r
Nosalty Logó

Német fonott kalács

NS
Német fonott kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

976
Kalória
20.7g
Fehérje
146.1g
Szénhidrát
33g
Zsír
38.1g
Víz
67.5g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
47.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 976 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 7804 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 322 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    33 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    511.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    146.1 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    38.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 976 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    165.8 g

Zsír

  • Összesen
    264.3 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4091.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    391 mg
  • Kálcium
    945 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    1787 mg
  • Nátrium
    528 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1168.8 g
  • Cukor
    381 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    304.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1871 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    189 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    748 micro
  • Kolin:
    598 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1768 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1222 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    912 micro
Összesen 7804 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 322 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszt közepébe beletesszük a hozzávalókat (maradék cukor, citromhéj, tojások, tejben felfuttatott élesztő, vaj, só, aroma) kivéve a marcipánt!
  3. Összedolgozzuk, jól megdagasztjuk a tésztát.
  4. Ezután fedjük le és pihentessük meleg helyen 2 órán át.
  5. Tépkedjük a marcipánt apró (mogyoró vagy mandula méretű) darabokra.
  6. Vegyük két részre a tésztát, majd mindkét felet osszuk három-három részre. A tésztát megnyújtjuk (kézzel széthúzzuk a két végét,kb. tepsi hosszúságúra) ésbelenyomkodjuk a marcipándarabokat (gyakorlatilag belehajtogatjuk).
  7. Fonjuk össze a marcipános "tésztarudakat", (így két fonatot kapunk) akár már a tepsiben, hogy ne kelljen pakolászni. (Ha van még maradék marcipánunk, a résekbe is nyomkodhatunk belőle bőven, annál finomabb lesz.)
  8. Keverjünk össze1 tojást kevés sóval és cukorral, és kenjük meg vele a kalácsokat.
  9. Végső simítások: alaposan hintsük meg a fonatokat cukorral, majd reszelt mandulával.
  10. Végül toljuk be őket a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 45 percre.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ennek az isteni kalácsnak a receptjét párom hozta haza, egyik német ismerősétől kapta. Azonnal ki kellett próbálni és nagyon megérte. A sok marcipán miatt nem egy olcsó süti, de ezt kár lett volna kihagyni. Még nekem is, pedig én nem igazán rajongok a marcipánért. Hát még, ha valaki önmagában is szereti! (A recept egyébként eredetileg nem írta, de én kikentem a tepsit vajjal.)

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...