Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács Zoli konyhájából

Mézeskalács Zoli konyhájából
Mézeskalács Zoli konyhájából
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagykőrösön a Református Gyülekezetben az a szokás, hogy karácsony előtt élelmiszer csomagokat készítünk, amiket a rászoruló az idős embereknek személyesen átadunk. Természetesen ez azzal is jár, hogy egy kicsit elbeszélgetünk, és egy imát is elmondunk. A csomagok kiszállítására önként jelentkezünk. Ilonka néni az utcánkban lakik, és évei száma már közelebb van a kilencvenhez, mint a nyolcvanhoz. Sajnos férjét és fiát már nagyon régen elveszítette, és hosszú ideje teljesen egyedül él.  Évek óta én szoktam neki a csomagot elvinni. Az idei beszélgetésünk során elmondtam, hogy a feleségem mézeskalácsot süt, de mindig nagyon keményre sikeredik. Szokás szerint elbúcsúztam tőle. Néhány nap elmúltával az utcán találkoztam vele. Megállított, és a retiküljéből elővett egy kis lapot, amit a feleségemnek küldött. Gyönyörű zsinórírással ez állt rajta "Anyósom édesanyjának mézeskalácsa". Akárhogy is számolgatom több, mint száz éves recept. Csak egy kicsit változtattunk: vaj helyett lehet margarint is használni (kipróbáltuk), és a mozsárban összetört fűszerek helyett "Mézeskalács fűszerkeveréket" használtunk. Már a sütés után is puha és porhanyós volt. A feleségem nagy lelkesen, gyorsan többször is elkészítette karácsonyig. Ezért aztán maradt belőle az új évre is. Nem keményedett meg. Gyakorlatilag a frissen sütöttnek felel meg. Eddig a feleségem mindenféle receptet kipróbált, de az eredmény mindig kemény süteményt eredményezett. Karácsony előtt Fanni néni méregdrága mézeskalács tésztáját is megsütötte, de az sem volt az igazi.

Ilonka néni receptjét viszont bátran ajánlom mindenkinek!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a finom mézes süteményt. Lehet gluténmentes lisztet is használni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat habosra keverjük a porcukorral. Lehet robotgépet használni. Keverés közben hozzáadjuk a tojásokat és a szódabikarbónát. Beleadagoljuk a lisztet és a mézet. Nem kell a mézet felmelegítve felolvasztani. Alaposan összedolgozzuk. Ezt is lehet a robotgép dagasztójával végezni.
  2. Egy tálba tesszük a kész tésztát, lefóliázzuk, és egy éjszakára hideg helyen (hűtőben) pihenni hagyjuk.
  3. Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 5-6 mm vastagra, és különféle mintákkal kivágjuk.
  4. A díszítéshez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és belekeverjük a porcukrot. Habzsákba téve tetszés szerinti mintákat készítünk a kivágott süteményekre.
  5. A sütőtepsiket sütőpapírral kibéleljük, ráfektetjük a süteményeket, és közepes lángon aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 160
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Ilonka néni mézeskalácsa, Mézes sütemény, mézeskalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

490
finomliszt 75 dkg
porcukor 35 dkg
szódabikarbóna 2 ek
tojás 4 db
vaj 10 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 14 g
méz 4 ek
tojásfehérje 1 db
porcukor 12 dkg