r
Nosalty Logó

Princesstårta azaz svéd hercegnő torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Princesstårta azaz svéd hercegnő torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A piskótához

A vanílakrémhez

A rétegzéshez

A tetejére

Összesen 348 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A piskótához

A vanílakrémhez

A rétegzéshez

A tetejére

Összesen 2789 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A piskótához

A vanílakrémhez

A rétegzéshez

A tetejére

Összesen 220 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    401.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 348 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.4 g

Zsír

  • Összesen
    133.5 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1307 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3211.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    968 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    1146 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    323 g
  • Cukor
    164 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    431.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1222 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    275 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    830 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1203 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    217 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1193 micro
Összesen 2789 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 220 Kcal

Hozzávalók

A piskótához

A vanílakrémhez

A rétegzéshez

A tetejére

Elkészítés

A piskótához

  1. Melegítsük elő175°C-ra a sütőt és készítsünk elő egy 22-24 cm-es kerek tortaformát a piskótának, a torta alapjának.
  2. Egy nagy tálban a cukrot a tojással keverjük össze egy robotgéppel, amíg a tojásos massza kifehéredik. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk apránként hozzá a tojáshoz és jó alaposan keverjük el. Ha kész, öntsük a tortaformába.
  3. A sütő alsó részén sütve kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát. Hagyjuk kicsit hűlni a formában mielőtt kivennénk, majd tegyük egy rácsra teljesen kihűlni.
  4. A vaníliakrémhez keverjük el a tojássárgáját a cukorral és a liszttel egy közepes méretű edényben, majd lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük. Alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet, amíg nem látunk buborékokat a krémben, majd vegyük le a tűzről. A tojásfehérjét robotgéppel verjük fel keményre, de vigyázzunk ne verjük túl, mert különben összeesik. (Akkor van kész, ha fejjel lefelé fordítva a tálat nem csúszik ki a hab.) A habot végül óvatosan keverjük a vaníliás krémhez.
  5. A tejszínes borításhoz tegyük mindenekelőtt 20 perccel használat előtt a tejszínt a fagyasztóba hűlni. Meg fogjuk látni, így sokkal könnyebb lesz felverni a tejszínt.
  6. A kihűlt piskótát vágjuk három egyenlő részre. Az alsó piskótaszeletet helyezzük egy tálcára, kenjük rá a vaníliás krém felét, erre tegyük rá a második réteg piskótát, kenjünk meg lekvárral és a vaníliás krém másik felével. Végül tegyük rá az utolsó, fedő piskótát.
  7. A tejszínt vegyük ki a fagyasztóból 20 perc hűtés után, öntsük egy tálba és kezdjük el robotgéppel verni. (Ha van otthon dr. Oetker Habfixáló, mindenképpen tegyél bele egy kis zacskóval!! Ez az én jolly jokerem!! Ezzel sose lesz folyós a tejszín.) Ha kész a tejszín, kenjük be vele a torta oldalát, majd a maradékot halmozzuk a tetejére domb alakban.
  8. A marcipánt egy hideg porcukros felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, tekerjük fel a nyújtófára, óvatosan helyezzük a tortára és dekoráljuk tetszés szerint. (Én fehér marcipánt használtam ezúttal a torta borításához, a spanyol zászlóhoz és a rózsákhoz pedig piros-sárga marcipánt, természetesen a fehérből is lehet házilag készíteni piros-sárga ételfestékkel.)
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 9496
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 27.

Receptkategóriák

Meg szerettem volna lepni a legjobb barátnőmet valami különleges ajándékkal a búcsúpartyján májusban, mert a nyarat Barcelonában töltötte. Először egy spanyol vacsorán gondolkoztam, aztán a gondolataim áttértek a spanyol desszertekre, de mivel olyan finomat úgyse tudok készíteni, mint egy igazi spanyol az igazi spanyol kezével, ezért jött a nagy ötlet. Olyan tortát fogok sütni, ami Spanyolországra emlékezteti, de nem spanyol. De hogy kivitelezzem? A még nagyobb ötlet egy héttel a party előtt született. A torta külseje lesz spanyol. Nemcsak a külseje miatt szerettem volna, hogy különleges legyen a torta, hanem amiatt is, ami alatta van. A legjobb barátnőm a legjobbat érdemli, ezért úgy gondoltam, az egyik kedvencem, a svéd princess torta tökéletes lenne erre az alkalomra, még akkor is, ha a marcipán nem zöld (ahogy az hagyományosan szokott lenni). Mert hogy nézne ki zöld marcipán bevonatos tortán a spanyol sárga-piros zászló?! Egészen elégedett voltam a végeredménnyel, úgy tűnt barátnőm is örült a meglepetésének :) és végül egy nap alatt el is fogyott az egész.  

Hozzászólások

csuricsibe78

Szep torta! Ugyes vagy! En mondjuk nem szeretem a Princesstårta-t,mert semmi ize....csak ha mindenki eszik alkalmakkor,csipegetek en is kicsit belöle... :/

Törölt felhasználó

Nagyon guszta, s nem bonyolult torta! A tejszínhabhoz írtál lekvárt vagy dzsemet. Azt a felvert habhoz kevered?

Törölt felhasználó

Köszönöm krryst, hogy felhívtad rá a figyelmemet, ezt a lépést kihagytam a receptb?l véletlenül. Mindjárt javítom is. A lekvárt a rétegezéskor a második piskótarétegre kenjünk, erre jön a második adag vanília krém.

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett. Volt is sikere, csak a marcipán nagyon ragadt és mintha felpuhult volna a tortán. Karácsonyi tortám is ez lesz. Köszönöm a receptet, máshol nem is találtam meg. Fiamnál ettem kint ,most én lepem meg ?t.

Törölt felhasználó

Örülök, hogy Zsuzsa, hogy ízlett és remélem, a fiadat is sikerül meglepni vele karácsonykor :) A marcipánt lehet érdemesebb kicsit akkor vastagabbra hagyni, ne nyújtsd túl vékonyra, hátha csak az volt a baj.Kellemes karácsonyi készül?dést!

Tmea

Ezt a tortát mekkora tortaformában sütötted? El?re is köszi a választ! Tímea

Törölt felhasználó

22-24 cm-es tortaformában sütöttem Timi.

Tmea

Köszönöm!!!! :-)

Hozzávalók

A piskótához

A vanílakrémhez

A rétegzéshez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek