r
Nosalty Logó

Rebarbarás kosárka

Zsuzsamama56
Rebarbarás kosárka
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

930
Kalória
13.1g
Fehérje
104.6g
Szénhidrátok
54g
Zsír
136.5g
Víz
80.6g
Koleszterin
6.6g
Rost
57.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 930 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 3710 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 262 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    54 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.6 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    136.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 930 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    52.6 g

Zsír

  • Összesen
    216.1 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2211.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    736 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    912 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    418.5 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    545.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1053 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    168 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    571 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    938 micro
Összesen 3710 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 262 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. Tegyük a lisztet, darált mandulát, vaníliás cukrot és a csipetnyi sót egy tálba, majd szeleteljük rá a jéghideg vajat. Gyors mozdulattal a kezünkkel morzsoljuk össze. Vigyázzunk, a kéz melegétől ne olvadjon fel a vaj!
  2. Öntsünk rá 5-6 evőkanálnyi hideg vizet, majd gyúrjuk össze. Nem baj, ha a tésztában maradnak kisebb vajdarabkák, mert ettől lesz omlós és ropogós a tészta. Tegyük egy kistányérra, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.
  3. Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket.

Töltelékhez

  1. Vágjuk másfél centis darabokra a rebarbaraszárat, nem szükséges a külső héját lehúzni, majd öntsük egy nagy serpenyőbe. Szórjuk rá a cukrot, tegyük hozzá a félbevágott vanília babot, majd állandó keverés mellett pároljuk addig, míg szaftos lesz. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.
  2. Nyújtsuk ki liszttel meghintett deszkán 3 mm vastagságúra az omlós tésztát, majd széles szájú bögrével vagy nagy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Béleljünk ki a kiszúrt tésztákkal vajjal kikent muffin sütőformákat, majd töltsük meg a megpárolt rebarbarával. A tészta széleit kissé csipkedjük össze, szórjunk rá darált diót, majd tegyük előmelegített sütőbe.
  3. 150 fokon 20-25 perc alatt süssük pirosra.
  4. A még meleg sütemény tetejére kanalazhatunk vaníliafagylaltot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 150 °C

Érdemes a kertünkbe ültetni egy-egy tő rebarbarát, egész évben meghálálja a gondoskodást, és élvezhetjük termését. Ha piacon vásárolunk belőle, győződjünk meg a frissességéről. Ha a szárai élénk színűek, és harsogósan ropogósak, biztosak lehetünk, hogy friss portékával állunk szemben. Otthon tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de érdemes betenni egy nejlonzacskóba, hogy ne fonnyadjon meg, viszont pár nap múlva használjuk fel. A rebarbara szárait a szakácskönyvek szerint meg kell tisztítani, én nem szoktam, és nem is tanácsolom. Pár perc párolás vagy sütés után szinte teljesen krémessé puhul.

További receptek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Érdemes sötétebb nádcukrot ...

Rosanics Petra

Diós kosárka lekvárral

A legfinomabbb (és egyáltalán nem macerázós) kosárkák lekváros-dióhabos tölteléket kapnak, mert ennél kevesebbel nem érik be. Mint ahogy mi sem fogunk megelégedni egy darabbal: az apró ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...