Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nokedli tejjel készítve

Nokedli tejjel készítve
Nokedli tejjel készítve
13 perc / előkészület: 10 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első nokedlijét egy olyan konyhában készítettem, ahol víz se volt, kút is csak az utca végén. Gyakorlatom nem lévén ezer és egy edényt összemaszatoltam a nokedlitésztával. Azóta sem értem, miért, mert olyan egyszerű az egész. Mondanom se kell, fiatal és tapasztalatlan háziasszonyi büszkeségemben, hogy sikerült a nokedlim, kútra menni már nem volt ínyemre, hogy elég vizem legyen a felgyűlt edényeket elmosogatni, így maradt az egész másnapra. Örök leckeként... Azóta tapasztalatból tudom, mit jelent az a mondás, hogy "este örömmel, reggel körömmel". :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha 3 ek olajon 6 tojásból híg rántottát készítünk, és abba forgatjuk a galuskát, kész a tojásos nokedli.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes hozzávalót egy mély tálba tesszük, és fakanál segítségével annyi tejjel, amennyit felvesz, gyors mozdulatokkal lágy tésztává keverjük.
  2. Vizet forralunk, megsózzuk, beleszaggatjuk a galuskát.
  3. Ahogy feljön a víz tetejére, egyet-kettőt még keverünk rajta, majd leszűrjük.
  4. Meleg vízzel leöblítjük, majd kevergetve hagyjuk, hogy jól lecsepegjen.
  • elkészítettem: 500 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 23 928
elküldve: 8
receptkönyvben: 313
elkészítve: 32/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

galuska, nokedli másképp

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Botike
Botike Sat, 2015-05-09 13:10

Elkészítettem, nagyon jó volt, a kisfiam is becsókolt egy nagy adaggal. Raktam bele 1/3 adag rozslisztet és nem rontotta el, viszont egészségesebb! Csak ez a ragacsos trutyi ne lenne utána :-))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-05-10 20:11

Ha a ragacsos trutyin :))) a nokedlis edényeket érted, azokat a legegyszerűbb azonnal hideg víz alá dugni, és akkor sima vízzel hamar le lehet mosni őket. Akkor van baj, ha hanyagoljuk a dolgot, és rászikkad az edényekre a tészta. Jártam már így ugyebár... :))))
Örülök, hogy tetszik a recept. Rozsliszttel is finom lehet.

EdesMindegy
EdesMindegy Sat, 2015-04-25 16:22

Amióta rátaláltam a tejes nokedli receptedre kedves Fahéj, csak ezt készítem. Nagyon szeretjük, köszönöm! :)

libaláb
libaláb Sat, 2014-12-06 20:18

Töröm magam a reformkonyhával, meg a változatossággal, meg nemzetek konyhája, miegyéb... és akkor azon kapom a férjemet, hogy nokedliról ábrándozik :) Nekem nem volt aki megtanítson főzni, ezért ez az egyszerű étel is kimaradt, de a te recepted alapján könnyűszerrel finomra tudtam már elsőre is elkészíteni. Különben valamiért nagyon ízetlennek találom a nokedlit, de ez a tejes változat ez ízlik, szóval hálás vagyok a receptért.

ricotta
ricotta Mon, 2014-09-22 23:10

Nagyon tetszik a recept, kipróbáltam, mert mi nagyon nokedlisek vagyunk. Én korábban tejföllel vagy kefirrel is készítettem, mert drága jó zenetörténet tanáromtól Pernye Andrástól úgy tanultam, hogy víz a konyhában csak mosogatásra való. Ezért a körbe kiválóan illeszkedik a tej. Nagyon köszönöm!

barbicur
Barbicur / barbicur Thu, 2012-10-04 17:08

Kedves Fahéj! Már régóta készültem nokedlit csinálni, de eddig mindig csak halogattam, túl bonyolultnak képzeltem, egészen addig amíg rá nem bukkantam a receptedre! Kezdő háziasszonyként nem sok minden sikerül elsőre de ez sikerült! El sem hiszem! És hogy tejjel készül? Ilyenről nem is hallottam még, de mondanom sem kell innentől a te recepted alapján fogom mindig elkészíteni a nokedlimet (tejjel!!). Nagyon finom lett!! Köszönöm h felraktad!
Üdv: Barbi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-10-04 18:51

Kedves Barbi!
Jaj, de jó, hogy elsőre sikerült! Abszolút nem bonyolult, de ahogy írtam is, én is nagyon megkínlódtam vele, mikor először próbálkoztam. Örülök, hogy megmaradsz ennél a receptnél.
Üdv: Fahéj

szinyka
szinyka Sun, 2012-07-15 13:49

Elkészítettem, nagyon finom. Sokkal tartalmasabb így, mint vízzel készítve és ez nem utolsó szempont, mert előfordul hogy a lányaim üresen eszik :). Köszönöm a receptet!

