Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással

Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással
Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos étel, új névvel. Az Estiskola receptversenyére beküldött recept.
 
A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, a Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és termesztették. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül került a XVI. és XVII. században.
 
Különleges íze miatt vannak ugyan, akik nem szeretik, de magas fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma következtében csecsemők és felnőttek számára egyaránt javasolt táplálék.
Hajlamos a nitrát felhalmozására, főleg a hajtatott spenót esetében áll fenn ennek a veszélye, ezért a hajtatás során a környezeti feltételek megteremtésével, ill. azok szabályozásával erre különösen nagy figyelmet kell fordítani. Szabadföldi termesztés esetén, ahol lényegesen kedvezőbbek a fényviszonyok, a nitrátfelhalmozódással már kevésbé kell számolni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ferenc nagymamája szerint: “A spenótot rántással ne készítsük, inkább zsíron dinszteljük meg, azután öntsük fel a vízzel és utána habarjuk. A spenótot nem kell előbb megforrázni, nyersen készítjük.”

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spenótot megtisztítjuk, vastag levélereit eltávolítjuk.
  2. Váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük.
  3. A fokhagymákat meghámozzuk.
  4. A spenótot kevés sós vízben, a zúzott fokhagymákkal együtt, jól megfőzzük.
  5. Tejjel és liszttel behabarjuk. Keverés közben jól felfőzzük.
  6. Ha kész, tésztaszűrőn vagy szitán egy másik edénybe átpasszírozzuk.
  7. Kevés étolajat hevítünk a serpenyőben, beletesszük a házi sonkát, egyik oldalát megsütjük, megfordítjuk, majd beleütjük a tojásokat egyenként.
  8. A serpenyőt lefedjük és kb. 2 percig sütjük.
  9. Készíthetjük a tojást egészen keményre és lágyra is.
  10. A spenótfőzeléket sült sonkával és tükörtojással, házi kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 475
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

spenót sült sonkával és tükörtojással, spenót másként

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

215
spenót 80 dkg
fokhagyma 2 gerezd
tej 4 dl
bors 1 csipet
1 csipet
finomliszt 2 evőkanál
sonka 8 dkg
tojás 4 db