Pacalpörkölt

- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
333g pacal283 kcal
-
17g disznózsír150 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
2000g pacal1700 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
-
120g füstölt szalonna786 kcal
-
300g vöröshagyma109 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
300g zöldpaprika49 kcal
-
150g paradicsom27 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
67g pacal57 kcal
-
3.4g disznózsír30 kcal
-
26 kcal
-
10.1g vöröshagyma4 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.2g őrölt fűszerkömény0 kcal
-
0 kcal
-
10.1g zöldpaprika2 kcal
-
5g paradicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 42.7 g
Zsír
-
Összesen 43.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 441 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 950.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 333 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 388.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 665 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 198 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 173 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 256.1 g
Zsír
-
Összesen 258.4 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 2643 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5700.5 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 1503 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 334 mg
-
Foszfor 1561 mg
-
Nátrium 1997 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 2331.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 29 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 241 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 3988 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 203 micro
-
β-karotin 1188 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 1036 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 78.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 129 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
-
10 dkg disznózsír
-
12 dkg füstölt szalonna
-
10 g fokhagyma
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
15 dkg paradicsom
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát vágjuk csíkokra, majd a zsíron pirítsuk meg.
- Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnákat a zsírból, majd tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára.
- Ha ezzel megvagyunk, vegyük le az edényünket a tűzhelyről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és kevés vízzel öntsük fel.
- A zöldpaprikát kockázzuk fel (csumáját eltávolítva), de mindenek előtt kostóljuk meg, hogy nem erős-e. Amennyiben igen, távolítsuk el az "erejét". Adjuk a pörköltalaphoz, majd a felkockázott paradicsomot is. Lassú tűzön pároljuk.
- Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfözött pacalt vásároltunk (ma már többnyire csak azt lehet kapni) akkor váltott vízben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, a tokányhoz hasonlóan. (Az előfőzött pacalt én már nem szoktam abálni, tovább van a pörköltalapban, amíg megpuhul, szaftja ízletesebb lesz.)
- Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, fűszerezük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
- Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.
- Receptkönyvben: 419
- Tegnapi nézettség: 304
- 7 napos nézettség: 2004
- Össznézettség: 647197
- Feltöltés dátuma: 2010. március 29.
Ajánló
Ajánlom ezt a receptet mindazoknak, akik igazából szeretik az "ízes" pacalpörköltet, túlzások nélkül. Legfinomabb házi savanyúsággal és friss, vastag héjú házi kenyérrel, de fogyasztható sós burgonyával is, ízlés szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Gyerekkoromban ettem először (életemben talán a legjobb) pacalpörköltet, Nagykőrösön. Azóta is kerestem azt az ízt, mindhiába. Sok helyen kóstoltam már pacalpörköltet, bízva abban, talán szerencsével járok, de nem voltam túl sikeres a témában. Így elkezdtem magam kísérletezni, illetve hagymányos recepteket kezdtem készíteni, keresve azt a régi ízt.... Úgy gondolom, végül sikerült hasonlót elérnem, legalábbis az én íz világom szerint. Elkergetve a tévhiteket: találkoztam olyan véleménnyel már, hogy a pacalhoz nagyon sok hagyma kell, majoránna, stb., miután nincs önálló íze. Ez ebben a formában nem igaz, sőt, a pacalt nagyon el lehet rontani, ha nem a megfelelő fajtájú, illetve mennyiségű fűszereket, és zöldségeket használjuk fel.
Hozzászólások (22)
Szerintem kenyérrel.
Én is csak azzal szoktam...:o)
Kedves Kornél! A 3 dkg vöröshagyma nem kevés egy kicsit a 2 kg pacalhoz? Vagy csak elírás? Látva a zöldpaprika és a paradicsom mennyiségét, a hagymát nagyon kevésnek tartom. Azért ennél én többel szoktam, ha nem is viszem túlzásba. Csak a kezd?k kedvéért!:) Üdv. Geleva
Bocs, hogy közbe szólok, szerintem darab akart lenni:()
Köszi az észrevételt. A moderátor b?ne, én 0,3 kg-ban adtam meg a mennyiséget...:o(
A hagyma mennyisége megegyezik a zöldpaprikával.
3-4 db babér levél az el?f?zésnél szerintem nem rontja el.
szokás kérdése, valóban nem rontja el, de ki lehet hagyni...
Nagyon sokszor készítek pörkölteket, szabad t?zön és nálam a bevált recept, ahány kiló hús annyi kiló hagyma. Ett?l lesz kellemesen s?r? szaftja a pörköltnek. Még egyszer sem fordult el?, hogy a hagymától édes, vagy esetleg kellemetlen íze lett volna. A Magyaros pörkölt lelke a hagyma, a hús csak ráadás.
Kedves Sándor, nem mintha vitatkozni szeretnék, mindazonáltal egy ételhez kapcsolódó receptben vannak arányok, és az étel akkor lesz jó, ha meg van az összhang. Magam is jó pár éve ügyetlenkedek a bogrács mellett is, s?t f?ztem együtt nagyon komoly szakácsokkal is, de ?szintén szólva ilyet most hallok (olvasok el?ször). Teszem fel, ha pörköltet f?zöl nyilván adsz hozzá zöldpaprikát, paradicsomot is a hagyma mellé, nem gondolom, hogy egészséges arány egy pörköltben, ha több a zöldség benne, mint a hús...(nem zöldséges húst készítünk) Tanulmányaim szerint (tapasztalatom szerint szintén) a hús hagyma arány hús típustól függ?en 20, illetve 30%. A szárnyasokhoz kell a kevesebb hagyma, a nehezebb húsokhoz pedig a több. A pacal esetében megint csak kevesebb hagyma kell, és paprikából több, de ez mondjuk már tényleg ízlés dolga. Mindazonáltal kóstolás nélkül ne törjünk pálcát senki felett, de az én véleményem (ahogy itt mindenkinek lehet sajátja) ebben a témában ez.
Kedves Kornél, egyetértek Veled teljesen...egyrészt, azért gondoljunk már utána, csak úgy "józan paraszti ésszel", hogy egy kiló vöröshagyma az BRUTÁLIS mennyiség, és most nem els?sorban arra gondolok, hogy esetleg keser? lesz t?le az étel...hanem ehhez képzeletben társítsuk már akkor hozzá az 1 kg húst, mondjuk egy sertéscombot. Én 1 kg húshoz kb 2-3 fej vöröshagymát használok (mérett?l függ, szemre:)) A zúzapörköltemhez, amit az imént tettem fel, egy fél kg húshoz egy közepes fej hagymát aprítottam, és a képen is látszik, milyen szép szaftja lett :))) A lényeg, hogy nem egy fürd?kádnyi vízzel kell felönteni:) Máskülönben pedig, az a gasztronómiai tévhit, hogy a pörkölt szaftját az adja, minél több benne a hagyma, régen megd?lt, Csíki Sándor szakújságíró írt err?l egy nagyon kimerít? cikket, javaslom elolvasni, nagyszr? írás, kimerít?en foglalkozik azzal is, etimológiailag hogyan kapcsolódik össze a pörkölt és a "Gulasch" . Ami a hagymára vonatkozik, be is idézem: "A pörköltkészít?ket a ?pörkölés? módján kívül talán leginkább a felhasznált hagyma mennyisége osztja meg. Széls?séges, de gyakori felfogás, hogy a pörkölt szaftját a hagyma adja, ezért akár elképeszt? mennyiségek is kerülnek a bográcsba. E nézet eredete érzésem szerint a kaszárnyák konyhái körül keresend?. " Szóval íme a cikk: http://www.foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras/ Szerintem kötlez? olvasmány:) de én elfogult vagyok Csíki iránt. Üdv, Juci
Köszi Juci, én meg Veled értek egyet....:o)
Kedves Sándor, ma birkapörköltet f?zök, eszembe jutott egy gondolat a s?r? pörköltszaft révén: Ha emlékezetem nem csal "szakaszos lepárlás"-nak hívja szakzsargon azt az eljárást, amely során a pörköltszaft ízanyagai, valamint s?r?sége kialakul. És tényleg nem kioktatásként...:o) Üdv.: Kornél
Kedves Sándor! Na ez egy nagy hülyeség!!!!!!!!!!!!!!!! Most szombaton f?zök 20kg-ot és egy bográcsban ha most tennék bele 20kg hagymát eleve bele se férne a legnagyobb bográcsba. A megrendel?m meg elzavarna p.....a!
Sziasztok! én a pacalpörkölt ízesítését egy kicsit "meg bolondítom"! Amikor már majdnem kész van a pörkölt akkor teszek bele apróra vágott petrezselymet és egy kicsi mustárt ez nagyon kellemes pikáns ízt ad az ételnek! Most biztos sokan felszisszennek de nekem bevált!! Szerintem egy próbát megér!
Sziasztok Kedves Pacalkedvel?k! :) Bár nagyon szeretem, de most készítettem el el?ször. Az én receptem címe: Pacalpörkölt 10 órán át f?zve. Ráadásul - úgy mondták - állítólag konyhakész pacalt kaptam..... nem vagyok benne olyh :) biztos. Kérdésem: egy pacalbolt el?tt állva honnan tudjátok, hogy vegyétek-e vagy nem? (Persze azt tudom, hogy szép fehér legyen.) Köszönöm! Ildi
Kedves Ildi, A legjobb, ha ismer?s hentest?l vásárolsz. Amúgy a másik lehet?ség a szaglás. Normál esetben a pacalnak van szaga (ha nincs tisztítva rendesen, még azt is lehetne mondani, hogy büdös...:o( ), de az többnyire sárga szín?. A fehér szín? legtöbbször már átesett egy tisztításon, s?t el?f?zésen is. Visszatérve, ha már enyhe szúrós szagot is érzel, ami emlékeztet az ammóniára, akkor semmiképp nem szabad megvenni. A másik teszt: ha két ujjal megpróbálod elmorzsolni a pacalt, és sikerül is, akkor már nem rugalmas, mitöbb helytelenül olvasztották ki, amit kés?bb visszafagyasztottak. (ez elvileg tilos, de találkoztam ilyennel már én is) A legjobb szerintem (bár melós), ha a sárga szín?t (friss) vásárolsz, TE tisztítod és abálod, akkor nem lehet tévedés. Független ett?l a 10 órás f?zés rendkívül sok, nem tudom ennyi id? után azzal a pacallal már mi történhetett...:o) üdv.: Kornél
Szia Kornél! Köszönöm a válaszod! Valószín?, hogy nem mostanában lesz, de úgy fogok tenni, ahogy javasoltad. (Az érdekesség, hogy fehér volt.) Hogy mi lett a 10 órán át f?tt pacallal? Nem bírok bel?le jóíz?en enni, így családunk négylábúinak lett ünnepi lakoma. Egyik szemem szomorú - a másik nevet. :) Ildi
Kedves Ildi, köszönöm, hogy elfogadod a javaslatom, a legegyszer?bb megoldás a jó, megbízható hentes. Üdv: K.
Én azért még majorannát sem hagynám ki bel?le, valamint csülköt is tennék bele. A hagyma mennyisége pedig harmada a húsnak nálam
Az már akkor nem pacalpörkölt lenne, hanem csülkös pacal. A majoranna pedig ízlés dolga, nálam nincs helye a pacalban, egészen más irányba tereli az étel ízét. De ez mint említettem, szuverén. Amúgy a Pet? féle szakács tankönyv sem említ majorannát, azokat a f?szereket írja el?, amiket én is használok, tehát valószín?síthet?, hogy a majoranna valóban nem idevaló. Számtalan helyen ízesítik majorannával a pacalt, bár én ezt el?re meg szoktam kérdezni, és miután nem az én ízvilágom, ezesetben ki is hagyom.
Hát igen, csülkös pacal lenne, de az is nagyon üt?s étel friss kenyérrel. Én nem vagyok szakács, de még nagyon régen a Bp. XVII. Csévéz? u. Gyorsforgalmi sarkán lév? kif?zdében ettem olyan pacalpörköltet, hogy a kanál megállt a szaftjában, és a szakács, mondta, hogy a majoranna adja azt nagyon különleges és finom ízt, amit éreztem benne. Én azóta azzal csinálom, a Pet? szakácskönyvet nem ismerem, én minden f?szert érzés szerint teszek bele. És a legjobb bográcsban készíteni. Lényeg az, hogy imádom :)
Amikor kicsi voltam, anyukám ecettel f?zte ki a pacalt...... hát akkor utáltam meg az ecetet...meg a pacalt. De szerencsémre tavaly rávettek egy kis kóstolóra amit egy régi vendégl?s készített. Mondhatnám mennyei volt. :) Kb egy hónappal rá ki is próbáltam és majoranna nélkül nem hasonlított az íze arra amibe beleszerettem.
Kornél recepje egyszer?, de nagyszer?. Persze itt is érvényes a "mindenki másképp csinálja" igazsága. Mondom a magamét: Miután a pacalt konyhakészre rendeztem, kuktába rakom f?szeres lében (1 fej felszeletelt vöröshagyma, néhány gerezd felaprított fokhagyma, majoránna, bors, ?rölt babér, ételízesít?), s 45-50 percig f?zöm. Amíg f?, elkészítem a magyaros pörkölt alapot, ami a hagymán, f?szerpaprikán, köményen, zöldpaprikán, paradicsomon kívül vágott zellerlevelet, vagy zöldségzöldet is tartalmaz, esetleg mindkett?t. Ügyelek arra, hogy a f?zés végén ne maradjon túl sok lé rajta, hogy a rövid lével együtt az alaphoz adhassam. Jól összepárolom, s máris tálalható. Van egy olyan változatom is, amikor kevés liszttel besürítem. Ilyenkor nincs az alapban kömény és paradicsom, viszont az utolsó fázisban jól meghintem morzsolt majorannával és kevés borssal. A kuktázás ugyanúgy történik, de ott majoránna helyett szurokf?vet (oregano néven emlegetik, a magyar elnevezést mell?zve) használok.
Senki sem tesz borsot a pacalpörköltbe?!?!
Az oktató recept szerint (Pet? könyv) nem kell bele. Attól még nem rontja el, inkább a bors, mint a majoranna...:P
Gyerekek! Nekem még mindig hiányzik valami! Hát senki sem tesz ebbe a nyomorult pacalba egy kis vörösbort? Hát milyen magyarok vagyunk? Hol marad a z egri bikavér? Vízzé válik bennetek? ( Ismeritek a viccet a vörösborról? A vörös bornak nagyobb a tápértéke, mint a fehér bornak. Mert, ha fehér bort iszunk, akkor is világosat pisilünk és ha vörös bort iszunk, akkor is. Tehát valami bent is marad bel?le. ;) )
nincs
Hölgyek, Urak! A paradicsom és paprika helyett jó bele a lecsó?
igen, használhatsz lecsót is, a végeredmény ugyanaz.