r
Nosalty Logó

Mustikka piirakka - finn áfonyás pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Auringonkukka
Mustikka piirakka - finn áfonyás pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Az omlós tésztához

Az öntethez

Összesen 452 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Az omlós tésztához

Az öntethez

Összesen 3613 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Az omlós tésztához

Az öntethez

Összesen 314 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    237 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 452 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    49.6 g

Zsír

  • Összesen
    188.6 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2579.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    663 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    1049 mg
  • Nátrium
    622 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    434.4 g
  • Cukor
    194 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1895 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    227 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1785 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1306 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    701 micro
Összesen 3613 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 314 Kcal

Hozzávalók

Az omlós tésztához

Az öntethez

Elkészítés

Az omlós tésztához

  1. Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztben összemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot és tovább morzsoljuk. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük gyúrni a tésztát.
  2. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. (Igyekezzünk gyorsan gyúrni, nehogy túl zsíros, vagy olvadt legyen a tészta!) Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 4 mm vékonyra.
  3. Egy kör alakú tepsit vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük. A tészta tetejét jó sűrűn megszórjuk az áfonyával.
  4. Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a cukrokat, majd a tésztára locsoljuk (ha nem érezzük elég édesnek az öntetet, utánacukrozhatunk még).
  5. Előmelegített sütőben készre sütjük (akkor jó, ha a tészta széle bebarnul, és az öntet zselés masszává alakul).
  6. Ha kész, hideg vaníliaöntettel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 26564
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 27.

Ajánló

Egy pohár hideg tejjel a tökéletes! Ne feledkezzen el senki a vaníliaöntetről sem, az teszi olyan különlegessé:D

Receptkategóriák

Mustikka piirakka - finn áfonyás pite
Auringonkukka 61 recept

Finnországi életem egyik gyöngyszeme!

Hozzászólások

P.

Csudaszép! :-)

Auringonkukka

Köszi!

Törölt felhasználó

úhh, remélem holnap kapok fagyasztott áfonyát....imádom :) jól gondolom, hogy ha esetleg édesít?t használnék a porcukor helyett, az rontaná a tészta állagát? Illetve legalább az öntetb?l ki lehet spórolni a cukrot? köszi.

Auringonkukka

Kedves Svenska! Szerintem a tésztából nem érdemes kispórolni a cukrot, elképzelésem sincs, hogy édesít?vel milyen lenne az állaga, de végülis próbálkozni lehet:). Ha nem jön össze, akkor marad a hagyományos cukros tészta:), viszont az öntetben biztos, hogy lehet helyettesíteni édesít?vel! Jó sütögetést!

csakaaa

A név alapján tudtam, hogy Te leszel! :) A kép ismét nagyon megnyer?, szépen lassan összeáll egy jó kis finn menü, úgy hogy most már csak az lesz a dolgom, hogy kitaláljam, hogy mely jeles alkalomkor készítem el! :)

Auringonkukka

Szívemet melenget? szavak :D Hajrá!

Törölt felhasználó

Isteni fincsi pite, én egy kis málnával felturbóztam. Az áfonya és a málna tökéletes páros. :-)

Törölt felhasználó

Fárasztó hetem volt, gondoltam levezetem egy kis pitesütéssel, de nincs bevált receptem. Elkezdtem hát keresgetni, és mire bukkanok?! Bár tartja a mondás, hogy a Finnek az ételeikr?l sem híresek, ez most megint nem így van. Imádom ezt a sütit, tökéletes lett!!! És imádom a szakácsn?t is! ;)

Auringonkukka

Nagyon kedves szavak, köszönöm! Jó étvágyat a családnak! + Ááá Lilla, de megleptél! Puszi!

ugyike

Hat ez gyonyoru!!!!!!!! Kedves Ildi, en egy lazacreceptedtol keveredtem ide...de asszem ezek utan szetnezek a tobbi recepted kozt is:D Ja, es akkor most mar ide irom, hogy tovabbra is csak batran a lazacreceptekkel, johetnek boven! :)

Auringonkukka

Köszönöm szépen! Mazsolázzgass csak :)

Törölt felhasználó

Finnmanias vagyok, ugyhogy rogton rabuktam a receptedre, amint meglattam :) Nekem 22-es piteformam van (nem tudom hanyasra szol a Tied), ezert a tesztanal lecsokkentettem a mennyisegeket 200 g lisztre, 100g vajra, 30 g cukorra. Ez lett a tokeletes pite! Gyonyoru es isteni finom :) Koszonet erte! Szep napot: Chococat

Auringonkukka

Kedves Chococat! Örülök, hogy ízlett és sikerült elkészíteni kisebb formában is :)

Törölt felhasználó

Hány cm átmér?j? a tepsid?

zsuzsik

Ez nagyon guszta! Muszáj megcsinálnom! :)

Törölt felhasználó

Én is köszönöm a receptet! nem csak szép, finom is és könny? megcsinálni is. különleges dolgokat szeretek sütögetni és ez az!:)) ajánlom mindenkinek, mert egy szuper nyári sütemény!

Törölt felhasználó

Sajnos nekem nem lett zselés a massza :( illetve az alja igen, de e teteje folyós maradt. Biztos én rontottam el valamit...Lehet, hogy túl sok áfonyát tettem rá? Mindenesetre nagyon fincsi lett, a vendégek többször is szedtek bel?le :))

Auringonkukka

Kedves Zsosi! Én úgy szoktam ellenörizni a zselés állagot, hogy sütés közben kicsit megrázogatom a tepsit és ha még folyósnak találom akkor visszateszem. Egyébként az áfonya egyik tulajdonsága, hogy sok levet ereszt, ezért én mindig szüröben csepegtetem le a felesleges folyadékot és kicsit papírtörlövel is megtörölgetem öket. Legközelebb tuti sikerülni fog az állaga is, nem csak az íze :P Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

Azt hiszem, hogy holnap ezt fogom megcsinálni. :-) Mi is itt élünk Finnországban, tudnál esetleg Ráma helyett egy jó vajat javasolni?

Auringonkukka

Tudom ajánlani a Sunnuntai leivontamargariini-ját, vagy esetleg a Flórát, de én egyébként mindig az elöbbivel sütök mindent. A Rámát is csak azért írtam, mert otthon az a legelterjedtebb :)

Törölt felhasználó

Köszönöm. :-) Kipróbálom akkor azzal.

rox

nekem is folyós maradt a közepe. de tudom miért. nem alsó fels? sütésen csináltam,hanem bekacsolva hagytam a légkerverés funkciót is. tuti ez volt az oka. legközelebb meg lekenem a szélét tojással, mert nagyon barnult:( de azért sikeres,ezért meg kell ismételnem, hogy pont olyan legyen mint a képen :) a pitetálad méretét azért még megmondhatnád ;) rox u.i.:A kerekre nyújtás képessége genetikailag hiányzik,ezért kézzel nyomkodtam bele a tálba. így is jó lett. szóval ha valaki azért nem kezdi el, mert nem tud kerekre nyújtani, nyugodtan vágjon bele nekem is sikerült és én tényleg nem vagyok túl ügyes.

evacili

Nány centi átmér?j? a tepsid?

Auringonkukka

Szia! 28 cm

Metzger

Szia egy kis segítség kellene mert szeretném elkészíteni receptedet.A kérdésem a következ? lenne el?ször nem az öntetet kell rá rakni és utána a szedret?

Hozzávalók

Az omlós tésztához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek