Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rántott krumpli

Rántott krumpli
Rántott krumpli
25 perc / főzés: 20 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyelvészkedjünk egy kicsit. Valahol olvastam, hogy a csángók a hagymával sült csirkét nevezik rántott csirkének. A nyelvjárások pedig sok esetben nyelvünk ősibb állapotát őrzik, ezért értékesek. Lehet, elődeink a rántott alatt a hagymával készült ételeket értették? Már pedig ennek a régi családi receptnek sincs semmi köze a tojáshoz, zsemlemorzsához.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagyon finom köret bármilyen sült húshoz, vagy paradicsomszósszal akár főtt hússal is fogyasztható. Másnap újramelegítve is finom, ellentétben a pürével.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, az olajon világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a sót, a pirospaprikát, s azonnal felöntjük 2 dl vízzel, s addig főzzük, míg a víz elpárolog, azaz sülni kezd.
  3. Míg a hagymás-paprikás víz fő, a krumplit megtakarítjuk, megreszeljük.
  4. Hozzáborítjuk a kész hagymás-paprikás olajhoz, összeforgatjuk, ha szükséges, utánasózzuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 24 752
elküldve: 0
receptkönyvben: 243
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerdi

Mióta szakács: 2010.09.22.
60 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paprikás pirított burgonya, hagymán sült krumplis köret

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Fri, 2013-06-21 15:43

Kedves Éva, köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett:-) Mi is nagyon szeretjük, egyik kedvenc köretünk.
Üdv. Gerdi

boglargica
Boglargica / boglargica Tue, 2011-11-15 11:22

Nagyon finom köret!
Székelyföldön ezt -ahogy sok mást is- porpaprika nélkül csinálják. Én először úgy ettem, és rögtön belehabarodtam! - bár ahhoz meg tejföl kellene... ;)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Tue, 2011-11-15 15:40

Kedves Boglargica!
Köszönöm!
Krumpliimádó lévén, én nagyon szeretem, biztos paprika nélkül is szeretném. Hát ha még tejföl is van rajta... No és Székelyföldet is nagyon szeretem:-)))
Üdv. Meli

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2011-06-05 11:09

valóban érdekes az elnevezés. szerintem ha ezt vizsgáljuk, akkor a rántás, talán még a rántotta eredetére is fény derülhet... hobby-nyelvészek hajrá :-)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sun, 2011-06-05 14:53

Kedves Szépróza! Azt hittem, választ kapok a kérdésre... Nem vagyok nyelvész, de volt alkalmam, ha felületesen is, betekintést nyerni eme igen érdekes területre. A biztatást komolyan vettem, utánanéztem: a rántást már a középkorban ismerték, a rántott -panírozott -hús az osztrákoktól később került hozzánk. Hogy az elnevezés akkor született-e, vagy egy másik, már létező étel nevét kapta, arról nem szól a fáma. A ránt, ráng igék a nyelvújítás korában elvonással keletkeztek, a rántotta szó pedig személyragos melléknévi igenév főnevesülésével keletkezett.
Üdvözlettel: Meli

karcsababy
karcsababy / karcsababy Sat, 2011-03-05 14:53

Ehhez ha egy kis túrót is kevernénk, mennyei:))))))
Egyébként szerintem a krumplipürével nincs semmi baj másnap, mikróban jól át kell melegíteni, meglocsolni tejföllel, megszórni reszelt sajttal, tényleg finom. Anyukám de szerette!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2011-03-05 17:43

Szia, Karcsabéby! Juhtúróval el tudnám képzelni... Köszi a tippet a krumplipürével kapcsolatban, legközelebb kipróbálom. üdv. Meli

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-02-03 13:31

Szia Gerti!
Már egy ideje nézegetem a receptjeidet, tetszenek. Egyszerűek, finomak, háziasak.
Az pedig külön érdekes, amit pl. a sztori részben itt leírtál.
Remélem, még sokat főzöl nekünk! :-)
Eszter

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-02-03 11:58

Nagyon jó ötlet.Csak ha főzök ki hozzá fodros kockatésztát, vagy sima kockatésztát, és sok borsot teszek a krumplis részbe, majd összeforgatom a kifőtt tésztával, hát az akkor már nálunk a krumplis tészta.De igazad van, magában is tökéletesen megállja a helyét a krumpli.Ellentétben a krumplipürével, ami csak frissen jó.:-)))Éva-Anyóca

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-02-02 22:40

A barátnőm ezt tésztával összekeveri és ez a krumplis tészta:))Üdv Edit

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2011-02-03 09:59

Kedves Edit! Én is hasonlóan készítem a krumplis tészta krumpliját, csak jó sok borssal. A gyerkőcök imádják. Üdv. Meli

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2011-02-02 19:42

Kedves Gerdi! Szeretem az ilyen köretet, pontosabban szeretném, mert még ilyen formában nem ettem. Jó ötlet, köszi érte! Üdv: Gabi "Makkermanó"

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2011-02-03 09:57

Kedves Gabi! Csak ajánlani tudom , mi legalábbis nagyon szeretjük. Remélem, nálatok is beválik:-) Üdv. Meli

385
burgonya 2 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 kk
napraforgó olaj 5 ek
víz 2 dl