Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi mézeskalács Mézeskétől

Erdélyi mézeskalács Mézeskétől
Erdélyi mézeskalács Mézeskétől
135 perc / előkészület: 120 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept sikeres volt barátaimnál is, előnye, hogy a sütiket szinte azonnal lehet fogyasztani, nem keményednek meg sütés közben, de idővel kissé tovább puhulnak. Volt rá példa, hogy a gyerekhad szinte sülés után rögötn felfalta a mézesek csaknem felét. A sütemény elkészítése számomra mindig nagy munka, mert én általában 1 kg liszttel szoktam készíteni, és az már nagyon megdolgoztatja az embert, az írókázás gyakran másnapra marad ilyenkor. Viszont ideális a mézeskalács ajándéknak is, és mivel hosszan eláll, még az újévet is lehet vele köszönteni, már ha marad addig belőle.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A cukormázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és ha kell, a porcukrot is átszitáljuk, majd mindkettőt alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).
  2. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.
  3. A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.
  4. Kiszúróformákkal különféle figurákat szaggatunk ki a tésztából. A mézeskalácsokat sütés előtt magokkal, fűszerekkel is díszíthetjük, ha a karácsonyfára is szeretnénk őket felakasztani, szívószállal fúrjunk kis lyukat a sütik megfelelő részébe.
  5. A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A mézeskalácsok a sütés során meghíznak! Még melegen levesszük mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak.
  6. A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
  7. A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Fémdobozokban két-három hétig eltartható, már ha addig marad belőle.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1 720
össznézettség: 222 849
elküldve: 128
receptkönyvben: 1 013
elkészítve: 112/131
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mézeske

Mióta szakács: 2012.10.30.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi mézeskalács, mézes aprósüti karácsonyra, mázas mézeskalács

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vivien valeria
Vivien Valéria / vivien valeria Sun, 2015-12-20 09:46

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet, isteni lett! :) Mézeskalács fűszerkeverék helyett 2,5 tk őrölt gyömbért, 1 tk őrölt szegfűszeget, 2 tk őrölt fahéjat, 1 tk őrölt szerecsendiót és 1 nagyobb narancs héját tettem bele. Ettől kicsit fűszeresebb lett, a narancs kicsit megbolondította, de nekünk nagyon ízlett! :) Ebből a 60 dkg-s adagból sikerült kihoznom egy nagyobb mézeskalácsházat és néhány figurát. Kellemes ünnepeket kívánok! :)

kkrisztina82
kkrisztina82 Sun, 2015-12-06 16:35

Idén úgy gondoltam, hogy szakítok az eddigi mézeskalácsreceptemmel, amivel ugyan finom és puha lett mindig a mézeskalács, és kipróbálom a Te receptedet is. Megcsináltam, nagyon finom, de nekem tulajdonképpen olyan ropogós lett, mint egy keksz. Nem tudom pontosan, nem találtam leírva, hogy hány percig szoktad sütni a mézeskalácsokat? Nekem 8 perc kellett, hogy pirosodjanak 180 fokon, nem légkeveréses sütőben, nem sült túl, éppen hogy színe lett, sütőből kivéve még puha volt, de 1-2 órával később sajnos kemény lett. Van esetleg valamilyen praktikád arra, hogy ne keményedjen be? Köszönöm!!! :)

adri761
adri761 Tue, 2015-02-10 13:22

Karacsonyra sutottuk meg a kislanyommal.Nem csalodtunk, nagyon finom es nagyon puha lett.A kis baratnoivel ket teljes talcat eltuntettek:)) koszonjuk a receptet,megtartjuk:)

gaspareszter
geszti / gaspareszter Fri, 2015-01-02 19:23

A te recepted alapján készült nálunk a karácsonyi mézeskalács, úgyhogy köszönöm!
Annyit változtattam rajta, hogy 1 kk fűszerkeverék helyett, több mint egy evőkanállal tettem bele és nem bántam meg, illetve kicsit vastagabbra nyújtottam, mint 2 mm, mert az túl vékonynak bizonyult.

