Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyuszi kalács

Nyuszi kalács
Nyuszi kalács
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az "alaptészta" anyukám isteni, foszlós kalácstésztája, amit (nemcsak) Húsvétkor nyuszi alakúra is formázhatunk. A vaníliás-túrós nyuszik mellett az egyik legjobb móka gyerekekkel ilyen nyuszi tekercseket gyártani! :) Ebből a mennyiségből 8 db nyuszi lesz.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Nemcsak Húsvétkor, bármikor egy jó kis kakaó vagy tea mellé. Házi baracklekvárral!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 1/2 dl langyos tejben elkeverjük a cukor felét, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet összekeverjük a maradék porcukorral, majd a közepében kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, 1 tojássárgáját, 1 ek. mézet, és elkezdjük összedolgozni, közben 2-3 részletben hozzáadjuk a tejet is. Addig dagasztjuk, amíg a hozzávalók már homogén masszát alkotnak, és a tészta kezd az edény aljától elválni.
  3. Ekkor 2-3 részletben a tésztához dagasztjuk az olvasztott vajat. Akkor jó a tészta, ha már elválik az edény aljától, és apró “hólyagok” (levegő buborékok) keletkeznek benne. Viszonylag lágy tészta lesz, ne ijedjünk meg! Ezután letakarva a duplájára kelesztjük, kb. 1 óra alatt.
  4. Formázás: A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. A kis tésztadarabokat egyenként rúddá sodorjuk. A rúd végét (kb. 2 cm-t) levágjuk (ez lesz a feje). A tésztát a képen látható módon feltekerjük, a levágott kis darabot a nyuszi "mellső lába" fölé ragasztjuk, a tetejét ollóval bevágjuk. A nyuszik szeme 1-1 szem mazsola. A megformázott nyuszikat 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a maradék tojássárgával, és 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 860
elküldve: 4
receptkönyvben: 137
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

wannabe chef

Mióta szakács: 2012.01.17.
40 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács, húsvéti kalács, húsvéti kalács tekercsek, nyuszi tekercs, nyuszi kalács, húsvéti nyuszi kalács

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

182
finomliszt 25 dkg
tej 1.75 dl
tojássárgája 1 db
porcukor 1 ek
méz 1 ek
vaj 2.5 dkg
mazsola 1 dkg
friss élesztő 1 dkg
tojássárgája 1 db