Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Princesstårta azaz svéd hercegnő torta

Princesstårta azaz svéd hercegnő torta
Princesstårta azaz svéd hercegnő torta
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meg szerettem volna lepni a legjobb barátnőmet valami különleges ajándékkal a búcsúpartyján májusban, mert a nyarat Barcelonában töltötte. Először egy spanyol vacsorán gondolkoztam, aztán a gondolataim áttértek a spanyol desszertekre, de mivel olyan finomat úgyse tudok készíteni, mint egy igazi spanyol az igazi spanyol kezével, ezért jött a nagy ötlet. Olyan tortát fogok sütni, ami Spanyolországra emlékezteti, de nem spanyol. De hogy kivitelezzem? A még nagyobb ötlet egy héttel a party előtt született. A torta külseje lesz spanyol. Nemcsak a külseje miatt szerettem volna, hogy különleges legyen a torta, hanem amiatt is, ami alatta van. A legjobb barátnőm a legjobbat érdemli, ezért úgy gondoltam, az egyik kedvencem, a svéd princess torta tökéletes lenne erre az alkalomra, még akkor is, ha a marcipán nem zöld (ahogy az hagyományosan szokott lenni). Mert hogy nézne ki zöld marcipán bevonatos tortán a spanyol sárga-piros zászló?! Egészen elégedett voltam a végeredménnyel, úgy tűnt barátnőm is örült a meglepetésének :) és végül egy nap alatt el is fogyott az egész.

 

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A vanílakrémhez

A rétegzéshez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő 175°C-ra a sütőt és készítsünk elő egy 22-24 cm-es kerek tortaformát a piskótának, a torta alapjának.

  2. Egy nagy tálban a cukrot a tojással keverjük össze egy robotgéppel, amíg a tojásos massza kifehéredik. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk apránként hozzá a tojáshoz és jó alaposan keverjük el. Ha kész, öntsük a tortaformába.

  3. A sütő alsó részén sütve kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát. Hagyjuk kicsit hűlni a formában mielőtt kivennénk, majd tegyük egy rácsra teljesen kihűlni. 

  4. A vaníliakrémhez keverjük el a tojássárgáját a cukorral és a liszttel egy közepes méretű edényben, majd lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük. Alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet, amíg nem látunk buborékokat a krémben, majd vegyük le a tűzről. A tojásfehérjét robotgéppel verjük fel keményre, de vigyázzunk ne verjük túl, mert különben összeesik. (Akkor van kész, ha fejjel lefelé fordítva a tálat nem csúszik ki a hab.) A habot végül óvatosan keverjük a vaníliás krémhez. 

  5. A tejszínes borításhoz tegyük mindenekelőtt 20 perccel használat előtt a tejszínt a fagyasztóba hűlni. Meg fogjuk látni, így sokkal könnyebb lesz felverni a tejszínt. 

  6. A kihűlt piskótát vágjuk három egyenlő részre. Az alsó piskótaszeletet helyezzük egy tálcára, kenjük rá a vaníliás krém felét, erre tegyük rá a második réteg piskótát, kenjünk meg lekvárral és a vaníliás krém másik felével. Végül tegyük rá az utolsó, fedő piskótát. 

  7. A tejszínt vegyük ki a fagyasztóból 20 perc hűtés után, öntsük egy tálba és kezdjük el robotgéppel verni. (Ha van otthon dr. Oetker Habfixáló, mindenképpen tegyél bele egy kis zacskóval!! Ez az én jolly jokerem!! Ezzel sose lesz folyós a tejszín.) Ha kész a tejszín, kenjük be vele a torta oldalát, majd a maradékot halmozzuk a tetejére domb alakban. 

  8. A marcipánt egy hideg porcukros felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, tekerjük fel a nyújtófára, óvatosan helyezzük a tortára és dekoráljuk tetszés szerint. (Én fehér marcipánt használtam ezúttal a torta borításához, a spanyol zászlóhoz és a rózsákhoz pedig piros-sárga marcipánt, természetesen a fehérből is lehet házilag készíteni piros-sárga ételfestékkel.)
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 174
elküldve: 3
receptkönyvben: 47
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vaníliakrémes torta, marcipán bevonatú torta, svéd torta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2013-05-10 08:49

Ezt a tortát mekkora tortaformában sütötted? Előre is köszi a választ!
Tímea

zsuzsa 1
zsuzsa 1 Sat, 2012-12-08 20:30

Nagyon finom lett. Volt is sikere, csak a marcipán nagyon ragadt és mintha felpuhult volna a tortán.
Karácsonyi tortám is ez lesz. Köszönöm a receptet, máshol nem is találtam meg. Fiamnál ettem kint ,most én lepem meg őt.

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Sat, 2012-12-08 23:34

Örülök, hogy Zsuzsa, hogy ízlett és remélem, a fiadat is sikerül meglepni vele karácsonykor :)
A marcipánt lehet érdemesebb kicsit akkor vastagabbra hagyni, ne nyújtsd túl vékonyra, hátha csak az volt a baj.Kellemes karácsonyi készülődést!

krryst
krryst Sun, 2012-10-28 10:53

Nagyon guszta, s nem bonyolult torta! A tejszínhabhoz írtál lekvárt vagy dzsemet. Azt a felvert habhoz kevered?

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Sun, 2012-10-28 13:26

Köszönöm krryst, hogy felhívtad rá a figyelmemet, ezt a lépést kihagytam a receptből véletlenül. Mindjárt javítom is. A lekvárt a rétegezéskor a második piskótarétegre kenjünk, erre jön a második adag vanília krém.

csuricsibe78
csuricsibe78 Sun, 2012-10-28 10:20

Szep torta! Ugyes vagy! En mondjuk nem szeretem a Princesstårta-t,mert semmi ize....csak ha mindenki eszik alkalmakkor,csipegetek en is kicsit belöle... :/

348
tojás 3 db
finomliszt 75 g
kukoricaliszt 75 g
porcukor 75 g
sütőpor 1 tk
tojássárgája 2 db
tojásfehérje 2 db
tej 3 dl
cukor 1 ek
vaníliás cukor 1 ek
finomliszt 2 púpozott ek
lekvár/ dzsem 3 ek
habtejszín 3 dl
marcipán 30 g