Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszibarack 2.

Őszibarack 2.
Őszibarack 2.
220 perc / előkészület: 180 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a süti lányom sulijában kiírt süteménysütő versenyre készült. Kicsit időigényes, de nagyon látványos, finom édesség. Nagyon régi recept alapján készítettem. Nagymamám örökölte a receptet.
Lakodalmi süteményként szoktuk készíteni. Enélkül nem lehetett felénk a lakodalmas ház.
Sokáig eláll, ha megszárad, kiváló teasütemény. Elkészítése kicsit hosszadalmas, 3-4 órába is telik, de megéri a fáradtságot és a vesződést, mert a végeredmény magáért beszél.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz és a beforgatáshoz

ajánlat

Lakodalmakra, díszvacsorákra, különleges alkalmakra kiváló .

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba tesszük. Belekeverjük a porcukrot és a sütőport. A margarinnal, tojással és annyi tejjel, amit felvesz, tésztát gyúrunk. A tésztánk ne legyen túl kemény.
  2. Zsírozott sütőlemezre diónyi gombócokat formázunk és közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
  3. Amíg a következő tepsi tésztánk sül, addig a fél barackok közepét melegen kivájjuk. Vigyázzunk, mert könnyen törik! A kikapart tésztát gyorsan morzsoljuk össze.
  4. Ha az összes fél barack kisült, elkészítjük a tölteléket.
  5. A tejet a cukorral felforraljuk, és belefőzzük a diót. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tésztamorzsalékot, kakaót, vajat. Ízlés szerint rummal ízesítjük.
  6. Ha kihűlt a töltelék, megtöltjük a fél barackokat.
  7. Kettesével egymáshoz ragasztjuk.
  8. Megkenjük vérnarancs aromával, és rögtön kristálycukorba forgatjuk.
  9. Minden barackot "Puszpáng" levélkével megtűzünk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 46 577
elküldve: 7
receptkönyvben: 809
elkészítve: 17/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

őszibarack süti, őszibarack sütemény

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csa
csa Fri, 2020-04-10 18:10

Gombócból hogyan lesz "félbarack" forma??? Ha kicsit lelapítjuk gondolom, vagy kicsit elterül sütés közben???

manna113
manna113 Wed, 2015-12-09 21:00

Szeretnem megkerdezni, a betöltött kesz gombocok meddig allnak el?
Üdv: Ildiko

Maniszej
Maniszej Tue, 2013-12-17 16:27

Valaki meg tudja mondani, hogy sütőporral vagy szalagárival kell jobb az állaga a tésztának?

reggii
reggii Thu, 2012-09-20 17:50

Kedves Mária!
Ez a süti fagyasztható?

Köszi a választ előre is.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2012-09-20 19:35

Fagyasztható, de akkor utána kell bekenni aromával és beforgatni cukorral. Ha teljes készen van lefagyasztva nagyon kiszárad és leolvad róla a cukor mikor felenged.

reggii
reggii Fri, 2012-09-21 10:48

Hálás köszönet. Én is erre gondoltam, de még nincs akkora tapasztalatom:)

sweetmate4you
sweetmate4you Mon, 2012-03-05 18:02

Kedves Marika!
Nemetorszagbol kuldom mailemet, ezert nincsenek rendes ekezetes betuim:) A recepjtei jobbnal jobbak, tenylek orom nezegetni oket. Az eletrajzahoz annyit, hogy tiszteletre melto az oszintessege.
Na most lenne egy kerdesem is, a barackok szinezesehez mennyi vernarancs aromat hasznal es, hogy festi meg oket???? Elore is koszonom valaszat.
A legjobbak kivanok!! Udvozlettel Sonja Stuttgartbol:)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2012-03-06 21:29

Kedves Szonja!
Köszönöm a kedves sorokat!
Itt nálunk kis műanyag flakonokban lehet vérnarancs aromát kapni ami kb 5 cl .Egy ilyen kis flakon elég, ha nincs piros ételfestéket is lehet használni.
A barackokat be lehet kenni vékony kis ecsetel,/vékony vízfesték ecset/ de igazából legszebben a baromfi udvarból beszerzett tyúktollal lehet igazán szépre kenni.Van egy "tollból készült "kalácskenőm" abból szoktam tollat kivenni.Nem kenem meg teljesen az aromával, csak a toll szélével, mert akkor olyan lesz mint az igazi mosolygós barack.
Remélem tudtam segíteni!
Szép tavaszi napot kívánok! Marika Rábatamásiból

sweetmate4you
sweetmate4you Tue, 2012-03-06 22:47

Kedves Marika!
Nagyon szepen koszonom a valaszat, a tyuktollat be fogom szerezni.
Az eredmenyrol majd beszamolok,megegyszer minden jot kivanok! Sonja

Agi-ca
Agi-ca Fri, 2011-06-24 18:19

Draga Marika!

Koszonom. Az biztos, hogy meg sokszor fogom megsutni, mert a kisfiam is allandoan emlegeti. Tenyleg nem lehet elkapkodni, de az a legjobb benne, hogy barmikor abbahagyhatom par percre ha szukseges es utana folytatom. A kisfiam mellett ez nagy elony. Imadok sutni es ezt a sutit meg nagyobb orommel keszitettem, mert olyan gyonyoru a vegeredmeny, mutatos es fini! Ugy erzem sok finomsagot ki fogok meg probalni a receptjeid kozul. Mindenki neveben koszonet ertuk. Puszi. Agica

Agi-ca
Agi-ca Fri, 2011-06-24 02:32

Kedves Marika! Eletemben eloszor elkeszitettem ezt a sutit es isteni finom lett. A recept szinte ugyanaz, mint az anyukam regi sutemenyes fuzeteben levo, emiatt duplan orultem!!!
Sokaig varatott magara az, hogy megsussem vegre, mert mindenki azzal riogatott, hogy munkaigenyes. No de ez a kep batorsagot adott, olyan etvagygerjesztoek a barackok.
Az enyem is szerencsere nagyon jol sikerult, a szomszed neni azt hitte, igazi barackokat viszek neki, kerdezte, hogy hol vettem ilyen szepeket!!! Azota is agyondicser erte. Koszonom ezt a sikerelmenyt! Biztos, hogy sokszor fogom elkesziteni meg!!!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2011-06-24 07:42

KEDVES ÁGICA!
Gratulálok, mert felvállaltad a sütés fárasztó munkáját. A sikerélmény a tiéd. Ez a süti valóban munkaigényes és nem lehet összecsapni. A mai rohanó világban is kell időt szakítani az ilyen igényes dolgokra is..Nem véletlen volt ez régen lakodalmi sütemény., mert akkor nem sajnálták a fáradtságot és mivel nem mindenki tudta elkészíteni az asztal és a tányérok dísze volt.
Örülök, hogy sikerült neked és remélem még sokszor készíted nagy örömmel.. Sok puszi Marika

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Fri, 2011-04-08 17:48

Ez az egyik legfinomabb süti a világon! Én gyakran szoktam csinálni, de megvallom, sosem festem meg. Nem is lenne időm, mert a férjem elől már a sima frissen sült gombócokat is úgy kell menekíteni:) Én általában másnap szoktam kikaparni a belsejüket, mert addig kicsit megszikkadnak, kevésbé törnek (legalábbis nekem), és jobban kiszívja a tészta a nedvességet a töltelékből. Így nem ismertem a receptet, hogy felforraljuk a tejet, én mindig hidegen kevertem, Nagymamától így tanultam. Legközelebb kipróbálom így is, hátha még a finomabbnál is finomabb lesz! :)) És talán meg is festem őket.... :)

kriszta néni
Kriszta néni / kriszta néni Thu, 2011-03-10 21:02

Na ez már barack,csak kicsit esztétikusabban szoktuk csinálni,fontos hogy egyformák legyenek a golyók és ne látszodjon a barna töltelékse,mert az olyan minha a szoknya alól kilóg a bugyi!De biztosra veszem hogy fini,én az egyik oldalát pirosra,másikat zöldre festem........és csak szép halványan!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-03-14 19:47

Szia Kriszta néni!
Ahány ház annyi szokás, én szándékosan úgy töltöm, hogy a töltelék barna rétege kilátszódjon.
Ha nem teljesen egyforma az sem tragédia a fán lévő barackok sem teljesen egyformák!
Hogy mennyire színesek az megint csak egyéni dolog! Puszi Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-11 15:59

sziasztok, kb hány darab lesz belőle?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-11 20:28

Attól függ mekkora golyókat csinálsz a tésztából.50-80 db is kijön belőle!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-12 18:24

Köszönöm szépen!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-25 16:43

Sziasztok! Én utoljára karácsonykor készítettem ilyen sütit, és akkor egy cukrász ismerősöm adott egy olyan tippet (élethűbben nézzenek ki a barackjaim felkiálltással), hogy picit felvert tojásfehérje egyik felében keverjem el a vérnarancs aromát, a másik felét hagyjam natúran, ezekkel kenjem meg a barackok oldalait, és utána hempergessem kristálycukorba. Az eredmény megdöbbentő volt! Gyönyörű, érett, gusztusos barackok kellették magukat a tálon. Dagadtam a büszkeségtől a sok gratuláció bezsebelése után :o) . Természetesen az íze is csodálatos volt, és mindenki a receptet követelte. Azóta nincsen olyan ünnep az évben, amikor ne lenne ilyen süti :o).
Aki teheti, és érez magában annyi türelmet, hogy elkészítse, ne habozzon, megéri a fáradtságot! :o)

YKata
YKata Fri, 2010-09-24 13:41

"Zsírozott sütőlemezre diónyi gombócokat formázunk és közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
# Amíg a következő tepsi tésztánk sül, addig a fél barackok közepét melegen kivájjuk. Vigyázzunk, mert könnyen törik! "

Bocs a kérdésért, de pontosan hogy néz ki ez a művelet?
Diónyi gombócokat formálok, majd szétvágom és úgy rakom a zsírozott tepsire? Vagy a kisült gombócokat vágom félbe és úgy kaparom ki a belsejét? Kérlek segíts, mert már itt elakadtam. :))
Üdv.: Kata

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-24 20:00

Kedves Kata!
A zsírozott sütőlemezre, vagy tepsibe rakd a diónyi tészta gombócokat, és süsd meg!
Nem kell pirosra sütni, ha az alja már színt kap a tésztának, vedd ki a sütőből.
Melegen szedd ki a tepsiből, és ahogy a kezed bírja a meleget kiskéssel szedd ki a tészta közepét.
A megsütött tészták fél barackok lesznek.Félgömb formákat kell, hogy kapjál, és a félgömbök alját vágd ki és csinálj a közepébe kis lukat.Nem kell semmit félbe vágnod, csak gombócot csinálni, kisütni, és kiszedni a közepét.Majd ide kell betölteni a dióval összefőzött tésztakaparékot, és összeragasztani a fél barackokat.
Ne add fel ne olyan bonyolult mint aminek látszik!
Üdv Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-31 14:08

Boldogan olvastam a receptet mert 1979 ben kaptam egy jugoszláv ismerösömtöl de valahogy eltunt.((((
Ma álmaimat megvalósitom és megsutöm a beszélö barackokat:))) Köszönöm !

Zababi
Zababi Mon, 2010-08-30 14:08

 Kedves Mária! A napokban egy emlék motoszkál a fejemben. Dédnagymamám (akit imádtam) nagyon sokat készitette ezt a sütit, keresztelőkre lakodalmakra különböző összejövetelekre, vagy csak a kisunokája kedvéért. Imádtam! Egyszer történt, hogy az egyik unokatestvéremnek volt a keresztelője és az én drága mamikám megsütötte az öszibarackot, szépen dobozba tette és mi elindultunk vele a keresztelőre, ami 120 km-re volt tőlünk. A süti a kocsi hátsó ablakában volt, mint mondtam dobozba és mig odaértünk a hugommal legalább a felét megettük. (azért nem az egészet, mert nem volt hozzá merszünk) igy volt belőle derülés.
Szóval pár napja gondoltam erre a sütire és nagyon örülök, hogy megtaláltam meg fogom csinálni az én két lurkómnak.
Köszönöm, nagyon szép emlékeket idéz bennem.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-30 21:06

Igazán örülök, hogy ilyen szép emlékeket ébreszt bennetek ez a süti.
Mifelénk lakodalom nem lehet barack nélkül.Szeptember 18-án megyünk lakodalomba oda készítem el megint, természetesen dupla adagban. Mindíg mindenhol nagy siker. Kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot. Marika

Dina5
Dina5 Mon, 2010-08-30 13:32

Kedves Mária!
Ezt a sütit már nagyon régóta keresem. Gyermekkoromban ettem utoljára, az én drága nagyim húsvétkor mindig megsütötte, én teljesen le voltam nyűgözve, azt kívántam bárcsak mindig húsvét lenne...annyira szerettem.
Ezt a receptet bizony megkönnyeztem, persze a boldogság meg az emlékek miatt...annyira köszönöm, hogy feltetted.
Üdvözlettel: Dina

mamacica
Mamacica / mamacica Wed, 2010-08-18 13:10

Amikor másodjára csináltam kicsivel több tejet sikerült öntenem és így majdnem 1kg lisztből készült a barack, ehhez a mennyiséghez 1 tasak szalalkálit tettem, szép nagy barackok lettek. van az iwiw-en kép róla, ide nem tudom, hogy kell feltenni, de, ha gondolod privátba megírom az adataimat és meg tudod nézni

mamacica
Mamacica / mamacica Tue, 2010-08-17 22:31

Elfelejtettem az előbb megírni, hogy másodjára nem voltam elég körültekintő az alapanyagok beszerzésekor, így sajnos majdnem meghiúsult a süti elkészítése,mivel elfelejtettem sütőport vásárolni, bár feltúrtam rejtett tartalékaimat is, de mind hiába, amikor is a szalalkális zacskó akadt a kezembe, gondoltam el nem ronthatja. A végeredmény megdöbbentett, hatalmasra duzzadtak a golyók, és nagyon jó volt az íze is, talán könnyedebb lett a tészta, mint a sütőporos változatnál. Azért adom közre, hátha van aki hasonló helyzetbe kerül, ezek szerint nem kell zavarba jönni, van megoldás sütőpor hiány esetére.

gömbicica
gömbicica Mon, 2015-01-26 12:04

szia mamacica) kár, hogy nem került hamarabb elém a hozzászólásod.
tegnap csináltam életem első barackját.
hát sütőporosan elég sürünek tünt számomra. pedig már vagy 40 éve sütök ,nem sok dolog fogott még ki rajtam :-)
a szalalkális változat további hozzávallójára elékszem mégí köszönöm üdv. Edit.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-08-18 12:45

Gratulálok Mamacica!
Nem rég én is készítettem megint lakodalomra. Szerintem amilyen szép és gusztusos olyan finom is.
Amikor pedig gyorsan fogy akkor az ember elfeledi a fáradtságot. Legközelebb megpróbálom szalakálival. Mennyit tettél belőle?Üdv Marika

mamacica
Mamacica / mamacica Tue, 2010-08-17 22:24

Nem rég lakodalomban voltam, ahol az ifjú pár őszibarckkal kedveskedett a násznépnek. szerettem volna kóstolót vinni unokáimnak belőle, de nem mertem duplázni, így, már akkor elhatároztam, hogy meg fogom csinálni, hogy ne okozzak csalódást a lúrkóknak. Megtaláltam ezt a csodálatos receptet és, mostanra rövid időn belül másodjára sütöm meg. Családomban nagy sikert aratott még a felnőttek körében is. nagyon köszönöm, hogy közzé tetted ezt a receptet. Tényleg munkaigényes, de nagyon megéri.

il-di.
Il-di. / il-di. Thu, 2010-03-18 14:28

Ezt a süteményt réges-régen én is elkészítettem anyukámmal. Tanusíthatom, hogy munkaigényes, de tényleg nagyon finom süti. Én a vérnarancs aromát kitöltöttem egy tálba és új fogkefét belemártogatva, majd a hüvejkujjamat végig húzva, ráspricceltem a tésztára. Így egyenletesen hamvasak lettek a barackok. Még sok ilyen szemetgyönyörködtető receptet kérünk! :) Üdv.. Ildi

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2010-03-18 20:45

Most tettem fel egy újat, remélem hamarosan megjelenik.
Nagyon találó neve van "Elefántkönnycsepp"
Különben köszi a dícséretet!
A vérnarancsaroma jól megfoghatta a kezed. Igazán jól szerintem frissen kihúzott kakas farok tollal lehet a legjobban színezni. Üdv Marika

zhenry
zhenry Fri, 2010-02-12 19:30

Nagyon finom lett a süti ! ugyan 4 órámba telt elkészíteni, de nagy sikert aratott.
Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-11-12 22:40

Ezt a sütit nagyon -nagyon régen sütöttük az anyukámmal. Aztán elveszett a recept és az én gyerekeim már nem ismerték. Most meg fogom sütni az unokáimnak, hála ennek az oldalnak.Nagyon örülök, hogy rátok találtam.

2307
finomliszt 75 dkg
margarin 25 dkg
porcukor 30 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tej 2 dl
tojás 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
tej 2 dl
cukor 20 dkg
dió 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 10 dkg
rum 1 dl
vérnarancs aroma 60 ml
cukor 10 dkg