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2011-11-27 19:50

Kedves Éva!
Nem készítettem még tejjel nokedlit, na de itt a remek alkalom, jó kis pörkölttel megcsinálom.
A mondást én is ismerem, Mamikám mondta, miután elmeséltem neki a megszáradt (vagy inkább megkövült) nokedlitészta eltávolító hadműveletemet.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-11-27 20:28

Kedves Edit!
:)) Hát bizony... nekem is saját bőrömön azaz körmömön kellett kitapasztalnom, hogy nokedlikészítéskor azonnal mindent hideg víz alá, különben... :))) Próbáld ki nyugodtan, nagyon finom így a nokedli, semmi különös, de mégis nagyon finom. Kíváncsi vagyok, hogy ízlett!
Puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-11-25 14:19

....kész is van! Hááááát... :-)))) 1. Nem te csináltad, 2. ez életem első nokedlije, 3. késsel szaggattam vágódeszkáról, jó rusztikus nagy darabokra = elsőre nem is olyan rossz, de van még mit tanulni. :-))) Látnád, milyen batár nagy darabok lettek! Nekem nincs galuskaszaggatóm, de nem is kedvelem azokat a pici nokedliket.
Amikor már összeállt a tészta, felrohantam Anyához (még jó, h. felettünk lakik), és megmutattam neki, h. ilyennek kell-e lennie. Közölte, h. jóval lágyabbnak, erre ott helyben engedtem hozzá egy kis vizet (!). Akkor rájöttem, h. az olaj kimaradt, de azon gondolkoztam, h. az most a tésztába kell, vagy a vízbe (ui. én a főzni való tészta főzővizébe teszek olajat, h. ne álljon össze a tészta). Végül utólag hozzákevertem az olajat a tésztához. :-D A sóval meg úgy jártam, h. hiába raktam a tésztába és a vízbe is, amikor kiszedtem, és enyhén olajos serpenyőbe tettem, kellett még bele só. Na, ez volt az én nokedlis esetem. Ha majd ügyeseb leszek, felrakom apám galuskáját, hátha kedvet kapsz hozzá. Most várom haza a Kedvesemet, aki azt sem tudta még, mikor ér haza, szóval addig éhezek. Puszi: Gabi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-11-25 13:34

:-DDD "Elkészítettem: 500 alkalommal" :-DDD Kedves Éva! Épp a napokban gondolam rá, h. ki kéne próbálnom a nokedlit, ezt a végtelenül egyszerű, de nagyszerű köretet. Még sosem csináltam, pedig nagyon szeretem. Apukám ennek is nagymestere, és ő tojást sem tesz bele (!), csak mondhatni csirízt ver ki jó alaposan, és olyan fényes nokedlije lesz, mint a tükör. Késsel szaggatja a lobogó vízbe. Egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira finom. Ki fogom próbálni a te nokedlidet, sőt most neki is állok, mert a tejszínes-paprikás hagymamártásban sült csirkemellhez (ami olyasmi, mint a bakonyi) nagyon passzol. Köszi a recit! Majd beszámolok az eredményről. Na megyek is.... Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-11-25 18:51

:DDD De tényleg vagy 500 alkalommal! :D Te is leszel még ebben a pozícióban... :))
Nálunk is deszkáról szaggatták, alföldi lány vagyok én, tudom ezeket a fortélyokat. :) És olyan gyorsan, és mégis annyira egyforma szépek lettek azok a nokedlik. Én már szaggatóval szaggatom, de épp eltört, így most a nagylyukú reszelőn tuszkoltam át a tésztát. :)) Én a tésztába teszem az olajat, és és elég keményre keverem ki, lehet, azért kellett a tiédbe még folyadék. Mindenesetre le a kalappal, hogy ripsz-ropsz nekiálltál, és még sikerült is. Rusztikusra? :)) Ez jó, szeretem ezt a szót, sokmindent befed. :) Várom a papád receptjét nokedliügyben, és ki is fogom próbálni, az biztos!
Puszillak: Éva

469
tojás 2 db
finomliszt 40 dkg
szódabikarbóna 1 késhegynyi
tej 2.5 dl
1 teáskanál
napraforgó olaj 2 ek