak lettek, gondolom, vágod, hogy nem véletlenül. Ez a sors keze. A nyakamba akar akasztani egy arany rukkolaérmét a fáradozásaimért, hogy ilyen jó recepteket írogatok Nektek. :D
Nekem mindig van itthon saját készítésű teljes kiőrlésű kenyerem (na, ezt ha más írná, annyira utálnám: „neki mindig van otthon saját készítésű”, mi? Marhára ráérsz sütögetni. Gyökér!), de bármilyen jó hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mossuk meg, majd vágjuk össze a rukkolát.
  2. Áztassuk be a kenyeret langyos vízbe 15 percre, majd facsarjuk ki és tegyük félre.
  3. Reszeljük le a sajtokat.
  4. Fogjunk egy nagy keverőtálat és tegyük bele a rukkolát, a kifacsart kenyeret, és a reszelt sajtot is.
  5. Üssük rá a tojásokat, tegyük bele a sót és a borsot, majd alaposan gyúrjuk össze, és tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni.
  6. Melegítsük elő a sütőt és egy nagy tepsibe tegyünk sütőpapírt.
  7. A kezünket kenjük be olívaolajjal és adagoljunk ki a rukkolás masszából kb. fél maréknyi darabokat a tepsibe úgy, hogy az adagok között hagyjunk ki 2-3 cm-t.
  8. Toljuk be a sütőbe alsó-felső sütés funkción kb. 20 percre.
  9. Akkor van kész, ha megbarnult és ropogós.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 482
elküldve: 4
receptkönyvben: 209
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rukkolapogácsa, rukkolafasírt, rukkola, ruccola

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Osli
Osli / Osli Mon, 2013-01-21 21:14

Király a "story"-d. Remélem a recept is az, van egy adag sali a frigóban :)

Bubu46
Bubu46 Wed, 2012-10-31 06:44

Köszönöm, hogy válaszoltál és a tanácsodat is! Nagyon zsenge volt-így belevágtam és nagyon fincsi lett az érme .Biztos, hogy sorozatgyártás lesz belőle...

Bubu46
Bubu46 Sun, 2012-10-14 16:17

Most vettem először rukkolát - és elbizonytalanodtam: a kis levelek hosszú száron vannak - segítene valaki ? Le kell a szárat csipkedni, mint mondjuk a sóskáról vagy azt is felhasználhatom ?
Köszönöm, ha valaki kioktatna !
Üdvözlettel:Bubu

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Mon, 2012-10-29 07:29

Szia
Sajnos jó pár hétig nem voltam, ezért csak most olvastam a kérdést. Gondolom a rukkola már elfogyott, mindenesetre a válasz az, hogy a leveleken lévő kis mini szárakat is el lehet fogyasztani. Ha esetleg futó, vagy már nagyra nőtt rukkolát vettél és több levél van egy központi hosszú száron, akkor azt ne használd, mer fás, és keserű. (bár akkor már a levelek is enyhén kesernyés-csípősek)

erazs
erazs / erazs Sat, 2011-06-25 08:08

Pár éve mi is ültettünk többféle rukkolamagot és az egyik, a ruccola selvatica típus évelőnek bizonyult, azóta kiirtani sem lehet, mondjuk nem is igazán akarjuk :)
Köszi a receptet, hétvégén kipróbáljuk!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-06-26 05:46

Ó, akkor megvárom, hátha az enyém is évelő, bár nem tudom milyen faját vetettem. Majd meglátjuk.
A recepthez sok sikert :)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-06-26 05:45

Ó, akkor megvárom, hátha az enyém is évelő, bár nem tudom milyen faját vetettem. Majd meglátjuk.
A recepthez sok sikert :)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-06-26 05:45

Ó, akkor megvárom, hátha az enyém is évelő, bár nem tudom milyen faját vetettem. Majd meglátjuk.
A recepthez sok sikert :)

605
rukkola 20 dkg
kenyér 5 szelet
tojás 3 db
sajt 40 dkg
1 teáskanál
fekete bors 1 kk
olívaolaj 1 ek