r
Nosalty Logó

Pelmenyi -orosz, hússal töltött tészta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pelmenyi -orosz, hússal töltött tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz ízlés szerint

Összesen 615 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz ízlés szerint

Összesen 2461 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz ízlés szerint

Összesen 179 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1060.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    353 mg
  • Nátrium
    498 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 615 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.6 g

Zsír

  • Összesen
    92.9 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    565 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4242.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    385 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    1414 mg
  • Nátrium
    1993 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    265.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    724.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    491 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    76 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    525 mg
  • Retinol - A vitamin:
    483 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 2461 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 179 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz ízlés szerint

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet átszitáljuk, közepére egy mélyedést csinálunk, ebbe töltjük a megsózott tejet vagy vizet és a tojást. Összegyúrjuk, leveles tészta-keménységű tésztát kell kapnunk. Konyharuhával letakarjuk, és fél órán keresztül pihentetjük.
  2. Míg pihen, elkészítjük a tölteléket. Ledaráljuk a sertés- és marhahúst a fej hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, és egy fél dl vizet öntünk bele. Jól összedolgozzuk, és félretesszük.
  3. A tésztát 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Mindegyik közepébe kiskanállal rakunk egy kis húst, majd összehajtjuk, és jól lenyomkodjuk a széleit. Majd a két végét összecsippentjük, így majdnem úgy fog kinézni, mint egy rózsabimbó. A pelmenyiket lisztezett deszkán hűvös helyre rakjuk fél órára, hogy egy kicsit szikkadjanak.
  4. Egy nagy lábasban sós (vagy ételízesítős) vizet forralunk pár csepp olajjal (hogy ne ragadjanak össze a pelmenyik). Mielőtt beletesszük a lábasba a tésztákat, megkeverjük a vizet, nehogy az aljára ragadjanak. Miután feljöttek a víz tetejére, kb. 10 percig főzzük. A tészta keménységétől függően lehet tovább vagy rövidebb ideig, érdemes megkóstolni, mielőtt kivennénk.
  5. Amíg fő a tészta, egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, és a karikára vágott hagymát megpároljuk rajta. Ha kifőnek a pelmenyik, ebbe a vajas hagymába keverjük bele őket, és hagyjuk még picit pirulni ott őket. (Ezt a lépést az eredeti orosz recept nem tartalmazza, ez inkább a lengyel pierogira jellemző.)
  6. Ízlés szerint tálalhatjuk tejföllel, ecettel, kaporral, sajttal. Az oroszok általában egy darabka vajat dobnak rá, kevés ecettel és tejföllel locsolják meg.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 51
  • 7 napos nézettség: 441
  • Össznézettség: 91968
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 29.

Ajánló

A hagyományos tálalás mellett szokás húslevesbe levesbetétként is tenni. Én sokszor készítettem mellé sajtos mártást tejföllel, borssal és jó sok bazsalikommal. Azzal is roppant ízletes... :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Moszkvában tanultam 4 hónapig, és a kollégiumban sokszor főztünk pelmenyit, mert egyszerű, olcsó, laktató és nagyon finom. Igaz, ott nem mi készítettük, hanem boltban vettük a kész, fagyasztott pelmenyit. Miután hazajöttem, ez az orosz étel hiányzott a legjobban, eredeti orosz fagyasztott pelmenyit pedig csak Pesten lehet kapni, vidéki lévén pedig ritkán jutok fel. Most szántam rá magam, hogy elkészítsem. Nem nehéz megcsinálni, inkább időigényes és pepecselős, de az eredmény miatt nagyon megéri :). Sok szláv népnél megtalálható, pl. az ukrán varényiki, a lengyel pierogi,  de az olasz ravioli is nagyon hasonló.

Hozzászólások

Boribon

Jaj, de jo! En is voltam Moszkvaban, de az osztondijunkhoz kepest rettento draga volt, ezert csak egyszer kostoltuk meg. Nagyon finom tejfollel. Utana evekkel kesobb kulfoldon vettem lengyel boltban es a savanyu kaposztas meg jobban izlett. Nagyon jo a fotod, a tanyerral es a teritessel szuperul visszajon a keleties/szlav hangulat!

