r
Nosalty Logó

Pacalpörkölt

Kornél
Pacalpörkölt
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

597
Kalória
42.7g
Fehérje
7.6g
Szénhidrát
43.1g
Zsír
388.5g
Víz
440.5g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
3.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 597 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3586 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 120 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    42.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    441 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    950.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    260 mg
  • Nátrium
    333 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    388.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    665 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 597 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    256.1 g

Zsír

  • Összesen
    258.4 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    2643 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5700.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    1503 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    334 mg
  • Foszfor
    1561 mg
  • Nátrium
    1997 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    2331.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    241 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    3988 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    203 micro
  • β-karotin
    1188 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    1036 micro
Összesen 3586 kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    78.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    129 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 120 kcal

Elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk csíkokra, majd a zsíron pirítsuk meg.
  2. Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnákat a zsírból, majd tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára.
  3. Ha ezzel megvagyunk, vegyük le az edényünket a tűzhelyről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és kevés vízzel öntsük fel.
  4. A zöldpaprikát kockázzuk fel (csumáját eltávolítva), de mindenek előtt kostóljuk meg, hogy nem erős-e. Amennyiben igen, távolítsuk el az "erejét". Adjuk a pörköltalaphoz, majd a felkockázott paradicsomot is. Lassú tűzön pároljuk.
  5. Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfözött pacalt vásároltunk (ma már többnyire csak azt lehet kapni) akkor váltott vízben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, a tokányhoz hasonlóan. (Az előfőzött pacalt én már nem szoktam abálni, tovább van a pörköltalapban, amíg megpuhul, szaftja ízletesebb lesz.)
  6. Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, fűszerezük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
  7. Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 130 p

Gyerekkoromban ettem először (életemben talán a legjobb) pacalpörköltet, Nagykőrösön. Azóta is kerestem azt az ízt, mindhiába. Sok helyen kóstoltam már pacalpörköltet, bízva abban, talán szerencsével járok, de nem voltam túl sikeres a témában. Így elkezdtem magam kísérletezni, illetve hagymányos recepteket kezdtem készíteni, keresve azt a régi ízt.... Úgy gondolom, végül sikerült hasonlót elérnem, legalábbis az én íz világom szerint. Elkergetve a tévhiteket: találkoztam olyan véleménnyel már, hogy a pacalhoz nagyon sok hagyma kell, majoránna, stb., miután nincs önálló íze. Ez ebben a formában nem igaz, sőt, a pacalt nagyon el lehet rontani, ha nem a megfelelő fajtájú, illetve mennyiségű fűszereket, és zöldségeket használjuk fel.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek