
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A barna tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg porcukor
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg margarin
-
1 csomag sütőpor
-
1 db tojássárgája
A piskótához
-
3 db tojás
-
3 evőkanál finomliszt
-
3 ek cukor
-
0.5 csomag sütőpor
A krémhez
403
Kalória
6.2g
Fehérje
50.6g
Szénhidrát
19.8g
Zsír
19.7g
Víz
63.1g
Koleszterin
1.3g
Élelmi rost
29.5g
Cukor
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A barna tésztához
-
17g finomliszt61 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
4 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
4g tej2 kcal
A piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A krémhez
Összesen
403
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A barna tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
46 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
50g tej28 kcal
A piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A krémhez
Összesen
4824
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A barna tésztához
-
11.4g finomliszt42 kcal
-
5.7g porcukor22 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
2.9g margarin21 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
2.9g tej2 kcal
A piskótához
-
9.4g tojás12 kcal
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
A krémhez
Összesen
277
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 592.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 50.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 19.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
403
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 73.9 g
Zsír
-
Összesen 237.7 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 757 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7105.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 2144 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 202 mg
-
Foszfor 2643 mg
-
Nátrium 1931 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 606.9 g
-
Cukor 354 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 237 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2356 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 234 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 658 mg
-
Retinol - A vitamin: 2227 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1543 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1018 micro
Összesen
4824
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 406.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 13.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
277
kcal
Elkészítés
A barna tésztához
- A barna tésztához való alapanyagokat pici tejjel összegyúrjuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Kettévesszük és 2 lapban a tepsi hátulján kisütjük. 3-as fokozaton 6-7 percig!! Vigyázzunk, meg ne süljön nagyon, mert akkor kemény lesz, és nem fog megpuhulni.
- Elkészítjük a tojásból a piskótát (ugyanabba a tepsibe sütjük, aminek a hátán a barna tésztát sütöttük, hogy egyforma legyen a süteményünk). Én külön szoktam a tojássárgáját a cukorral kikeverni, és külön a sütőporral elkevert lisztet hozzáadni, majd a tojásfehérjét habbá verve óvatosan hozzákeverem (kb. 15-20 perc alatt 3-as fokozaton megsül).
- A krémhez a tejben a lisztet felfőzzük állandóan keverjük, míg sűrű kemény pép lesz, majd kihűtjük szintén folytonosan kevergetjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint, a porcukrot, a citrom levét, a rumaromát és jól összekeverjük. (én robotgéppel kevertem bele)
- Ezután összeállítjuk a tésztát. Alulra barna tészta kerül, megkenjük a krém majdnem felével (keveset hagyunk a tetejére is), ezután rárakjuk a piskótát, majd a krém következik, és végül rárakjuk a másik barna tésztát, és a tetejét megkenjük vékonyan krémmel, hogy könnyebben puhuljon.
- 1 napig minimum pihentetjük, hogy puhuljon, és utána szeletelhető.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 75 p
- Főzés ideje: 5 p
- Sütés ideje: 35 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x25
Anyukám több, mint 30 éves receptes füzetében bukkantam rá. Nagyon rég készítettük már el, de emlékszem gyerekkorom egyik kedvenc süteménye volt. Most megpróbálkoztam én elkészíteni, és nagy örömömre, sikerült! :-) Ezek a receptek az igazi kincsek! :-) Nálunk Ibolya tésztaként ismert ez a sütemény. :-)