Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pasteis de nata

Pasteis de nata
Pasteis de nata
115 perc / előkészület: 90 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legismertebb portugál sütemény kétségkívül a pasteis de nata, amit Lisszabonban járva a legutolsó kis boltban is megtalálunk. Rosszat nem igazán lehet találni, az eredetiért viszont Belém városrészbe kell ellátogatnunk. Az ottani pasteis de Belém eredetvédett sütemény, melynek receptje hétpecsétes titok, de néhány külföldi oldal átböngészése után (köszi, CupcakeJemma) sikerült megalkotnom a sütemény majdnem-ugyanolyan-jó házi verzióját. A teljes élményhez persze illik a vajas leveles tésztát is magunknak készíteni, ha van egy szabad délelőttünk vagy délutánunk - minden percét megéri, eskü. Szóval portugál krémesezésre fel, a következő portugál kiruccanásig jól fog jönni ez a recept! :) 

hozzávalók / 12 adag

leveles tészta

krém

tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta összeállítása

  1. A lisztet, a sót és a hideg vizet egy nagy tálba tesszük, és robotgéppel összedagasztjuk. Amikor már ragadás nélkül elválik az edény falától, áttesszük belisztezett nyújtólapra.
  2. A tésztát kis téglalap alakúra formázzuk, és fóliával lefedve negyed órát pihenni hagyjuk.
  3. A pihentetett tésztát ezután nagy téglalap formájúra és 1-1,5 mm vékonyra nyújtjuk. Ekkor képzeletben széltében elharmadoljuk, és a vaj harmadával bekenjük a tészta kétharmadát. A be nem vajazott harmadot ezután a középső harmadra hajtjuk, majd a fedetlenül maradt szélső harmadot pedig erre.
  4. 90 fokkal elforgatjuk - figyeljünk rá, hogy minden alkalommal ugyanabba az irányba forgassuk. Ha nehezen menne, hajtogassuk háromba, úgy forgassuk el, majd nyissuk ki újra.
  5. Jöhet a második nyújtás és kenés, mindenben úgy járjunk el, mint az előbb: nyújtunk, kenünk, hajtogatunk, forgatunk.
  6. Harmadszorra is kinyújtjuk, ekkor azonban a maradék harmad vajjal a tészta egészét megkenjük. Hajtogatás helyett azonban ezúttal az egyik oldal mentén feltekerjük, amennyire szorosan csak tudjuk. Elméletileg mindegy, hogy melyik oldal mentén, viszont arra figyelnünk kell, hogy a hosszabb oldal mentén tekerve nagyobb, míg a rövidebb mentén kisebb lesz a tekercsünk átmérője - ez a szeletelésnél lesz csak szempont, mert a kisebből vastagabb, míg a vastagabból vékonyabb szeletekre lesz szükségünk.
  7. A feltekert tésztát kettévágjuk, és fóliába csomagolva éjszakára (de legalább 2-3 órára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen benne a sok vaj.

krém

  1. A lisztet pár kanál tejjel simára keverjük egy kis lábasban. A többi tejet felmelegítjük, ehhez hozzáöntjük, és csomómentesre keverjük.
  2. A cukrot a vízzel és a fahéjjal egy kis lábasban összeforraljuk, majd 100 fokosra hűtjük. Kivesszük a fahéjrudat. A picit lehűlt cukorszirupot óvatosan a tejes keverékhez csorgatjuk, közben folyamatosan keverve.
  3. Hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét és a vaníliakivonatot, majd alaposan elkeverjük. Folyamatos keverés mellett jöhetnek bele a tojássárgák. Takarékon picit az egészet összemelegítjük, majd sűrű szövésű szűrőn keresztül egy nagyobb kiöntőbe töltjük - ha nincs ilyen szűrőnk, rakjunk egymásra két simát.
  4. Hagyjuk teljesen lehűlni a krémet, majd éjszakára tegyük hűtőbe.

tészta formázása és a sütés

  1. Vegyük elő a tésztát a hűtőből, és egy éles késsel karikázzuk fel. Itt figyeljünk az átmérő már említett vastagságára, a lényeg, hogy szeletenként egy szép szem dió nagyságú és súlyú csigákat kapjunk (hiszen a tekerésnek köszönhetően csigaalakú a keresztmetszete).
  2. A csigákat tegyük egy-egy fémkosárkába vagy muffinformába. Hagyjuk melegedni 1-2 percet, majd az ujjunkat először a tészta közepébe nyomva, szépen fokozatosan tapicskoljuk szét a tésztát úgy, hogy kosárka alakot kezdjen ölteni. Vigyázzunk, ne szakítsuk át az alját, és próbáljuk nagyjából egyenletes eloszlatni a tésztát a kosár oldalán - felül a pereme pedig maradhat kicsit vastagabb.
  3. A tésztakosárkákba öntjük a krémet, nagyjából 3/4-ig megtöltve azokat. 270°C-ra (vagy amennyi a sütőnk maximuma) előmelegített, tűzforró sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütési idő nagyban függ a sütőnktől, a hőfoktól, valamint a forma anyagától, így első alkalommal figyeljük folyamatosan, hogyan állnak a kosárkák.
  4. Akkor sült meg tökéletesen, amikor a tésztán már szemmel látható a ropogósság, a krém tetején pedig megjelentek a jellegzetes, fekete "égésfoltok".
  5. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd óvatosan szedjük ki őket a formából. A porcukrot keverjük el a fahéjjal, és szórjuk meg vele a kosárkákat.
  • sütési hőfok: 270°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 9 021
elküldve: 1
receptkönyvben: 44
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
76 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: portugál
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pudingos kosárka

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

351
finomliszt 225 g
víz 175 ml
1 csipet
vaj 225 g
tej 285 ml
finomliszt 3 ek
víz 1.5 dl
cukor 25 dkg
fahéj 1 db
vanília 1 db
vanília kivonat 1 ek
tojássárgája 7 db
porcukor 1 ek
fahéj 1 ek