Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással

Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással
Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos étel, új névvel. Az Estiskola receptversenyére beküldött recept.
 
A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, a Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és termesztették. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül került a XVI. és XVII. században.
 
Különleges íze miatt vannak ugyan, akik nem szeretik, de magas fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma következtében csecsemők és felnőttek számára egyaránt javasolt táplálék.
Hajlamos a nitrát felhalmozására, főleg a hajtatott spenót esetében áll fenn ennek a veszélye, ezért a hajtatás során a környezeti feltételek megteremtésével, ill. azok szabályozásával erre különösen nagy figyelmet kell fordítani. Szabadföldi termesztés esetén, ahol lényegesen kedvezőbbek a fényviszonyok, a nitrátfelhalmozódással már kevésbé kell számolni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ferenc nagymamája szerint: “A spenótot rántással ne készítsük, inkább zsíron dinszteljük meg, azután öntsük fel a vízzel és utána habarjuk. A spenótot nem kell előbb megforrázni, nyersen készítjük.”

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészítés:


  1. A spenótot megtisztítjuk, vastag levélereit eltávolítjuk.
  2. Váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük.
  3. A fokhagymákat meghámozzuk.

 
Az étel elkészítése:

  1. A spenótot kevés sós vízben, a zúzott fokhagymákkal együtt, jól megfőzzük.
  2. Tejjel és liszttel behabarjuk. Keverés közben jól felfőzzük.
  3. Ha kész, tésztaszűrőn vagy szitán egy másik edénybe átpasszírozzuk.

 
Sült sonka és tükörtojás (Ham and eggs) elkészítése:

  1. Kevés étolajat hevítünk a serpenyőben, beletesszük a házisonkát, egyik oldalát megsütjük, megfordítjuk, majd beleütjük a tojásokat egyenként.
  2. A serpenyőt lefedjük és kb. 2 percig sütjük.
  3. Készíthetjük a tojást egészen keményre és lágyra is.
  4. A spenótfőzeléket sült sonkával és tükörtojással, házi kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 330
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

spenót sült sonkával és tükörtojással, spenót másként

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

215
spenót 80 dkg
fokhagyma 2 gerezd
tej 4 dl
bors 1 csipet
1 csipet
finomliszt 2 evőkanál
sonka 8 dkg
tojás 4 db