lizalma
lizalma Mon, 2014-12-08 11:58

Nagyon finom lett! Kicsit nehézkesen kezdtem neki, nem akartam szöszölni (kész tésztát akartam vásárolni, de nem találtam, fúúújjj!! :-) ... ez lett a szerencsém). De elkezdtem. És meg is lett az eredménye. Annyi, hogy figyelni kell, mert ha picit is túlsül, már nem marad puha. De attól még finom! :-) Köszi a receptet, marad!

nemandi
nemandi Fri, 2013-12-27 16:54

Életemben először sütöttem mézeskalácsot. Hosszas keresgélés után kötöttem ki ennél a receptnél. Nagyszerű választás volt, ugyanis isteni finom lett...és mennyeien puha!! :-) Köszönöm a receptet, azt hiszem nem fogok várni jövő karácsonyig egy újabb adaggal!

JKriszta
JKriszta Thu, 2013-12-12 19:48

Kedves Lívia! Szeretnék ismét egy kis segítséget kérni, én biztos, hogy idén is ebből a tésztából készítem a mézeskalácsot, de egyik ismerősöm kért tőlem egy kis segítséget. Mégpedig, hogy gyúrjak be egy adag tésztát neki is, de ő csak másnap vagy harmadnap szeretné sütni. Az lenne a kérdésem, hogy sok más mézeshez hasonlóan aminek néha még kifejezetten jó is a tésztájának, ha akár napokig is áll, alkalmas-e ez a tészta is erre? Nagyon köszönöm előre is, s Békés Boldog Ünnepeket Kívánok!

JKriszta
JKriszta Sun, 2012-12-23 10:21

Köszönöm a receptet, életemben először sütöttem egyedül mézest, de szuper lett, és pont olyan amilyet szeretek, nem túl édes, de jó puha, az már csak a plusz, hogy rengeteg lett belőle, mire kidíszítem jövő karácsony lesz :)
Szuper a recept, csak gratulálni tudok hozzá.
Kellemes ünnepeket!

Lívia968
Mézeske / Lívia968 Tue, 2012-12-25 22:59

Kedves Kriszta!

Igen, a mézessütés jó kis buli, nagy meló, 1 kg liszttel pedig már ipari mennyiség sül, mégis azt kell mondanom, idén nem sütöttem, és a család már keresi - a hűlt helyét - a többi süti között a fa alatt... :)) Örülök, hogy jól sikerült és ízlik a süti. Békés karácsonyi ünnepet nektek is! Üdv. Lívia

bejja770804
bejja770804 Fri, 2012-12-14 10:41

Szia! Az idei lesz életem első mézeskalács sütése. Nagyon izgulok, hogy sikerüljön. Az lenne a kérdésem, hogy a tojást a mézet és a margarint hidegen kevered ki, vagy tűz felett? Illetve ha 1 kg lisztből csinálod akkor a többi hozzávalót milyen arányban növeled? A te recepted a legszimpatikusabb biztos ezt fogom elkészíteni. Előre is köszi a válaszodat! Bea

Lívia968
Mézeske / Lívia968 Tue, 2012-12-25 22:53

Kedves Bejja!

Gondolom, már késő válasz ebgondolat, de mégis, jövőre is lesz mézes... :)) Tehát: a tojás lehetőleg legyen szobahőmérsékletű, a margarin olvasztott, de nem forró, a méz langyos, ez utóbbi kettő melegítéséhez ajánlom a mikrót, de óvatosan. Nem ajánlom a tűzön való összekeverést, a tojás furcsán viselkedhet, főleg, ha forró mézhez és margarinhoz adod, egyébként is, a tésztát hűtőben kell majd érlelni. Ha 1 kg liszttel dolgozol, a többi hozzávaló egyszerűen szorzandó. Jó sütögetést kívánok Neked - jövőre is. Üdv: Lívia

371
finomliszt 60 dkg
porcukor 20 dkg
szódabikarbóna 2 kk
mézeskalács fűszerkeverék 1 kávéskanál
tojás 2 db
margarin 2 ek
méz 20 dkg
vaj 1 ek
porcukor 12 dkg
tojásfehérje 1 db