Timancs

De örülök ennek a receptnek! Én Ukrajnában az ismer?seimnél ettem ilyet el?ször, de most már nem utoljára, mert meg fogom csinálni hamarosan! És igen-igen! Én is vajjal és ecettel szerettem meg!

catalinca

Igen, vajjal és ecettel szeretem, mínusz hagyma. Régóta ígérem a családnak, de most már megcsinálom...

Törölt felhasználó

Párom mondogatta, hogy gyerekkorában az orosz ismer?seiknél evett egy párszor pelmenyit és hogy mennyire szerette. Hát meg is csináltam neki és annyira finom volt, hogy azóta már nagyon sokszor megcsináltam. Mindenféle szószokkal kipróbáljuk. Legutóbb teriyaki-t csináltam hozzá és úgy is nagyon szupi volt :) Köszönjük a receptet Nóra!

Törölt felhasználó

Orosz ismer?st?l tanultam a receptet, s el?ször ecetes vízbe, majd (rengeteg) tejfölbe mártogatva fogyasztjuk. Nagyon finom!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Anyukám kijevi származású,és mi mindig finom húslevesbe tesszük a pelmenyit...isteni..))

Törölt felhasználó

Nálunk, itt Kárpátalján is nagyon népszer? ez az étel. A férjem egyik kedvence, ezért gyakran készítem. Én több adagot is csinálok egyszerre és lisztezett tálcára rakva lefagyasztom, mikor pedig munkából hazajövet nincs sok id?m, nagyon gyors vacsit lehet kerekíteni bel?le. Mi finom (lehet?leg házi) vajat teszünk rá tálaláskor és ecetet, vmint borsot. F?z?vizébe én szoktam dobni egy gerezd fokhagymát és egy kanál ecetet.

Finimini

Én is el szeretném készíteni, de inkább darált csirkemellb?l, mert nehezen tudom elképzelni, hogy 10 (akár 15) perc alatt megf?jön a töltelék. Sertéshúst meg nem szívesen fogyasztunk félig nyersen. Van egy receptem, amit szintén nem csinálok meg, mert nyers kolbászhúst kell tenni kelt tésztába (kiflikbe) és megsütni. Pedig az is milyen finom lenne. Bocs, amiért ezt megosztottam,de lehet, hogy van más is aki így érez a téma iránt.

Törölt felhasználó

Kedves Finimini, én is mindig félek a nyersen maradt hústól, de ezekbe a batyukba olyan pici húsdarab kerül (nem is nagyon tudsz majd bele egy körömnyi darabnál nagyobbat tenni), hogy garantáltan megf? negyed óra alatt. Ha mégis nagyon tartasz t?le, párold meg el?bb egy kevés olajon és hagymán a húst; más lesz az ízélmény, nem is lesz olyan autentikus, de biztos, hogy úgy is nagyon finom... Ha jól tudom, ebben a formában már igazából varényiki lesz a neve. :) De hallottam olyat is, hogy akár eleve f?tt húsból (leveshúsból) darálják a tölteléket és így készül a (szintén már inkább) varényiki. A varényiki pedig abban különbözik a pelmenyit?l, hogy egyrészt ukrán területen ?shonos, másrészt apróbb eltérések vannak a pelmenyi receptjéhez képest (pl. a tésztájába többször raknak tejtermékeket, mintsem vizet illetve vannak édes varényikik is.) A varényikinek vannak még ízletes fajtái: krumplival, gombával, káposztával, babbal is helyettesítheted a sertéshúst, így megint csak nem kell félni a félf?tt hústól. Az édes varényikinek legnépszer?bb fajtája a meggyes vagy túrós. Remélem, tudtam még alternatívát nyújtani. :)

Finimini

Köszönöm szépen Nóra a gyors reagálást. Mennyi jó ötlet! Most már semmi gondom nincs, tésztát tudok gyúrni, kis batyut formázni megtanulok. Majd jó nagy adaggal kezdek a gyakorlás miatt. :) Szívb?l üdvözöllek: Edit

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz ízlés szerint

Címlapról ajánljuk

További cikkek