r
Nosalty Logó

Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással

Mártika és Feri
Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

215
Kalória
17.9g
Fehérje
15.7g
Szénhidrát
8g
Zsír
170.2g
Víz
180g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 215 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 860 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 57 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1065.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    170.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    753 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    696 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    304 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8102 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17810 micro
Összesen 215 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4260.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    1149 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    486 mg
  • Foszfor
    706 mg
  • Nátrium
    1811 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    680.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3011 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    164 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    2782 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1216 micro
  • Kolin:
    684 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32406 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71241 micro
Összesen 860 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    44.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    181 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2110 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4638 micro
Összesen 57 kcal

Elkészítés

  1. A spenótot megtisztítjuk, vastag levélereit eltávolítjuk.
  2. Váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük.
  3. A fokhagymákat meghámozzuk.
  4. A spenótot kevés sós vízben, a zúzott fokhagymákkal együtt, jól megfőzzük.
  5. Tejjel és liszttel behabarjuk. Keverés közben jól felfőzzük.
  6. Ha kész, tésztaszűrőn vagy szitán egy másik edénybe átpasszírozzuk.
  7. Kevés étolajat hevítünk a serpenyőben, beletesszük a házi sonkát, egyik oldalát megsütjük, megfordítjuk, majd beleütjük a tojásokat egyenként.
  8. A serpenyőt lefedjük és kb. 2 percig sütjük.
  9. Készíthetjük a tojást egészen keményre és lágyra is.
  10. A spenótfőzeléket sült sonkával és tükörtojással, házi kenyérrel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

Hagyományos étel, új névvel. Az Estiskola receptversenyére beküldött recept.   A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, a Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és termesztették. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül került a XVI. és XVII. században.   Különleges íze miatt vannak ugyan, akik nem szeretik, de magas fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma következtében csecsemők és felnőttek számára egyaránt javasolt táplálék. Hajlamos a nitrát felhalmozására, főleg a hajtatott spenót esetében áll fenn ennek a veszélye, ezért a hajtatás során a környezeti feltételek megteremtésével, ill. azok szabályozásával erre különösen nagy figyelmet kell fordítani. Szabadföldi termesztés esetén, ahol lényegesen kedvezőbbek a fényviszonyok, a nitrátfelhalmozódással már kevésbé kell számolni.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek