r
Nosalty Logó

Parmezánszósz, ahogy Massimo Bottura készíti

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Parmezánszósz, ahogy Massimo Bottura készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 247 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 1480 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 247 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1153 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    456 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    420 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 247 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.8 g

Zsír

  • Összesen
    115.8 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    358 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6917.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    2734 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    1510 mg
  • Nátrium
    2518 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    187 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    972 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    950 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    252 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1480 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1153 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    456 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    420 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 247 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt öntsük egy gyorsforralóba. Sózzuk ízlés szerint és reszeljünk hozzá frissen szerecsendiót is.
  2. Forrósítsuk fel a folyadékot, de ügyeljünk rá, nehogy kifusson az edényből.
  3. Adjuk a reszelt parmezánt evőkanalanként a forró keverékhez, folyamatosan keverve egy habverővel. De tényleg folyamatosnak kell lennie a keverésnek, mivel ezzel érjük el, hogy a sajt egységesen elolvadjon, ne pedig tömbökbe álljon össze.
  4. Akkor tökéletes a szósz állaga, ha a belemerített kanál hátoldalán úgy tudunk húzni egy csíkot, hogy "ottmarad" kétoldalt a szósz.
  5. Tálaljuk főtt tésztával összeforgatva és kevés frissen őrölt borssal meghintve. De nagyszerű mártogatósnak is, vagy akár besamel helyett is használhatjuk például lasagne készítésekor.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 80
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 67
  • Össznézettség: 6737
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 11.

Ajánló

Sajnos nem mindegyik nálunk kemény sajt elég jó minőségű ahhoz, hogy tökéletesen működjön szószként. Azonban ne essetek pánikba, ha azt látjátok, hogy a sajt kezd kicsapódni vagy leragadni az edény aljára. Egyszerűen csak turmixoljátok krémesre botmixerrel!

Receptkategóriák

Parmezánszósz, ahogy Massimo Bottura készíti
Rosanics Petra 308 recept

Gondoltátok volna, hogy alig pár alapanyag szükséges csak az egyik legfinomabb olasz szószhoz? Ezt a parmezános csodát még a koronavírus első karanténidőszaka alatt lestük el a legendás Massimo Botturától, aki akkoriban Insta-videókban osztott meg családi recepteket. A selymes parmezánszószba a címszereplőn kívül tejszín, tej, kevés szerecsendió és só kerül csak, hiszen lényegében a sajt maga sűríti be a szükséges mértékben az öntetet. A szószt aztán kínálhatjuk tésztával, húsokra-halakra kanalazva, de remek mártogatósnak is, sőt, akár besamel helyett is használhatjuk bizonyos receptekben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek