r
Nosalty Logó

Omlós mákos, diós kiflik

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Durcsó
Omlós mákos, diós kiflik
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 375 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 4497 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 405 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    390.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 375 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.4 g

Zsír

  • Összesen
    230.8 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4680.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    1811 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    631 mg
  • Foszfor
    1905 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    543.5 g
  • Cukor
    173 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    237.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1068 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1010 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    672 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 4497 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    421.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 405 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt langyos tejben, csöpp cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet és a sót elmorzsoljuk a margarinnal.
  3. Kézzel hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt.
  4. Végül beledolgozzuk a tejfölt is (ez elég sokág tart). Az egész tésztát min. 2 órán keresztül hűtőben vagy legalábbis hűvös helyen pihentetjük.
  5. A töltelékekhez a cukrot kevés vízzel elkeverve szirupot készítünk, ezt pici tejjel felforraljuk, majd hosszáadjuk a darált diót / mákot illetve a fűszereket.
  6. A tésztát deszkán átgyúrjuk, és ökölnyi egyégekre osztjuk. (Ebből a mennyiségből6-7 golyó jön ki.)Minden egységet 1-2 mm vastag, köralakú lappá nyújtunk.
  7. A lapokat 8 cikkelyre vágjuk, a cikkek szélesebb végébe 1,5 tk tölteléket helyezünk, és onnan a keskeny vége felé haladva, kiflivé tekerjük.
  8. A kész kifliket tojással megkenjük, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt, szép aranybarnára sütjük. A végén megszórhatjuk porcukorral.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 496
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 54873
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 11.

Ajánló

A receptben szereplő tésztamennyiségre elvileg a diós és mákos töltelék együtt elég. Ha esetleg hamarabb elfogyna a belevaló (és inkább ez történjen, mint hogy kevés legyen! sose spóroljunk a töltelékkel!), akkor sűrű sütőlekvárral pótolhatjuk a hiányt. Ezen kívül a gesztenyemassza is finom a kiflikben.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

A dédnagymamám 1910-ben született, s fantasztikus ember volt. Súlyos, nehéz élete alatt 5 gyereket nevelt fel, a mi generációnk (dédunokák) már 34 tagot számlál... Dédit a család idősebb tagjai csak Öreganyaként emlegetik, s sokszor visszasírják azokat a győri nyarakat, meg a fantasztikus sütiket! Dédi tíz éves koromban halt meg, s utolsó éveiben már súlyos beteg is volt, így saját készítésű süteményéről nincs emlékem. Méltán híres receptjei azonban még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek, nemcsak a családban! Szerencsére anyukám tisztességgel ápolja a sütés-főzés hagyományát, így gyakran volt lehetőségem megkóstolni az Öreganya-féle csodákat, s milyen jó, hogy most már magam készítem! A töltelékekben viszont kicsit csökkentettem a cukor mennyiségét (eredetileg 10 dkg volt), mert a 21. századi szájíz már némileg mást diktál : )

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?