r
Nosalty Logó

Rukkola érmék

nemnagykunszt
Rukkola érmék
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

607
Kalória
36.3g
Fehérje
32.5g
Szénhidrát
36.8g
Zsír
141g
Víz
258g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
5.3g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 607 kcal
  • 15% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2425 kcal
  • 15% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 236 kcal
  • 15% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    258 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2975.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    830 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    1476 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    141 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    433 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    371 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    742 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1989 micro
Összesen 607 kcal
  • 15% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.3 g

Zsír

  • Összesen
    147.3 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1032 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11903.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    3320 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    312 mg
  • Foszfor
    2156 mg
  • Nátrium
    5905 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    130.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    564.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1731 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    203 micro
  • K vitamin:
    246 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    547 micro
  • Kolin:
    566 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1484 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2970 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7955 micro
Összesen 2425 kcal
  • 15% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1155.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    322 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    573 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    54.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    288 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    772 micro
Összesen 236 kcal

Elkészítés

  1. Mossuk meg, majd vágjuk össze a rukkolát.
  2. Áztassuk be a kenyeret langyos vízbe 15 percre, majd facsarjuk ki és tegyük félre.
  3. Reszeljük le a sajtokat.
  4. Fogjunk egy nagy keverőtálat és tegyük bele a rukkolát, a kifacsart kenyeret, és a reszelt sajtot is.
  5. Üssük rá a tojásokat, tegyük bele a sót és a borsot, majd alaposan gyúrjuk össze, és tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni.
  6. Melegítsük elő a sütőt és egy nagy tepsibe tegyünk sütőpapírt.
  7. A kezünket kenjük be olívaolajjal és adagoljunk kia rukkolás masszából kb. fél maréknyi darabokat a tepsibe úgy, hogy az adagok között hagyjunk ki 2-3 cm-t.
  8. Toljuk be a sütőbe alsó-felső sütés funkción kb. 20 percre.
  9. Akkor van kész, ha megbarnult és ropogós.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy rukkola nagyfogyasztók vagyunk. Kétnaponta vásárolunk egy-két zacskóval mindenféle hiperben. Néha annyi halmozódik fel a hűtőben, hogy több hörcsögfarmon nyerhetnék élelmezésügyi beszállítói tendert. Aztán történt egyszer, meg még egy párszor, hogy a kedves kis olasz őstermelő gondolt egyet (merhogy onnan importálja a mi kis mindenevő országunk), észlelve, hogy Nemnagykunsztéknál nagyon fogy a rukkola, közécsomagolt apró ajándékokat. Pl. gyermekláncfüvet, meg egy kis gizgazt, esetleg tyúkhúrt (gyengébbek kedvéért a tyúkhúr nem egy zenélő gaztípus), a múltkor meg egy meztelen csigát. Ami szerintem nemcsak állategészségügyi okok miatt problémás, vagy a kisállat csempészet esetét meríti ki, hanem a meztelensége okán legfőképp gusztustalan. Én a konyhámban mondjuk bírom a sztriptízt, de fene a gusztusomat, jobban szeretem a nőnemű humanoidot meztelenül, mint a csigusz hómlesszuszt. Egyes országokban kuriózum lehet, de viszonylag hülyén néz ki, amikor ráborítom a pizzára. Naszóval. Többek között ekkor döntöttem el, hogy nagyberuházásba kezdek és kibővítem a gasztrogárdent egy kis konyhakerttel. Beugrottam Lacinénihez a gazdaboltba és többek között rukkola magokat akartam beszerezni, de úgy nézett rám, mintha káromkodtam volna: - Jancsikáááám! Ne legyé’ má’ tudatlan! A rukkola az mediterrán növény, nem bírja az ezt a klímát… …már ami a boltban megy, és 19 fokra van állítva, gondoltam, mert attól nekem is befagy a se…m, kifordultam. Szerencsére aztán az öcséméktől kaptam egy csomag csodálatos kiszerelésben lévő rukkola vetőmagot. A mai napig nem tudom, hogy honnan szerezték. A gyengébbek kedvéért, akik gárdenileg analfabéták (azaz kertészetileg alulintonáltak, és ha a vetőmag hátulján lévő használati utasításon az van, hogy 30 cm-et hagyjanak el a magok között, akkor elugranak Ildikónénihez a papírírószerbe és bevásárolnak 40 db egyenes vonalzót, hogy legyen mit elhagyni...), a gyártó az összes magot felragasztotta egy 5 m-es, teljesen lebomló, újrafelhaszált anyagból készült szalagra. Csak annyi vele a dolog, hogy kaparni kell egy 5 méterhosszú kb. 3 cm mély árkot, belehelyezni a szalagot, betemetni, locsolni, és várni (nem, nem a buszt, hanem a növény növését, aki akarja hallgathatja is…) Aki nem vidéki, az se nyavajogjon, 2-3 balkonládában elvan. Na, ez a csodálatos növény kikelt…, és annyi lett belőle, hogy minden nap ezt kellett(!) enni, hogy fogyjon, mert félő volt, hogy akkora lesz, és annyira túlszaporodik, hogy beköltözik a vendégszoba, de még a szomszédéba is. Szóval, nagyon bírja ezt a klímát, és ha valaki hozzám hasonlóan elültette és unja már a rukkola salátát, meg a pizzafeltétet, annak itt egy olyan variáció erre a növényre, ami tuti bejön, és mindenhez megy is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek