r
Nosalty Logó

Omlós mákos, diós kiflik

Durcsó
Omlós mákos, diós kiflik
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

375
Kalória
7g
Fehérje
45.3g
Szénhidrát
19.2g
Zsír
19.8g
Víz
9.8g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
14.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 375 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 4497 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 405 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    390.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 375 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.4 g

Zsír

  • Összesen
    230.8 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4680.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    1811 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    631 mg
  • Foszfor
    1905 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    543.5 g
  • Cukor
    173 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    237.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1068 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1010 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    672 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 4497 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    421.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    21.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 405 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt langyos tejben, csöpp cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet és a sót elmorzsoljuk a margarinnal.
  3. Kézzel hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt.
  4. Végül beledolgozzuk a tejfölt is (ez elég sokág tart). Az egész tésztát min. 2 órán keresztül hűtőben vagy legalábbis hűvös helyen pihentetjük.
  5. A töltelékekhez a cukrot kevés vízzel elkeverve szirupot készítünk, ezt pici tejjel felforraljuk, majd hosszáadjuk a darált diót / mákot illetve a fűszereket.
  6. A tésztát deszkán átgyúrjuk, és ökölnyi egyégekre osztjuk. (Ebből a mennyiségből6-7 golyó jön ki.)Minden egységet 1-2 mm vastag, köralakú lappá nyújtunk.
  7. A lapokat 8 cikkelyre vágjuk, a cikkek szélesebb végébe 1,5 tk tölteléket helyezünk, és onnan a keskeny vége felé haladva, kiflivé tekerjük.
  8. A kész kifliket tojással megkenjük, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt, szép aranybarnára sütjük. A végén megszórhatjuk porcukorral.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 15 p

A dédnagymamám 1910-ben született, s fantasztikus ember volt. Súlyos, nehéz élete alatt 5 gyereket nevelt fel, a mi generációnk (dédunokák) már 34 tagot számlál... Dédit a család idősebb tagjai csak Öreganyaként emlegetik, s sokszor visszasírják azokat a győri nyarakat, meg a fantasztikus sütiket! Dédi tíz éves koromban halt meg, s utolsó éveiben már súlyos beteg is volt, így saját készítésű süteményéről nincs emlékem. Méltán híres receptjei azonban még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek, nemcsak a családban! Szerencsére anyukám tisztességgel ápolja a sütés-főzés hagyományát, így gyakran volt lehetőségem megkóstolni az Öreganya-féle csodákat, s milyen jó, hogy most már magam készítem! A töltelékekben viszont kicsit csökkentettem a cukor mennyiségét (eredetileg 10 dkg volt), mert a 21. századi szájíz már némileg mást diktál : )

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...