Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ördögtorta ganache krémmel

Ördögtorta ganache krémmel
Ördögtorta ganache krémmel
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (74)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ördögtorta egy réges-régi amerikai sütemény. Állítólag Délről ered, de mindenütt sütik, kis különbségekkel. Pokolian csokis, csak csokiimádóknak ajánlott. De nevét mégsem erről kapta. A kakaópor előállítása régebben nem úgy történt, mint manapság. Olyan anyaggal kezelték a kakaót, amitől az mély vörösesbarna színt kapott, így a belőle készült süti is hasonló színben pompázott. Így lett az ördög eledele, vagyis devil's food cake a neve. Ma már nem ad ilyen vöröses színt a kakaó, viszont ezt a tortát szokták piros ételszínezékkel megbolondítani, hogy még ördögibb legyen. Én nem éltem ezzel a lehetőséggel, higgyétek el, így is nagyon ördögi lett. Egyszerű és finom. :)

Ajánlom AzEszternek, aki az angyaltortát megosztotta velünk! :)

hozzávalók / 4 adag

A tortalapokhoz

A ganache-hoz

ajánlat

A tölteléke teljesen változatos, tehát a torta tésztája maga az ördögtorta, a krém lehet tetszőleges. Van, hogy nem is töltik, csak egy lapot sütnek, és csak bevonják valamilyen mázzal. Én most a ganache-t választottam, amiről csak annyit érdemes itt megjegyezni, hogy ha szép fényes mázt akarunk a torta tetejére, akkor még kicsit folyósan kell ráönteni, és szinte magától elsimul. Ha viszont dekorálni is akarunk vele, akkor hagyjuk, hogy teljesen megszilárduljon, majd habzsákkal díszíthetjük vele a torta tetejét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet felforraljuk, és belekeverjük a kakaóport és 10 dkg cukrot. Homogénre keverjük, majd hagyjuk hűlni.
  2. A vajat habosra kavarjuk 15 dkg cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vanília kivonatot, és azokkal is tovább verjük.
  3. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval.
  4. A tojásos keverékhez hozzáadagoljuk a kakaós vizet, majd a lisztet. Csomómentesre dolgozzuk.
  5. 2 db tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, és fele-fele arányban elosztjuk bennük a masszát.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük.
  7. A formákban hagyjuk hűlni 10 percet, majd kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A ganache-hoz a tejszínt felhevítjük, majd a tűzről levéve a kis darabokra tördelt csokit beleszórjuk, és addig keverjük, amíg az mind felolvad. Hagyjuk hűlni. Mikor már nem híg, rákenjük az egyik lapra, befedjük a másik lappal, majd azt is bevonjuk ezzel a mázzal.
  9. Hűtőbe tesszük, hogy a krém jól megdermedjen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 56 891
elküldve: 26
receptkönyvben: 927
elkészítve: 37/53
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

devil's food cake, csokoládétorta ganache-zsal, csokitorta

Hozzászólások (74)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

netyke
netyke Wed, 2018-01-03 10:38

Szia!

Kérlek írd meg nekem,hogy milyen csokit vettél meg milyen tejszínhabot,hogy tökéletes legyen a tortám.
nety@freemail.hu
Köszi szépen.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2018-01-04 16:27

A csoki mindenképp étcsoki legyen, minimum 70%-os kakaótartalmú, a márka mindegy, milyen. Már elég minőségiek vannak kb. 500 Ft/10 dkg-tól. Ne ijedj meg, ha nem a legdrágábbat veszed meg, az eredmény akkor is pazar lesz! :) A tejszín az a féltartós zacskós, 2,5 dl-es, ami a hűtőpultban szokott lenni a tejek környékén. A dobozosokat nem szeretem valami miatt. :)
Üdv: Fahéj

Gunturion
Gunturion Sun, 2017-10-29 15:30

Kedves Fahéj!
Egy baráti összejövetelre csináltam meg a tortádat, ahova mindenki vitt sütit, nem csak én. Ilyen szép ugyan nem lett, mint a tiéd, de az összes közül ez a torta fogyott a legjobban, így kezdő háziasszonyként is sikereket könyvelhettem el! Nagyon köszönöm a receptet, mindenki tetszését elnyerte, és jó kis önbizalom növelőnek bizonyult!
Ditti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2017-10-30 07:28

Kedves Ditti!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikert arattál a tortával. Én az utóbbi időkben kicsit elfeledkeztem róla, de most, hogy említetted, meg is sütöm hamarosan. Mi is nagyon szeretjük. :)
Üdv: Fahéj

v.zsuzsi
v.zsuzsi Tue, 2017-10-10 10:48

Kedves Fahéj!
Ez a torta maga a tökéletesség. A legkritikusabb családtagomnak is csak annyi volt a negatív megjegyzése, hogy "kicsit morzsálódik a tésztája". Lehet picit tovább sütöttem, de lehet alapból ilyen - nem tudom, nem is érdekes. Egyszóval mindenki imádta. Köszönöm a receptet. Még annyit esetleg megjegyeznék, hogy a töménysége miatt, nem 4 adag -mint ahogyan feltüntetted- , az biztos.
Üdvözlettel:
Zsuzsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2017-10-11 18:08

Kedves Zsuzsi!
Az adagokat nem is figyeltem. Én 4 főre sütöttem, bár aztán a kollégáimnak is vittem, akik vagy 10-en is megkóstolhatták. :))) Szóval tényleg tömény, de finom is, az biztos. Örülök, hogy ízlik nektek is. A morzsálódásról nem tudok nyilatkozni, szerintem nem gond, sok mindentől függhet. Szép estét! Fahéj

Makka
Makka / Makka Sun, 2017-04-02 11:01

Szia Fahéj!

Nekem két torta forma egyszerre nem fér be a sütőbe, nem baj ha 'vár' az egyik tészta a míg a másik megsül?

Köszönöm előre is

Bregya
Bregya / Bregya Thu, 2014-06-12 14:20

Kedves Fahéj!
Nagyon finom ez a torta!!! Én még felturbóztam egy kis marcipánnal! A szétvágott lapot megkentem egy kis baracklekvárral, kinyújtottam 2-3 mm-re marcipánt és arra kentem a krémet! Fincsi lett!
Bregya

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-06-13 14:03

Kedves Bregya!
A marcipános változat nagyon finom lehet. Én is ettem már marcipános csokitortát, és imádtam. Ez is hasonló lehetett. :)
Üdv: Fahéj

encsi.b
encsi.b Tue, 2014-05-13 18:24

Én a piskótát csináltam meg egy másik fajta krémmel, de őszintén mondhatom, hogy isteni finom lett! Megéri mindenkinek legalább egyszer kipróbálni (utána úgyis kedvenc lesz), aki szereti az igazi, az igazán csokis finomságokat!
Köszönöm a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-05-14 16:18

Igazán nincs mit! :) Örülök, hogy bevált. A krémmel együtt csokis csak igazán! :)
Üdv: Fahéj

S.m. Dancsi
S.m. Dancsi Thu, 2013-11-28 13:30

Kedves Fahéj!
Szeretném elkészíteni ezt a fincsi tortát, segítenél abban, hogy: habtejszínnel / vagy főzőtejszínnel kell elkészíteni ezt a ganche krémet hozzá?
Köszönöm előre is.
Üdvözlettel Daniella

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-11-28 20:10

Kedves Daniella!
Mindenképpen valami jó minőségű habtejszínnel készítsd, akkor lesz igazán selymesen krémes. Megéri! :)
Üdv: fahéj

S.m. Dancsi
S.m. Dancsi Fri, 2013-11-29 15:41

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen a válaszod! Közben - nem bírtam várni - :) és tegnap este megsütöttem az "ördög-sütit" :-) Habtejszínnel csináltam a ganache krémet, pont a leírás szerint, és semmi gond nem volt vele. (Kicsit nekem tömény lett, mert 4 tábla 60%-os étcsokiból csináltam, úgyhogy végül csak a torta tetejére tettem a krémből, a két lap közé pedig inkább a saját készítésű szilva lekváromat töltöttem) Így is isteni lett! Pedig nekem is ritkán volt eddig olyan teljesen, 100%-osan elégedettséget okozó sütim - bár még csak bő egy éve kezdtem sütni. Naggyon jó :) a recept! A páromtól ma reggel kaptam egy külön email-t a munkahelyemre a sütivel kapcsolatban :) az volt a tárgya az emailnek, hogy: "elképesztő". Úgyhogy ennyit a süti sikeréről. Köszönöm a receptet! (Utolsó kérdés: úgy nem lehet megcsinálni ezt a ganache krémet, hogy fele étcsoki - fele tejcsoki?) Jó hétvégét. Daniella

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-11-29 17:34

Kedves Daniella!
Nagyon örülök a sikerednek! Igen, ez a torta nagyon tömény, pontosabban töményen csokis, úgyhogy csakis csokiimádóknak ajánlott. Ezért van a receptben az étcsoki. Szerintem tejcsokival is meg lehet próbálni. Bár én azzal sose csináltam még, de úgy tudom elképzelni, hogy az még édesebb lenne, bár kevésbé csokiízű. Ennek a tortának a jellegzetessége ez az étcsokis markáns íz, a tejcsokival biztos szelídülne valamelyest. Próbáld ki! :)
Neked is szép hétvégét! Fahéj

tiiiimcsiii
tiiiimcsiii Thu, 2013-11-21 17:34

Ez a torta ISTENI FINOM!! Én anyukám 50. születésnapjára sütöttem meg, mert csokiimádó (jobban mondva az egész család). Tényleg tömény, de nálunk ez senkit nem zavart, nyomtuk befelé, mert fantasztikus. :) Én még egy kis eperlekvárral is felturbóztam.
Tényleg csak csokiimádóknak ajánlott, de azok semmiképp se hagyják ki! Köszi a receptet, biztos, hogy nem most sütöttem meg utoljára. Timi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-11-21 17:42

Kedves Timi!
Örülök, hogy sikered volt a tortával. Ez tényleg egy nagyon finom nagyon csokis édesség, általában ízleni szokott mindenkinek, aki szereti a csokisat.
Üdv: Fahéj

Pirka
Kama Suflé / Pirka Thu, 2013-08-01 18:45

Kedves Fahéj!
Szeretném elkészíteni a tortát, de én más krémet fogok hozzá használni. A kérdésem, hogy ennyi tészta csak 4 főre elég? Úgy gondolom, ebből legalább egy 8 szeletes torta lesz. Nekem csak 1db sütőformám van, és azon gondolkoztam, hogy dupláznám az adagot (tehát vagy 4x sütném szétválasztva, vagy egy-egy adag tésztát egyszerre és sülés után vágnám fel) mert sok emberre kell készítenem és szeretném, ha szép magas lenne. Mit gondolsz erről? Válaszodat előre is köszönöm!
Pirka

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-08-01 20:27

Kedves Pirka!
Jó kérdés. :) Eredetileg két lapban sütik, és én még nem is próbáltam másképp. Ha gyakorlott tortasütő vagy, nyugodtan próbáld egyben, és majd elvágod. De ha biztosra akarsz menni, inkább süsd meg egyenként a lapokat. A kétszeri sütés is jó ötlet, így csak kettébe kell vágnod a két lapot, és máris megvan a négylapos tortád. Az már magas lesz a javából. Ha nagyobb a tortaformád, mint az enyém, és egyenként akarod sütni, akkor ne négy, hanem három részre oszd el a tésztát, úgy süsd, és akkor nem kell kettévágni. Nem tudom, milyen krémet tervezel bele, de ezzel a krémmel, amivel az enyém készült, irtózatosan töményen laktatós, szóval személyenként egy szelet bőven elég. Az enyémet nem is nyolc, de úgy 12 személyesre saccolom. Persze attól függ, milyen vastag szeleteket vágunk. Ennyi alapanyagból, mint az enyém, ekkora formában, mint az enyém, szép magas torta lesz.
Lényeg a lényeg, szerintem akárhogy döntesz, jól döntesz, ez nem olyan kényes tészta, hogy ne sikerüljön, akárhogy is sütöd.
Drukkolok neked, hogy csodálatos tortád sikeredjen annak a sok embernek az örömére! :)
Üdv: Fahéj

Pirka
Kama Suflé / Pirka Fri, 2013-08-02 07:47

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen a kimerítő és részletes válaszodat, nagyon kedves tőled. Ez a szép a sütés-főzésben, hogy a lehetőségek száma szinte végtelen. Én egy mascarponés krémet fogok bele készíteni, és ha minden jól megy, itt fog az oldalon landolni. Természetesen Téged is meg foglak benne forrásként említeni! :)

Cczska
Cczska Sat, 2013-01-26 18:16

Szia.
Nagyon tetszik a recept,éppen a csokiimádó tesókámnak készítem. Tudnál segíteni,hogy meddig kell sütni a lapokat? Előre is köszönöm,Évi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-26 23:39

Kedves Évi!
Kb. 25 perc.Remélem, nem késő a válaszom. De ott van a kép alján a sütési idő is. :)
Sok sikert hozzá!
Üdv: Fahéj

Cczska
Cczska Sun, 2013-01-27 17:23

Annyira kerestem,nem láttam :)
Köszönöm a választ és a receptet is,a vasárnapi ebéd méltó véget ért vele!! Mindenkinek nagyon ízlett,tökéletes recept!
Évi

Isilya
Isilya Sat, 2012-11-17 18:50

Én ma csináltam meg. A tészta isteni, de a krémem nem sikerült... Szóval lekvárt tettem a lapok közzé, és leöntöttem a csokis krémmel. Így is nagyon finom lett. Bár kicsit elkeseredtem azon, hogy nem dermedt meg a krémem...

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-11-18 08:16

Ez a krém viszonylag lassan dermed meg. Azt szoktam csinálni az ilyen krémeknél, hogy mielőtt a tortába teszem, hűtőben hűtöm egy darabig, akkor hamarabb megdermed. Szerintem azóta már te is észrevetted, hogy megdermedt a torta tetején. Ha nem, akkor valószínűleg a tejszínnel volt a gond, és nem volt elég sűrű. Sajnálom, hogy nem sikerült tökéletesre. Bár szerintem így is nagyon finom lehetett. Hiszen a sacher torta is hasonló és abban is lekvár van. :)
Üdv: Fahéj

Joie
Joie Fri, 2012-11-09 09:07

Kedves Fahéj!

Szerdán megcsináltam ezt a csodát. Hát valami isteni. Maximalista lévén még sosem sikerült olyat sütnöm, amitől elájulnék, amire azt mondom, hogy na ez igen, pont ilyet akartam. Valami mindig hiányzott... De ez nagyon tetszik! Imádom úgy, ahogy van. És a tészta állaga is nagyon jó. Nem az a szivacsos piskóta, amit utálok...
Köszönöm, hogy feltöltötted a receptet!
Aki még csak szemezget a recepttel, annak nagyon ajánlom. Egyszerű és nagyszerű!

davidpiroska
davidpiroska Thu, 2012-10-25 17:13

Jaj de guszta!!!Holnap meg sütöm .....nyami-nyami.Köszi a receptet Üdv Piros

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-04-15 16:28

Mikor a krém már jól besűrűsödik, akkor habzsákba töltök belőle, és a legkisebb átmérőjű, sima kör keresztmetszetű csövön nyomom át, körbe-körbe a torta tetején. :)

Moncsu
Moncsu Fri, 2012-01-06 18:21

Kedves Fahéj!

Köszönöm szépen a gyors és segítőkész válaszod! :-)
Mielőbb beütemezem az elkészítését, megpróbálom egyben megsütni a tésztát....majd beszámolok róla, hogy hogy sikerült.... :-)

További szép napot!

Moncsu
Moncsu Fri, 2012-01-06 16:53

Szia Fahéj!

Nagyon tetszik a tortád, el is mentettem.
Lenne pár kérdésem......az egyik, hogy habtejszín kell hozzá? Még sosem dolgoztam habtejszínnel úgy, hogy fel kellett melegítenem. És kihülés után fel kell-e verni, vagy csak simán annélkül kész a krém?
A másik, hogy jó lenne-e ha a tésztát egy formába sütném egyszerre, és utána ketté vágva?
Vagy így nem sülne át rendesen?
Köszönöm a válaszod előre is! :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-01-06 17:54

Kedves Moncsu!
Habtejszín kell hozzá, sima, nem növényi, nem cukrozott. Fel kell hevíteni, hogy már gyöngyözzön a széle, és onnan úgy, ahogy leírtam, szépen felolvad és elkeveredik benne a csoki. Hát hogy egy formában sütve a tészta milyen lesz, azt nem tudom. Már én is gondolkodtam ezen, mivel nem volt két egyforma formám. Szerintem próbáld meg, bár arra vigyázz, hogy hosszabb ideig kell sütni, tehát túlsülhet a teteje, lehet, közben le kell takarni papírral. Vagy a másik megoldás, ami még eszembe jutott, hogy két adagban elkészíteni a tésztát, és egymás után sütni ugyanabban a formában. Ahhoz viszont tudni kell, hogy a vízzel(tejjel) lazított sütőporos tésztának állítólag nem tesz jót, ha sokat áll nyersen. lehet, én akkor nem egyszerre keverném ki a két tésztát, hanem a másik adagot akkor, amikor az első tészta már kész és hűl, és azt várja, hogy kivegyem a formából.
Remélem, tudtam valamit segíteni.
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-01-06 09:04

Igazad van, és nem is tagadom, még az is lehet, hogy épp ezt a tortát sütöttem meg, csak nem erről az oldalról. Viszont a krém az kicsit más. Nagyon sok devil's food cake receptet néztem meg, írtam föl és hasonlítottam össze, s megpróbáltam a leghasználhatóbbat elkészíteni. Egy másik recepttel is megsütöttem, az se lett sokban más, pedig annak csoki van a tésztájában. Az "amerikai csokitorta" is hasonló, és az is nagggyon finom! :)
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-01-05 21:57

Kedves Fahéj!

Ez a torta nagyon csodás, megláttam, és nyeltem egy nagyot. :-)))
Pedig azt hittem, hogy tele vagyok a karácsonyi és szilveszteri evészettel.:-))
Tévedtem.:-))
Nagyon ügyes vagy, mint mindig :-)))
Remélem, hogy ilyen gusztán fog kinézni, ha elkészítem én is.:-)
Szép hetet kívánok, és jó évkezdést!:-))
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-01-06 00:21

Kedves Éva-Anyóca!
Igazán köszönöm, amiket írtál. Biztos vagyok benne, hogy Neked is szépre és finomra fog sikerülni, hisz ez tényleg nem olyan nehéz, s Te ráadásul gyakorlott, Ügyes kezű szakács vagy!
Neked is minden jót! Fahéj

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2012-01-05 20:45

Mestermű!

1583
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
víz 2.5 dl
cukor 25 dkg
vaj 12.5 dkg
tojás 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 22.5 dkg
szódabikarbóna 0.5 tk
sütőpor 0.5 tk
0.5 teáskanál
habtejszín 4 dl
étcsokoládé 40 dkg