r
Nosalty Logó

Piri mama káposztás rétese

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Piri mama káposztás rétese
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 478 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 2877 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 168 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1426.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    1253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    132.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 478 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.1 g

Zsír

  • Összesen
    173.1 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8559.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    502 mg
  • Nátrium
    7521 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    275.8 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    794.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    221 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    429 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    500 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    185 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    907 micro
Összesen 2877 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    502.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 168 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A töltelék készítése:
  2. A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a vöröshagymát pucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát pucoljuk, finomra zúzzuk.
  3. Lábasba tesszük a 3 ek olajat, a vöröshagymát és a fokhagymát, kevés sót. Fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk.
  4. Rátesszük a finomra reszelt káposztát, 2 tk sót és az ecetet, elkeverjük és fedő alatt, közepes lángon pároljuk. Többször nézzünk rá, keverjük meg, hogy egyenletesen barnulhasson
  5. Kb. 20-25 perc után megkóstoljuk, és ha puha, rátesszük a cukrot, mely elveszi az ecet éles ízét. Borsozzuk, átkeverjük. Ha egyenletesen barna, és az ecet-cukor egálban van, egyik se erősebb a másiknál, a borsot is éppen hogy, de lehet érezni, kész.
  6. A tészta készítése:
  7. Aki ügyes, és tudja, készítsen rétestésztát. Aki nem, mirelitet használjon: először kissé nedves konyharuhára kihajtjuk.
  8. Miután kienged, a szélére a tölteléket teszünk, majd a konyharuha segítségével szépen feltekerjük.
  9. A tepsit kissé kiolajozzuk, tepsibe tesszük, majd tojással lekenjük.
  10. A tepsit az előmelegített sütőbe, középre tesszük, és addig sütjük közepes lángon, amíg szép aranyszínű lesz. Felszeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 20866
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 22.

Ajánló

Víz nem kell alá, mert a friss káposzta enged levet. Ez sós ízesítésű, nem kell se bele, se rá semmilyen édesség (cukor). Nagyon finom burgonyaleves, zöldségleves, csirkeaprólék leves után. Nem adok hozzá se tejfelt, se sajtot, ez így magában állja meg a helyét.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Piri mama káposztás rétese
Éva-Anyóca 350 recept

Rég volt, az 1998. év tavaszán. A lányommal voltam várandós. Teljesen más ízeket kívántam a lánnyal, mint a fiammal. A másodikon laktunk, és én akkor már bőven a hatodik hónapban jártam, megálltam az első emelet fordulójánál, ahol is az első emeleti lakók lakása volt. A férjem és kisfiam már fél emelettel fenntebb volt. Odaszóltak, hogy csak nyugi és lassan. Én meg is álltam, és szóltam, hogy én úgy ennék valami sósat, mondjuk palacsintát, kelt tésztát, de sós töltelékkel, vagy valamit, ami sós. Nem vettem észre, hogy szellőztet az egyik kedves szomszéd. Kb. 1 óra telt el, és kopogtak.Én feküdtem, mert elfáradtam a sétába, és sajna veszélyeztetett terhes is voltam.Szóval pihentem.A kopogás megismétlődött, és a párom ajtót nyitott. Ott állt az első emeleti szomszéd néni, kezében egy kis tálca, rajta káposztás rétes.Meghallotta, hogy én mit mondtam, és a másnapra szánt káposztájából,amiből paradicsomos káposztát akart készíteni magának, szóval megcsinálta nekem, amit a pocaklakóval kívántam, valami sósat.Ne haragudjak, mondta, de rétest már nem tud csinálni, a drága lélek már akkor 75 éves volt, és a szellemi frissessége, az tökély volt, aranyos, és bájos, segítőkész, fantasztikus néni! Mit mondjak, életemben még olyan boldogan és meghatottan, és könnyeimet nyelve a boldogságtól nem ettem még káposztás rétest. Azóta se csinált nekem senki se, ha akarok ilyet enni, magam csinálok. Rengeteget jártam hozzá, előtte is, amikor a fiamat vártam, meg amikor megszületett, meg a lányom születése után is, sokat "küldött" le a párom, annyira jó volt vele beszélgetni, annyira friss volt a szelleme, a lelke, szerette a fiatalokat, és a gyerekeket, csodás volt vele múltról, jelenről és a jövőnkről beszélni. Megengedte, hogy Piri mamának hívjuk, hiszen lehetett volna a nagyink is. Sajnos már 6 éve, hogy nincs közöttünk. Emléke viszont igen!

Hozzászólások

nyamóka

Tündéri ez a történet!:-) Biztosan nagyon finom is Piri mama káposztás rétese! Szépnek szép, az biztos! :-) Üdv: Éva

Fahéj

Kedves Éva-anyóca! Jaj, de guszta ez a fotó! És aranyos a történet. Jó lenne, ha sok ilyen Piri mama létezne a világon, úgy meg tudják szépíteni a szürke hétköznapokat. A receptb?l úgy vettem ki, hogy ez a töltelék inkább a párolt káposztához hasonlít, mint a káposztás tészta káposztájához. Ez így van? Üdvözlettel: Fahéj

P.

Hát, ezen nagyon meghatódtam...Éva ez nagyon kedves volt. Köszönöm, hogy leírtad. Nagyon jól esett olvasni. Sok puszi! Eszter

bokine

Kedves Éva-Anyóca! Gratulálok a gyönyör? ételedhez. A történeted pedig nagyon szívhez szóló. Milyen fantasztikus érzés ilyen kedves Piri nénik emlékét ?rizni....:)) Üdvözlettel: Bokros Erika

Éva-Anyóca

Kedves nyamóka! Tényleg nagyon finom, és a fiam m?ve a fényképezési részleg!!Köszönjük! Sokszor hiányzik is, mindig gyújtunk minden kedves rokonnak ,ismer?snek,barátnak egy szép nagy gyertyát november elején, mert akire gondolunk, az mindig velünk van, és újra éljük a kis és nagyobb történeteinket velük, beszélgetéseink során.Nekünk ez többet ér.Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! A fotózásba kezd belejönni a fiam-átadom neki a dicséretet.Tényleg, a mai világból, nagyon-nagyon hiányzik az ilyen Élet szeret?, Fiatalokat szeret?, jó humorú és segít?kész néni!!!Én ezt a káposztát, burgonyapüré és párolt vagy sült hús mellé tettem eddig, ugyanis amit a tésztára teszek, az sokkal másabb, mert cukrosabb.Nem borsos. (Amúgy, majdnem egyforma!)..Addig, amíg Piri mama nem mondta, nem hittem el, hogy a káposzta nem a cukor karamellizálásától barnul, hanem az ecett?l:és igen!!!!!Nem kell sok, se ecet, se cukor, ecet a barnuláshoz kell, a cukor az ecet éles ízének elvevéséhez, de ennyi.És a káposzta tényleg barnul.Amúgy, ha a tésztához csinálom, detto ilyen, csak több benne a cukor, és én még a tésztát a tányéromon borsozom, igaz édes, de hát ilyen hülye az ízlésem.a fiúk meg leöntik egy tonna cukorral,ez meg az ? ízlésük.Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves Gargoyle! Örülök, hogy a történetem tetszett.Ritka az ilyen kedves,emberi gesztus, f?leg manapság.Mert ma már nincs is ilyen ember, mert mindig rohanunk, és nem figyelünk kell?en a másikra, mert csak futtában vágjuk oda , hogy igen figyellek kicsim, szerelmem, kisfiam ,kislányom, édesem, közben már nem is ott jár az agyunk.Édes Istenem, hogy mennyit fecserésztünk, és soha nem pletyka, csak jó kis dumcsik voltak ezek.Hiányoznak ezek a dumcsik, és ? maga is. Köszi, hogy tetszett, és azért készítsd el, a káposztás rétest is, finom!!!!Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves bokine! Köszi szépen, az étel jelenlegi szépségét a fiamnak is köszönhetem, hisz ? fényképezte, kezd belejönni a drágám, a finomság, hááát, háziból , biztos fincsibb lenne, még abba nem mertem belevágni.De így is nagyon megéri, finom.Próbáld ki!!Igen, nagyon boldog vagyok és a család is, hogy ? volt az életünk egy része, közvetlen közelb?l 6 évig, addig laktunk egy házban, de utánna, addig ,amíg Nyíregyházára nem költöztették a lányáék, addig minden évben Húsvétkor a fiam és férjem, meglocsolták, és olyan szendvicseket kaptak, meg sütiket, hogy csak na...(direkte nekik csinálta a csodákat, tudta,miket szeretnek,szóval csúcs volt!!)Köszi:Éva-Anyóca

nyamóka

Kedves Éva-Anyóca! Igen, én is úgy gondolom, hogy akiket szeretünk, az velünk van, így, vagy úgy, de velünk van. Amikor az embert el?ször hagyja el egy közeli hozzátartozó, vagy jóbarát, akkor elkezd hinni ebben. Én is így voltam ezzel. A szeretet, a lélek nem lehet semmivé, az egy olyan valami, ami mindig összeköti az egymást szeret?ket, akárhol is vannak. Én hiszem, hogy így van. A világon más nem is számít igazán, csak ezek a kötelékek, a feltétlen szeretet. Nem lep meg, hogy mások is meghatódtak Piri mama emlékén, ez is azt bizonyítja hogy mindannyiunk szívében élnek a saját Piri mamák, még ha másképp is hívjuk ?ket. Akikt?l csak szeretetet kaptunk, feltétel nélkül. Nagyon jó, hogy megosztottad ezt velünk! :-) Jó megállni egy kicsit, és emlékezni rájuk. Látod, most mind veled emlékeztünk a te Piri mamádra. :-) Szeretettel: Éva

Éva-Anyóca

Kedves Éva!Köszönöm szépen , és igen igazad van, mindenkinek van saját Piri mamája, vagy esetleg Pista bácsija.Amit leírtál, igen, úgy van.Amúgy az a nagy zarándoklat, a temet?ben, ha nem belülr?l jön, akkor csak képmutatás.Rokonoknak,ismer?söknek, ami nem arról szólt, Neked az Elment ,akit szerettél, mit jelentett,és az nem jó.Otthon mi a gyerekekkel így szoktunk emlékezni,na meg a sok fénykép,video,stb.....Apósom az egyetlen, akihez szép koszorút viszünk ki, és egy csodás mécsest.Ott állunk, egyedül az ? sírjánál, és bár nagyszüleink nincsenek, se nekem se páromnak, és még nagyon-nagyon sok rokon, barát, ismer?s, de akkor a másik hatalmas nagy mécses kerül este el? az asztalra és a fényképek, beszélgetések.Többet ér, mint bármi más........Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Nyamóka! És akkor, bár a pillanat fura, megnézzük az esküv?i videónkat, és a gyerekek, mintha ismernék, a tatát, ott nézik,és mi mesélünk, és ?k is úgy érzik ott voltak az esküv?nkön,pedig ugye nem, és hogy a tatát is ismerik....szóval csak ennyi....Éva-Anyóca

modosa

Kedves Éva. Az én apai nagymamám Piroska volt, nekem Piri mami. Rögtön megakadt a szemem a recepten, nyilván nem tudtam elmenni egy ilyen cím mellett. Az én Mamim csuda finom dolgokat f?zött, sajnos korán ment el, ezért nem tanulhattam t?le eleget. A te Piri mamád biztosan örül most, onnan fentr?l, hogy ilyen kedvesen megemlékeztél róla :) Lenne egy kérdésem is a recepthez: a hozzávalóknál leveles tésztát írsz.. nem rétes tésztára gondoltál? üdv, Anikó

Törölt felhasználó

Kedves Éva! Emelett a történet mellett én sem tudok szó nélkül tovább menni! Nagyon jó érzés volt elolvasni, nagyon köszönöm! A káposztás rétes is remek, s a fiadnak én is küldök egy "csak így tovább"-ot! A legjobbakat: Mrs Smith

Bató Edit

Kedves Éva! Nagyon megható a történet, jó volt olvasni ezen a ködös reggelen. Ebben az elvadult világban nagy szükség lenne sok "Piri mamára", akire még évek múlva is visszagondolunk nagy szeretettel. A süti ígéretes és csodás a fotó. Köszönöm a reggeli felüdülést. Szép napot Neked, Edit.

Éva-Anyóca

Kedves Mrs. Smith! A fiamnak átadom az üzenetedet, nagyon örül, az utóbbi id?ben, valahogy kezd belejönni.A dicséret pedig mindig jól jön!!A rétes tényleg fincsi, aki tud tésztát házilag, bizonyára még jobb lehet.Próbáld ki.A történetet minden évben, legalább egyszer elmeséljük saját magunknak, illetve a gyerk?cöknek, pedig betéve tudják, csak ami ilyen emberi és kedves, azt jó többször hallani.Örülök, hogy Téged is megragadott a történet.Szép napot:Éva-Anyóca

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!