r
Nosalty Logó

Mézeskalács Zoli konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zoli
Mézeskalács Zoli konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 490 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5868 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 345 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.9 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 490 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    107.3 g

Zsír

  • Összesen
    106.9 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    935 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2412.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    326 mg
  • Kálcium
    258 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    1227 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1126.4 g
  • Cukor
    554 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    305.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    994 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    293 micro
  • Kolin:
    668 mg
  • Retinol - A vitamin:
    981 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1109 micro
Összesen 5868 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.5 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 345 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat habosra keverjük a porcukorral. Lehet robotgépet használni. Keverés közben hozzáadjuk a tojásokat és a szódabikarbónát. Beleadagoljuk a lisztet és a mézet. Nem kell a mézet felmelegítve felolvasztani. Alaposan összedolgozzuk. Ezt is lehet a robotgép dagasztójával végezni.
  2. Egy tálba tesszük a kész tésztát, lefóliázzuk, és egy éjszakára hideg helyen (hűtőben) pihenni hagyjuk.
  3. Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 5-6 mm vastagra, és különféle mintákkal kivágjuk.
  4. A díszítéshez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és belekeverjük a porcukrot. Habzsákba téve tetszés szerinti mintákat készítünk a kivágott süteményekre.
  5. A sütőtepsiket sütőpapírral kibéleljük, ráfektetjük a süteményeket, és közepes lángon aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1507
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 06.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti a finom mézes süteményt. Lehet gluténmentes lisztet is használni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagykőrösön a Református Gyülekezetben az a szokás, hogy karácsony előtt élelmiszer csomagokat készítünk, amiket a rászoruló az idős embereknek személyesen átadunk. Természetesen ez azzal is jár, hogy egy kicsit elbeszélgetünk, és egy imát is elmondunk. A csomagok kiszállítására önként jelentkezünk. Ilonka néni az utcánkban lakik, és évei száma már közelebb van a kilencvenhez, mint a nyolcvanhoz. Sajnos férjét és fiát már nagyon régen elveszítette, és hosszú ideje teljesen egyedül él.  Évek óta én szoktam neki a csomagot elvinni. Az idei beszélgetésünk során elmondtam, hogy a feleségem mézeskalácsot süt, de mindig nagyon keményre sikeredik. Szokás szerint elbúcsúztam tőle. Néhány nap elmúltával az utcán találkoztam vele. Megállított, és a retiküljéből elővett egy kis lapot, amit a feleségemnek küldött. Gyönyörű zsinórírással ez állt rajta "Anyósom édesanyjának mézeskalácsa". Akárhogy is számolgatom több, mint száz éves recept. Csak egy kicsit változtattunk: vaj helyett lehet margarint is használni (kipróbáltuk), és a mozsárban összetört fűszerek helyett "Mézeskalács fűszerkeveréket" használtunk. Már a sütés után is puha és porhanyós volt. A feleségem nagy lelkesen, gyorsan többször is elkészítette karácsonyig. Ezért aztán maradt belőle az új évre is. Nem keményedett meg. Gyakorlatilag a frissen sütöttnek felel meg. Eddig a feleségem mindenféle receptet kipróbált, de az eredmény mindig kemény süteményt eredményezett. Karácsony előtt Fanni néni méregdrága mézeskalács tésztáját is megsütötte, de az sem volt az igazi. Ilonka néni receptjét viszont bátran ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Minden szállodánk egyedi értékkel bír, mindegyik más és ettől különleges,...

Attól függetlenül, hogy az előző, koronavírus-sújtotta évek már elmúltak, továbbra sem marad kihívásmentes a vendéglátás. A szektorban tovább folytatódik a munka, hiszen az élet nem áll meg, a vendégek sorra érkeznek, és céljuk, hogy jól érezzék magukat. Természetesen így van ez a Danubius Hotels éttermeiben is, így a jelenlegi helyzetről, a vendégkör kialakításáról és megtartásáról, valamint a gasztronómiának ebben játszott szerepéről kérdeztük Maráczi Imrét, a Danubius Hotels, Corporate Food&Beverage Director-át.

Hirdetés

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!