Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyolc órás pulyka

Nyolc órás pulyka
Nyolc órás pulyka
495 perc / előkészület: 15 perc sütés: 480 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alacsony hőfokon sütés módszerét régóta alkalmazza a profi szakácsvilág, mára azonban a hobbista, amatőr szakácsok körében is ismertté és felkapottá vált. Nem véletlenül: kevés energia befektetéssel nagyszerű eredményt kapunk. A sütési idő alatt pedig semmi teendőnk, jóformán bármit csinálhatunk.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 100 ºC-ra. A húst a hártyáktól, inaktól, zsírtól megszabadítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
  2. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, és erős lángon körbepirítjuk a filét. Ezután tepsire helyezzük, és ekkor 70 ºC-ra visszavéve a hőmérsékletet, a sütőbe tesszük.
  3. 6 órán át 70 ºC-on sütjük (alul-felül álláson), majd 80 ºC-ra váltunk és még 120 percet várunk türelmesen, míg elkészül a pulyka.

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 42 682
elküldve: 8
receptkönyvben: 373
elkészítve: 8/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

Alacsony hőfokon sült pulyka

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gamica
gamica Tue, 2016-12-27 18:58

Tökéletes! Karácsonyra sütöttem, előtte való este rozmaringos olíva olajba pácoltam, utána mindent ugyanúgy csináltam, ahogy le van írva. Osztatlan sikert arattam vele. Egy szépséghibája van, hogy csak akkor lehet ezzel a fogással kalkulálni, ha tényleg van elég időnk. Nekem volt, szerencsére vacsora vendégeim voltak :-). Köszönöm!!!

Szillery
Feketeszeder / Szillery Fri, 2012-03-02 19:18

Az alacsony hőfokon a rostok közül nem sül ki a zsír, ezért nem szárad ki. - Nem kell letakarni. Az előtte való olajon pirítás vékony kis kérget ad, ami későb puhára sül. Én gázsütőben sütöm a leg-legalacsonyabban, ahol másként csak szárítok. Egy egész bébipulyka (kb 3-4 kg) 6-7 óra alatt sül meg.

Lasicz
Lasicz Sun, 2011-11-27 10:16

Rettentően bánatos vagyok: a sütőm nem ilyen okos, ügyes , 155 foknál alább nem adja... Úgy tűnik, szomorú szívvel le kell mondanom erről a csodasültről ! A receptet azért megőrzöm, mert igazán csábító! Köszönöm: Lasicz

petra
Petra / petra Thu, 2011-03-03 15:27

zöldfűszeres olivaolajban, pl. durvára vágott rozmaringgal, hagyod állni egy éjszakát, és utána pirítod körbe, teszed sütőbe stb.
de ez csak egy lehetőség a sok közül:-)

zsu2003
zsu2003 Mon, 2011-12-19 14:50

Kedves Petra!

Nagyon megtetszett a recept :-)
A pulykacomb bőrét valóban el kell távolítani?

Üdv

Zsu

agi_d
agidee / agi_d Thu, 2011-03-03 15:11

Kedves Petra!
Nagyon jó a recept, köszi! Nagyon finom lett, csak egy-két apró sületlen rész maradt, ahol asszem nem pirítottam meg rendesen az elején. Szeretném újra megpróbálni, de előtte kicsit erősebben fűszerezném vagy pácolnám a húst. Van ötleted hogy csináljam?
Köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-10 12:26

Na, a hétvégén megsütöttem újra, annyit változtattam, hogy egy egészen picit emeltem a hômérsékleten, és a végén 15 percre rásütöttem 220fokkal. Nagyon jó lett és tényleg remek hidegen lilahagymával...

