r
Nosalty Logó

Polip fehérboros paradicsomszószban

Petra
Polip fehérboros paradicsomszószban
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

270
Kalória
37.9g
Fehérje
10.1g
Szénhidrát
5.7g
Zsír
290g
Víz
120g
Koleszterin
916.7mg
Élelmi rost
2.4g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 270 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1076 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 75 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    37.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3366.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    487 mg
  • Nátrium
    2517 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    290 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    50 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 270 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    151.8 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    480 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13465.2 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    448 mg
  • Kálcium
    581 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1948 mg
  • Nátrium
    10070 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    1160.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    534 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    200 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    673 mg
  • Retinol - A vitamin:
    450 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    899 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 1076 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    941.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    704 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    81.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    360 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 75 kcal

Elkészítés

  1. A polipokat sós vízben, a babérlevél társaságában, közepes tűzön megfőzzük (kb. 1 óra kellett nekem hozzá, de a főzési idő nyilván függ a polipok méretétől: villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy jó-e már). Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és leszárítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, a keskeny kis karjait egészben hagyjuk. Tálba tesszük és ráfacsarjuk a citrom levét.
  2. Kis lábasban,a finomra vágott hagymát az olívaolajon megfuttatjuk. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a kimagozott, apró kockákra vágott paradicsomot, zsályával, sóval és borssal ízesítjük.Felforraljuk, kb. tíz percig gyöngyöztetjük, majd botmixerrel pépesítjük a szót, végül összerottyantjuk.
  3. Nyakon öntjük a polipot a paradicsomos szósszal és lefóliázva néhány órára hűtőbe tesszük.
  4. Hidegen tálaljuk, friss, ropogós kenyér kíséretében.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Nem akartam megint a múltkori polipsalátát készíteni (bár isteni finom), jellegében is valami teljesen mást szerettem volna kipróbálni, így született ez a fehérboros, paradicsomos, zsályás verzió.

További receptek

Őszi saláta körtével

Nagyon változatos salátákat lehet ősszel is készíteni, igyekeztünk egy picit tartalmasabbat, hiszen került bele édesburgonya és cékla is. Amivel pedig megkoronáztuk az a sült ...

Vénusz

Virslis sültkrumpli-saláta

A krumplisaláta különösen népszerű a közép-európai konyhákban, így Magyarországon is. Az étel alapja a burgonya, amelyet általában hagymával, savanyú uborkával illetve majonézes ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...