Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rebarbarapite

Rebarbarapite
Rebarbarapite
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rebarbara egyike a nem túl régen megismert kedvenceimnek. Néhány éve szerettem meg, kompót, lekvár és süti formájában, de sosem készítettem belőle semmit, a piacon valahogy nem találtunk, így csak a kertes ismerősöknél hódolhattam szenvedélyemnek... Ma az oxfordi Waitrose-ban sétálgatva leárazott rebarbarára bukkantam - s ugyan nem most van a szezonja, nem tudtam ellenállni. A pite forrása magyar, bár nem a hazai ízeket idézi, a tészta inkább quiché-re emlékeztet. Az 5 éves Jann-nal együtt alkottuk meg, második fogásként Kiki zöldborsólevese után, s a családi körben mindkettő hatalmas sikert aratott! Hidegen és melegen is fincsi.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Az eredeti recept vaníliamártással ajánlja a pitét, a következőképpen: 2 dl tejet simára keverünk 8 dkg cukorral, 1 tojással és 3 tojássárgájával. 1 vaníliarudat félbevágunk, beletesszük, és gőz fölött krémsűrűségűre főzzük. A rudat kidobjuk, a mártást lehűtjük, s a meleg pitével tálaljuk. Nekünk mindenesetre mindenféle mártás nélkül is tökéletes volt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd kézzel belegyúrjuk a tojást és a sót is. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. A rebarbaraszárakat meghámozzuk, fás végüket lemetsszük, fél centis karikákra szeleteljük őket.
  3. Tálba rakva megszórjuk a zöldséget 2 evőkanálnyi kristálycukorral, s félretesszük.
  4. Mikor a tészta kicsit megdermedt a hűtőben (ne számítsunk semmi keményre, kicsit ragadós marad!) kivesszük, a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy 2 cm-es pereme legyen. (Én 20 cm-es, kapcsos formát használtam.)
  5. A tészta tetejét villával megszurkáljuk, s beleöntjük a rebarbarahalmot.
  6. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a keményítőt összekeverjük.
  7. Egy másik tálban a tojásokat a tejszínnel vegyítjük, majd állandó keverés mellett összemixeljük a száraz és nedves hozzávalókat. Végül reszelt ciromhéjjal ízesítjük.
  8. Az egyveleget ráöntjük a rebarbarára, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a pitét. (Hogy ez mennyi ideig tart, jó kérdés: az eredeti recept 30 percet jósolt, nekem háromnegyed óra után tetszett a színe-illata-halmazállapota. A pereme már pirult, s a krém is megszilárdulni látszott. Minden sütőfüggő.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 35 098
elküldve: 13
receptkönyvben: 248
elkészítve: 17/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rebarbarás pite, rebarbarás torta, rebarbaratorta, rebarbarapite vaníliakrémmel

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sanyinagyi
sanyinagyi / sanyinagyi Mon, 2017-05-15 11:33

Kérdezem: a 20cm-es kapcsos forma nem elírás, hogy 10 adag? (ebből 2-2cm a perem.....ha 10 szeletre osztom, egy falat egy szelet.....vagy a szánk nagy?.... :)

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Mon, 2017-05-15 12:53

Kedves sanyinagyi!
Köszönjük az észrevételt, korrigáltuk az adagszámot.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

krisztini
krisztini Sun, 2015-07-12 09:47

A tésztáját fele-fele arányban teljeskiőrlésű és sima lisztből készítettem, nagyon finom volt az egész, köszönöm a receptet!

Monamoni
Mona / Monamoni Sun, 2014-04-13 17:10

Ezt a receptet most kipróbálom! Kicsit módosítom a hozzávalókat, hogy a reformkonyhán belül maradjak, de biztos vagyok a sikerben, jó kis pitereceptnek néz ki!

ballatoma
ballatoma Mon, 2012-05-28 14:03

Üdv!

Az a kérdésem van, hogy a recept 6-7. pontjában szereplő hozzávalókból pontosan mennyi is kell? Mert a hozzzávalók között egyik sem szerepel.

Köszi!

Hopp!

Megvan, az én készülékemben volt a hiba. :D Már látok minden hozzávalót!

LViki
LViki Mon, 2011-05-23 20:56

Ezer köszönet ezért a receptért! Ma ez volt a vacsi, a húsimádó férjem kétszer szedett és az 1 ill. 3 éves csemetém is jócskán befalt belőle:)) Nekünk a kertben terem a rebarbara és leginkább kompót volt eddig belőle, de ezt a receptet sűrűn fogom csinálni!!! Nagyon bejött!

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2011-05-23 21:07

Hűha, nagyon örülök, ha a gyerekek is szerették, annál nincs őszintébb dicséret :) Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett' Irigyellek a kerti rebarbaráért, ajánlom a többi pitét is ;) Üdv, Durcsó

Solona
Solona Fri, 2011-05-13 21:43

Köszönöm a tippet :) De igazság szerint a párom odáig volt ezért a tésztáért, úgyhogy szerintem maradok ennél :)

Solona
Solona Fri, 2011-05-13 16:52

Nagyon finom, bár én ezt a fajta tésztát nem annyira szeretem, de a krém kárpótol mindenért :) holnap sütök is még egy adagot :) köszönöm a receptet!

539
finomliszt 15 dkg
margarin 10 dkg
tojás 1 db
1 csipet
rebarbara 40 dkg
cukor 2 ek
porcukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
étkezési keményítő 2 dkg
tojás 3 db
habtejszín 2 dl
citromhéj 1 citromból nyert