Mammy
Mammy Mon, 2010-12-27 00:20

Nos, eddig vegyesek a tapasztalataim... Azzal kezdődött, hogy egész pulykacombot vettem - nem jó! Az alsó tele van inakkal, tehát csak a felső kell, és ha jóképű a hentes, akkor mosolyogjatok a szépen, hátha ki is filézi... :-) (Kezdőknek: a bőre sem kell!)
Aztán jött a bosszúság: beállítottam a 70 fokot (és a vekkerem), és vártam a csodát. Izgatottan szaladtam, amikor az óra jelzett - amikor is kiderült, hogy a sütő kikapcsolta magát. Két óránál még ment... de hogy mikor lett OFF???
"Majd csak kisül valami belőle" alapon bekapcsoltam 80 fokra és vártam 2 és fél órát. Lenyestem egy darabot és meg kell mondjam: az íze fenséges!!!! Csakhogy nyers... :-(
Szerencsére nem haltunk éhen, mert volt töltött káposzta, és csináltam egy gyors mákos gubát, a köretnek szánt krumplira pedig csak vajat tettem, így jó lesz holnap.
Most visszatettem a sütőbe és sül, sül, sül... de hogy meddig? És honnan tudom majd, hogy kész?

Holnap azért mesélek majd a végeredményről! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-24 19:27

Sziasztok!
Kipróbáltam. Elképesztő! Sosem gondoltam hogy egy hús ilyen is lehet.
Köszi a receptet, tökéletes!
Boldog Karácsonyt

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-12-16 21:57

Petra!Köszi a választ, pont időben jött.Remélem sikerülni fog.Szép estét, és napot holnapra.Jó készülődést karácsonyra!Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-12-16 21:54

FHelga!De jó-nekem is pont ilyen a sütőm, tök gáz ezen , illetve ebben sütni, akár húst akár sütit, kivagyok vele.:-(((((((
Tényleg rossz kitalálni, hogy mit és hogyan csinálj,nem??
Tapasztalat alapján sok dolgot meg tudok már csinálni, de mondjuk ez a pulyka 8 órás, hát ez nekem is felteszi a kérdést.Szép estét,holnapra szép napot, és kívánom, sikerüljön Neked is a karácsonyi pulyka.Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-26 09:10

Letakarni nem kell? (Pl. alufóliával) Nem fog kiszáradni? Tudom, megpirítjuk körben, de mégis, én taranék attól hogy kiszárad.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-06-17 15:02

A recept jó, csak nekem normál sütőm van.Azzal is elég a 6 órás sütés?Vagy forgathatom közbe, mert nincs alul és felül?

FHelga
FHelga Thu, 2010-12-16 11:52

erre én is kiváncsi lennék,mert karácsonyra szeretném megcsinálni,és normál sütőm van(ráadásul azt sem tudom hogy hol van rajta a 60-70-80fok)

petra
Petra / petra Wed, 2009-12-30 13:32

Timcsa,
nagyon örülök!
Vilers,
a pulykamell szerintem túl száraz ehhez!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-12-30 12:49

Szia!
Vajon pulykamellel is jó lenne?

serci
Serci / serci Tue, 2009-12-01 19:50

Megmondom őszintén, amikor láttam az igai amerikai barbecue-t,ahol gyakran 24órán át is sütik a húst,nagyon megtetszett,de mégis három órán túl,csak a birkát vagyok hajlandó sütni. Sajnálom az energiát 8 óráig pazarolni

JudyII
JudyII Mon, 2009-11-16 17:49

Szió!

Szeretném megkérdezni, hogy mikor már a tepsibe teszem a húst, akkor is kell alá olajat önteni, vagy elég ami a pirításból rajta maradt.
Köszi, előre is :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-12-28 19:34

A recept isteni.
Az elmúlt két hétben kétszer sütöttem meg. Próbáljátok meg hidegen is lila hagymával. Az élményt nem lehet leírni.
Köszönet a receptért.!!!!!!!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-02-22 12:48

Kedves Petra!

miért jobb ha 6 órán keresztül sütjük a pulykát alacsony lángon, mintha rendesen megsütnénk?
köszönöm

Édua

395
pulyka felsőcomb 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek