Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Réteges krémes süti

Réteges krémes süti
Réteges krémes süti
115 perc / előkészület: 75 perc főzés: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám több, mint 30 éves receptes füzetében bukkantam rá. Nagyon rég készítettük már el, de emlékszem gyerekkorom egyik kedvenc süteménye volt. Most megpróbálkoztam én elkészíteni, és nagy örömömre, sikerült! :-) Ezek a receptek az igazi kincsek! :-)

 

Nálunk Ibolya tésztaként ismert ez a sütemény. :-)

hozzávalók / 12 adag

A barna tésztához

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barna tésztához való alapanyagokat pici tejjel összegyúrjuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Kettévesszük és 2 lapban a tepsi hátulján kisütjük. 3-as fokozaton 6-7 percig!! Vigyázzunk, meg ne süljön nagyon, mert akkor kemény lesz, és nem fog megpuhulni.
  2. Elkészítjük a tojásból a piskótát (ugyanabba a tepsibe sütjük, aminek a hátán a barna tésztát sütöttük, hogy egyforma legyen a süteményünk). Én külön szoktam a tojássárgáját a cukorral kikeverni, és külön a sütőporral elkevert lisztet hozzáadni, majd a tojásfehérjét habbá verve óvatosan hozzákeverem (kb. 15-20 perc alatt 3-as fokozaton megsül).
  3. A krémhez a tejben a lisztet felfőzzük állandóan keverjük, míg sűrű kemény pép lesz, majd kihűtjük szintén folytonosan kevergetjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint, a porcukrot, a citrom levét, a rumaromát és jól összekeverjük. (én robotgéppel kevertem bele)
  4. Ezután összeállítjuk a tésztát. Alulra barna tészta kerül, megkenjük a krém majdnem felével (keveset hagyunk a tetejére is), ezután rárakjuk a piskótát, majd a krém következik, és végül rárakjuk a másik barna tésztát, és a tetejét megkenjük vékonyan krémmel, hogy könnyebben puhuljon.
  5. 1 napig minimum pihentetjük, hogy puhuljon, és utána szeletelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 034
elküldve: 4
receptkönyvben: 419
elkészítve: 6/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Risi

Mióta szakács: 2010.04.19.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Ibolya tészta, réteges krémes süti, krémes piskótás szelet, citromos krémes kocka, Ilona szelet, vendégváró, Szilvike, Albert Flóri kedvenc sütije

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Adrien
Adrien Sat, 2012-01-28 01:16

Igen, én is vendégváró szeletként találtam úgy 20 éve egy szakácskönyvben. Emlékszem anyósom ezt a sütit Ilona szeletnek nevezte...

Risi13
Risi / Risi13 Sun, 2012-01-29 18:41

Kedves Adrien! Nem ismertem a Vendégváró és Ilona szelet elnevezést...nálunk Ibolya tésztaként ismert, de a lentebb részletezett ok miatt nem lehetett így feltenni. Hát igen nem egy mai sütemény, de nagyon finom! :-) Köszönöm hozzászólásod!

nyanyus60
nyanyus60 Fri, 2012-01-27 20:52

Szilvikeként,Albert Flóri kedvenc sütijeként ismerem.Nagyon finom.

Risi13
Risi / Risi13 Sun, 2012-01-29 18:38

Kedves Nyanyus! Nem ismertem az általad írt elnevezéseket... nálunk Ibolya tésztaként ismert, de a lentebb részletezett ok miatt nem lehetett így feltenni. Tényleg nagyon finom! :-) Köszönöm hozzászólásod!

kiscsillag12
kiscsillag12 Fri, 2012-01-27 13:25

mi ezt a sütit ibolyának hívjuk, és nálunk is nagy kedvenc. mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, nem fogtok csalódni benne!

mi még a krémbe teszünk 10 dkg darált diót is, és a lapokat összeállításnál megkenjük házi barack lekvárral.

mondjuk annyi, hogy ha sietek is 2 óra az elkészítési ideje.

Risi13
Risi / Risi13 Sun, 2012-01-29 18:35

Kedves Kiscsillag! Igen nálunk is Ibolya tészta a hivatalos neve a sütinek, de a Nosalty szerkesztősége kerülni szeretné a fantázia neveken szereplő csodákat, így nem lehetett Ibolyaként feltenni, de az 'egyéb elnevezéseknél' megtalálható. :-) Köszönöm pozitív, építő, ösztönző hozzászólásod! :-) Jó ötlet a dió és a lekvár is... kipróbálom. Hát igen ez nem a gyors sütemények közé tartozik, de megéri a bajlódást! :-)

Judit71
Judit71 Fri, 2012-01-27 13:04

Azt hiszem ez a recept nekem is megvan Vendégváró, vagy valami hasonló néven. Ugye vannak abban a füzetben még ilyen jó kis "nyugdíjas" receptek? Várjuk azokat is! Tényleg kincset érnek!

Risi13
Risi / Risi13 Sun, 2012-01-29 18:30

Kedves Judit! Köszönöm hozzászólásod, igazán kedves vagy! :-) Igen vannak még jó kis "nyugdíjas" receptek abban a füzetben... igyekszem feleleveníteni a kincseket! :-)

403
finomliszt 20 dkg
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
margarin 5 dkg
sütőpor 1 csomag
tojássárgája 1 db
tej 50 ml
tojás 3 db
finomliszt 3 evőkanál
cukor 3 ek
sütőpor 0.5 csomag
tej 5 dl
finomliszt 4 evőkanál
margarin 20 dkg
porcukor 20 dkg
citromlé 1 citromból nyert
rumaroma 50 ml