r
Nosalty Logó

Nagymamám diótortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
baghyra
Nagymamám diótortája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 459 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5489 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 327 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    231 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    174 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    164 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 459 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    117.9 g

Zsír

  • Összesen
    340.1 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    99 g
  • Koleszterin
    2771 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4708.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    228 mg
  • Kálcium
    671 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    447 mg
  • Foszfor
    2091 mg
  • Nátrium
    1224 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512.6 g
  • Cukor
    434 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    595 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2377 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    516 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    1963 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2349 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3193 micro
Összesen 5489 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    165 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 327 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük.
  2. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, és váltakozva, fokozatosan hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a diót és a lisztet. Legvégül kerül bele a felvert fehérje (ehhez már semmiképp se robotgépet használjunk, hogy a hab ne essen szét).
  3. Kanalazzuk sütőpapírral bélelt tortaformába, és 180-200 fokon, előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Ez körülbelül negyven percet jelent – a teteje szépen meg fog barnulni.
  4. Amíg hűl a tészta, készítsük el a krémet.
  5. Ha már hideg a tészta, bátran elvághatjuk három, nagyjából egyenlő, vízszintes lapra.
  6. A rumot hígítsuk fel egy kis vízzel. Az arány természetesen attól függ, mennyire szeretnénk markánssá tenni a rumos ízt. A legalsó tésztalapot nedvesítsük meg a rumos víz keverékével. Ettől lesz kellemesen szaftos a tészta, de óvatosan bánjunk vele, ne áztassuk el! Ezután a krém nagyjából egyharmadát igyekezzünk minél egyenletesebben eloszlatni a tésztarétegen.
  7. Hasonlóképpen járjunk el a következő két réteggel is: tészta, vizes rum, krém, tészta, vizes rum, krém.
  8. Ha ügyesek voltunk, bőven jut a krémből a torta oldalára és tetejére is.
  9. Díszítésképp használhatunk csokiforgácsot, félbevágott dióbelet vagy darált diót is. A nagymamám általában nemes egyszerűséggel villával egyenes vonalakat húz a krémbe.

A krémhez

  1. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, mint a piskótát szokás.
  2. Hozzáadjuk a kakaót, majd kis lángon, lassú tűzőn, folyamatosan kevergetve felfőzzük.
  3. Kihűtjük, és a vajat hozzáadva kikeverjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 86
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 8385
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymamám diótortája
baghyra 9 recept

A környéken, nem esküvő az esküvő, nem ünnep az ünnep, e nélkül a diótorta nélkül. Nagymamám mindig töretlen lelkesedéssel sütötte, mi pedig hasonlóan lelkesen kebeleztük be. Nagy kincs ez a recept, megosztást érdemel. A tészta régi, családi recept, a krém tökéletesítése viszont édesanyám érdeme.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!