Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rokforttal sütött nyári körte

Rokforttal sütött nyári körte
Rokforttal sütött nyári körte
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Bősze Ildikó találmánya, aki a piacom rendszeres látogatója.
Mint a ’friss füge mascarponéval feladva’ tételnél leírtam, Ildikó nagyon igényes háziasszony, aki szereti a vendéget kényeztetni, és nem szereti pocsékolni kertjének gyümölcseit. Van egy öreg körtefájuk, ami – azóta, hogy a nyárikonyha ereszéből érkező víz a tövét locsolja szorgalmasan − ontja a gyümölcsöt. Nem tudjuk, milyen fajta, sárga héjú, gyorsan barnuló, apró körte. A héja kemény, Ildikó hámozza, mielőtt megsüti.
Mútkor a piacon zöld apró körtét kaptam, abból sütöttem, annak nem tűnt vastagnak a héja, nem is hámoztam meg. Bevallva az őszintét: lehet meg kellett volna mégis hámozni, mert egyet kipróbáltam, úgy, hogy kikanalaztam a sajttal sült gyümölcshúst a héjából, hát − mit mondjak − finomabb volt.
Héjastól is megettem belőle azonban majd’ az egész tepsit, nem lehet abbahagyni!
Ildikó egyik menye, Nóra annyira imádja, hogy együltő helyében 30-at képes befalni a sütött félkörtékből, naponta akárhányszor. Pillanatnyilag Nóra ’elvonón’ van: naponta csak egyszer ’szolgálnak fel’ neki (no nem a cseléd, Ildikó eteti az aprónépet a szabadság alatt) rokforttal sütött körtét.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

bármikor (vendégnek is) melegen vagy hidegen


alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A körtéket hámozva vagy hámozatlanul (a körte minőségétől függően) félbevágjuk, kimagozzuk, tepsibe fektetjük.
  2. Féldiónyi rokfortot helyezünk a magház helyébe.
  3. Megsütjük.


 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 782
elküldve: 2
receptkönyvben: 119
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogás: amuse-bouche
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Imre06
Imre06 Wed, 2013-09-18 17:29

Helló Ildikó ! Tallózgatás közben akadtam erre az ötletre, aprópóját az adta,hogy sok-sok körte volt a tálban. Köszönjük az ötletet, nagyon finom ízkombináció alakult ki a sütőtálban, s nem is maradt belőle egy se, mind egy szálig elfogyott. További sikereket és ötleteket. Üdv: Inci és Imre

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-03 20:50

 Szia Ildiko!Megis milyen kortet hasznaljak hozza,tehat milyen izut.h harmonizaljon hozza?A tul edes izeket nem szeretem!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-05-03 22:10

Az évnek ebben a szakában bizony szegényes a választék körtéből, ami Neked kedvez Husika. A télre betárolható körték ugyanis nem túl édesek. Bármelyikkel kipróbálhatod a receptet, nagyot nem fogsz csalódni, az biztos!
Üdv: Ildikó

485
körte 12 db
gorgonzola 20 dkg