Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet

Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet
Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon könnyű, egyszerű az elkészítése, viszont annál finomabb.....légiesen könnyű a sütemény maga, s már most megjegyzem, nagyon-nagyon gyorsan illannak el a szeletkék a tálcáról :)......érdemes duplázni kapásból, de ne magasabb legyen, hanem nagyobb tepsiben (ennek a nagyságát is cirka duplázni) süssük meg.....tuti, hogy bejön a mákimádóknak.....nekik már-már kötelező elkészíteni :).....ami még fontos, egyáltalán nem tömény + a mák nagyon egészséges, ráadásul lisztmentes is......hajrá, máris fogjatok hozzá :)......érdemes.....

hozzávalók / 6 adag

  • 1 bögre porcukor (1 bögre mindig 2,5 dl)
  • 15 dkg vaj (lehet margarin is - azzal is jó)
  • 20 dkg mák (darálva legyen 2 bögre - körülbelül 20 dkg darálás előtt)
  • 5 db tojás (szétválasztva)
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 0.5 citromból nyert citromlé

ajánlat

Nagyon egyszerű elkészíteni, csak én nagyon részletesen írtam le!

A vaj helyett margarint is használhatunk!

A citrom helyett lehet narancshéját is belereszelni, s a léből is tenni bele, csak kevesebbet, mint a citromból! El is hagyható mindkettő, illetve mindkettőből is tehetünk bele egyszerre!

A vajat/margarint - ha puha - kikeverhetjük a szokásos módon a porcukorral, csak én így, ahogy írtam, lerövidítettem, megkönnyítettem ezt a lépést!

Azt javaslom, először így, ahogyan a receptem szól, így próbálja ki mindenki, aki elkészíti, aztán majd lehet variálni!

Tényleg olyan, amilyennek leírtam, nem szépítem, mert az én receptem! Érdemes elkészíteni!

Én az adagok "megjelölésével" mindig bajban vagyok! 6 személyt írtam, de az csak körülbelül 1 evésre elegendő, cirka 3 szelet 1 főre!

Majdnem elfelejtettem: készíthetünk hozzá bármilyen öntetet, ízlésünknek megfelelően! Bár, aki így megkóstolja, nem igazán fog kérni hozzá, inkább csak habzsolja befelé! :) 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat felolvasztjuk félig - melyet apró darabokra vagdostunk -, majd levesszük a tűzről, s addig kevergetjük, míg elolvad teljesen, félretesszük, mire szükség lesz rá, kihűl, kissé vissza is dermed. A 2 bögre (körülbelül 20 dkg) mákot legelőször is megdaráljuk. A tepsit, hőálló edényt - 20x30 cm - sütőpapírral kibéleljük, a tojásokat kettéválasztjuk két edénybe, s minden mást kimérve odakészítünk a munkaasztalra, így gyorsabb lesz a munka menete! :) Én így szoktam! :)
  2. Most a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra állítjuk, alsó-felső állásba, előmelegítjük a sütéshez.
  3. A porcukrot kikeverjük a kihűlt, de még kissé folyós vajjal - ettől nem kell megijedni, ha még kissé folyós, viszont teljesen kihűlt legyen.
  4. A tojások sárgáját, a sót, a citromos hozzávalókat, vaníliaaromát, hozzákeverjük a vajas krémhez, majd ehhez még a fahéjjal elkavart darált mákot is hozzáadjuk, egyenletesre kikavarjuk az egészet.
  5. Végül a kemény habbá vert fehérjét adjuk a masszához, melyet óvatosan, egyenletesen összeforgatunk vele. Az így kapott masszát az előre, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük. Betesszük a tepsit az előmelegített sütőbe, s körülbelül 30 perc alatt megsütjük. 20 perc elteltével végezzünk tűpróbát - nem ugyanúgy sütnek a sütők!
  6. Miután megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, tetszőleges alakúra, nagyságúra szeleteljük. Én javaslom a kis ügyes "formátumot"! :) Porcukorral meghintjük, s lehet tálalni - eddig a fele el fog fogyni, szinte biztos vagyok benne! :) Mennyei! JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30x5 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 11 411
elküldve: 11
receptkönyvben: 128
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
151 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
receptverseny: Nagy húsvéti receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos kocka

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

takacskati
takacskati Thu, 2018-03-15 11:47

Nagyon finom! Most készítem másodszor és nem utólsó szempont, hogy glutén mentes.

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Tue, 2018-03-13 22:35

Hmmm.......köszönöm a cikkben való kiemelést!

Nagyon örülök, hogy nagyon sokan mentették - a nem túl magas nézettség ellenére mégis, mely nagyon fontos tényező -, a receptkönyvükbe a látogatók a receptemet, ami számomra visszajelzés, hogy elnyerte tetszésüket! NEKIK külön köszönetem!!!
Ha elkészítitek, biztosan nem fogtok benne csalódni, garantálom!!!
Legyenek szép napjaitok! :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-03-11 20:15

Nagyon szívesen, kedves Tivadar! Örülök, hogy elnyerik tetszésedet a receptjeim!!! Igen, ez nagyon párolgós süti! :) Köszönöm, hogy megosztottad véleményed, valamint az elismerő szavaid! Örülök, hogy ilyen sikered volt vele! Váljék egészségetekre!!!

HTivadar
HTivadar Sun, 2018-03-11 11:42

Köszönöm szépen, ezt a remek receptet - is!!!
Tegnap délelőtt készítettem el, családom nagy örömére, s mondanom sem kell, pillanatok alatt elpárolgott! :) Ma délelőtt ismételnem kellett, de dupla adagot készítettem most, hátha marad holnapra! :) De úgy, ahogy írtad, nem magasabbra, hanem nagyobb tepsiben!
Tökéletes, mennyei süti, hálás köszönet érte, kedvencünk lett - ez is!!!

529
porcukor 1 bögre
vaj 15 dkg
mák 20 dkg
tojás 5 db
1 csipet
fahéj 1 teáskanál
vaníliaaroma 2 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert