Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes 4.

Mézes krémes 4.
Mézes krémes 4.
40 perc / főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (115)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden karácsonykor ezt a süteményt készítem. Nagynéném receptje (aki 88 éves). Évek óta december 23 -án mindig eljön hozzánk, és együtt megsütjük ezt a sütit. Másnap, 24-én  csak enni kell. :-)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Szeletelés után porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a mézet felolvasztjuk, és hagyjuk hűlni.
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, majd a zsírt elmorzsoljuk benne.
  3. Kis fészket csinálunk, a tojást, tejet, és a kihűlt mézet a közepébe tesszük, és puha tésztát gyúrunk belőle.
  4. 4  részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben, 190 fokon mind a 4 lapot kisütjük egymás után.
  5. A lapokat akkorára nyújtsuk ki, mint amekkora a tepsi hátulja. Ha nagyobbra sikerül, akkor vágjuk le a szélét sütés előtt, mert akkor könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról a megsült tésztát. (Késsel alá szoktam nyúlni, és szépen lecsúszik a tepsiről.)
  6. A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
  7. A tejet feltesszük melegedni, belekeverjük a tojásos masszánkat, és sűrű pudingot főzünk belőle. Hagyjuk hűlni.
  8. A margarint és a porcukrot habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  9. Amikor a pudingunk kihűlt, először a vajas krémmel jól összekeverjük, majd a habot óvatosan belekeverjük.
  10. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
  11. Egy éjszakát áll és másnap megpuhul a krémtől a tészta, és lehet tetszőlegesen szeletelni és fogyasztani

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x34 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 181 999
elküldve: 79
receptkönyvben: 1 558
elkészítve: 73/111
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

krémes-mézes sütemény, főzött krémes mézes sütemény

Hozzászólások (115)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2018-10-02 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.10.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Ilcsenzia
Ilcsenzia Wed, 2015-01-28 19:20

Nagyon finom lett, még 3 nap múlva is dicsérő sms-eket kaptam. 8 hónapos terhesként nem volt könnyű kinyújtani, de szülés után újra csinálok majd ilyet közkívánatra. Tojásfehérjét én sem használtam, és a vajas krémbe sem tettem bele a 20 dkg porcukrot, nekünk elég édes volt nélküle is, sőt, én a középső rétegbe tettem 6 kocka étcsokit, jót tett neki. Köszi még egyszer a receptet!

Krisztina9
Krisztina9 Tue, 2014-12-23 12:36

Nagyon, nagyon finom süti! Picit változtattam , nem került a krémbe a tojás fehérje. Így is remek lett, köszönöm a receptet :-)

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2013-12-23 01:15

Kedves Edit, azt hiszem, nalam is karacsonyi hagyomany lesz ez a suti, ugyanis vegigneztem majdnem az osszes sutireceptet es ismet itt kotottem ki, mert ez annyira finom es jol sikerult minden alkalommal. Aldott karacsonyt kivanok az egesz csaladodnak!

laraed
Edit / laraed Thu, 2013-12-26 21:46

Kedves Boribon ! nagyon örülök és BOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYT kívánok én is a kedves , mézest kedvelő családodnak:))

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sun, 2013-12-22 22:20

Kedves Edit! Évek óta van egy jó kis mézes receptem, amit minden karácsonykor megsütök. De az idén valami mást akartam kipróbálni! Én ilyen kis próbálgatós vagyok. A te sütidre esett a választásom! Elég sokat kell sütnöm, mert mindenkinek adok, a családom és a barátaim körében. Nekik sosem az ajándék a fontos, hanem hogy milyen sütiket sütöttem :)
Az előttem szólók már mindent elmondtak, én csak csatlakozni tudok hozzájuk! Remek leírás, remek tészta, remek krém és Isteni finom, csodás sütemény! :) Köszönöm szépen! Békés Boldog Karácsonyt kívánok!

laraed
Edit / laraed Thu, 2013-12-26 21:49

Nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavaidat , amit tovább küldök fel az égbe a nagynénimnek , mert tőle származik a recept:) Boldog Békés Karácsonyt:) Üdv Edit

Senga88
Senga / Senga88 Wed, 2013-10-16 20:32

Kedves Edit!

Ismerem ezt a sütit, csak úgy hogy a tésztájában van egy kis kakaópor. De biztos így is nagyon finom, ezért ki is próbálom a jövöhéten. Az lenne a kérdésem, hogy mivel nem Mo.-ban élek és itt nem hogy rama kockát de semilyen margarint nem találok. Viszont vaj tömbökböl annál több van, a igazitól a tejszínnel dúsítottig mindenféle. Vajjal el lehet készíteni? Csak attól tartok, hogy elolvad a krém a vaj miatt, ha nincs hüvös helyen, nem úgy mint a margarin.
Köszönöm a választ!:)
Üdv
Àgi

laraed
Edit / laraed Wed, 2013-10-16 22:24

Kedves Ági ! Szerintem vajjal is el lehet készíteni ! Jó minőségűt válasz hozzá ! ha pedig olvadna akkor tedd hűtőbe . Üdv Edit

zsoharkati
zsoharkati Mon, 2013-07-08 14:11

Kedves Edit!
Mióta az eszem tudom azóta kedvencem ez a süti.Régen keresztanyám,majd anyósom készítette nekem.Azt gondoltam: én ehhez ügyetlen vagyok.
Most még is rászántam magam:mennyei lett.
Köszönöm a kiváló receptet!!!
Én nem csak karácsonykor fogom készíteni.

laraed
Edit / laraed Mon, 2013-07-08 21:48

Kedves Kati ! Örülök , hogy nekifogtál , és sikerült is a süti :))A családod biztosan örülni fog , hogy nem csak karácsonykor ehetik majd :)) nálunk is többször szokott készülni ,de karácsony kor ez a biztos süti :)) A többi csak a ráadás:))
Üdv Edit

Merthin
Merthin Sun, 2013-03-10 21:48

Megsütöttem :-) Nem sikerült olyan nagyra kinyújtanom a tésztát (talán majd legközelebb), így sok krém megmaradt. De.......... brutálisan jól sikerült. Mióta szerettem volna már, és most nagyon büszke vagyok, köszönöm szépen a receptet. A férjem nagyon édesszájú, igazi hálás "közönség". Mondtam neki, amikor kész lett, hogy holnap ehető. Éjfélkor szólt, hogy "már holnap van". De délben közölte, hogy megérte várni !!!

laraed
Edit / laraed Mon, 2013-03-11 11:15

Kedves Merthin! Nyugodtan kinyújthatod egész vékonyra a tésztát , mert úgy is megvastagodik egy kicsit mikorra megsül.A krémet meg legközelebb rakd bele mindet, mert minél több van benne annál finomabb:)) Igaz nálunk rejtélyes módon párologni szokott:)))))))))))))))))))))Kicsi és nagyobb kezek által:))))))))))Örülök , hogy ízlett:) Üdv Edit

Merthin
Merthin Sat, 2013-03-09 17:49

Sziasztok! Kissé amatőr vagyok, mézes süteményt most először próbálok csinálni. Ezt imádom, jó lenne saját magam elkészíteni. A tepsi mérete a problémám. Van valaki, aki más méretűn sütötte? Nekem van 5, de egyik sem ilyen méretű, akár belül, akár kívül mérem. 30x34-eset még nem is láttam. De lehet, hogy majd számolok területet és valamin kinyújtom akkorára :-) . Köszönet.

laraed
Edit / laraed Sun, 2013-03-10 11:05

Kedves Merthin ! Válaszd ki azt a tepsidet aminek a mérete legközelebb áll ehhez a mérethez:)) remélem sikerülni fog ! Üdv Edit

MMea
MMea Wed, 2013-02-13 08:34

Szia!
Köszönöm gyors válaszod és a köszöntést. Hogy érted, hogy a hátulján kell sütni?
Mea

laraed
Edit / laraed Wed, 2013-02-13 12:57

Kedves Mea ! Szó szerint :)) Általában a tepsibe beletesszük a tésztákat és úgy sütjük. De most ne úgy csináld ,hanem fordíts fejre a tepsit és arra terítsd rá a kínyújtot tésztát . Ennek az az egyszerű oka , hogy egy merev kemény tésztát fogsz kapni és azt nehéz lenne törés nélkül kivenni a tepsiből . Így viszont szépen lecsúsztatod róla :)) Üdv Edit

MMea
MMea Mon, 2013-02-11 15:27

Szia!
Nagyon tetszik a recepted és mivel mézes tortát szeretnék a kisfiam második születésnapjára sütni vasárnap, amin méhecskék lesznek marcipánból, ezt fogom megsütni.
Két kérdésem lenne, hogy egy lapot hány percig kell sütni, illetve egy lap kb mekkora méretű? Csak, hogy tudjam szimpla vagy dupla adagot süssek-e belőle? Sokan leszünk, nagy a család. :-)
Köszönöm!
Szép napot! Mea

laraed
Edit / laraed Tue, 2013-02-12 18:02

Kedves Mea ! Először is boldog születésnapot a kisfiadnak :)) A legszebb korban van:) Az én kis unokám Elena is most töltötte a 2 évét :))) A lapokat szép aranybarnára kell sütni. Ha egy kicsit sötétebbre sikerül az sem baj , csak ne égjen meg:) Ne ijedj meg , amikor kihűl a tészta kemény lesz , mert annak olyannak kell lenni ! Majd a krémtől megpuhul / ezért előző nap készítsd el a sütit /. Azért nem írok sütési időt , mert minden sütő másképp süt , de kb 10-15 perc talán / előmelegített sütőben 180-190 fokon / azt hiszem elég . A tepsim 30 X 35 ös , és a hátulján kell sütni ! Remélem sikerülni fog , és nem csalódsz benne :)) Üdv Edit

csalavr
csalavr Thu, 2013-01-24 17:44

Azt hiszem nem nagyon sikerült nekem a krém az profi lett de nem voltam tisztába mennyi időt kell sütni a lapokat egyik picit keksz szerű lett a többit már kivettem hamarabb :). Félreraktam ha nem lesz puha akkor ez van. Szóval meddig is kell sütni a lapokat amíg bebarnulnak vagy tíz percig vagy ????.

laraed
Edit / laraed Fri, 2013-01-25 12:44

Kedves Csalavr ! Jól csináltál mindent:)) Olyannak kell lennie , keménynek.A 11. pontnál ott is van vastag betűkkel , hogy másnapra megpuhul , de gondolom ha megcsináltad, betöltötted krémmel ,és ma felvágtad , erre már Te is rájöttél. :))))) Remélem sikerült és ízlik is ? Majd írd meg , hogy milyen lett? Üdv Edit

csalavr
csalavr Fri, 2013-01-25 15:20

szuper :) Tényleg visszapuhult. Nagyon finom lett. Köszi a receptet ezt az ízt kerestem. Tulajdonképpen már két óra múlva visszapuhult úgyhogy már tegnap este rá lehetett rabolni :))) muszáj volt mert az itthoni csenőmanó kétpercenként rákérdezett hogy ehetünk már :))))

laraed
Edit / laraed Fri, 2013-01-25 21:50

Kedves Csalavr ! nagyon örülök hogy sikerült:)) Legközelebb nyugodtan süsd meg rendesen szép aranybarnára :)) Üdv Edit

Bea-68
Bea-68 Sat, 2012-12-22 14:30

Épp most állítottam össze a süti tésztáját, mert enélkül a mézes nélkül nincs ünnep :) Tavaly karácsony előtt találtam erre a receptre, és ez a krémes adja vissza azt az ízvilágot, amit már évek óta kerestem. Nekem nagymamám sütött ilyen krémest, de tőle sajnos már nem tudtam elkérni a receptet, ezért nagyon örültem, mikor az első harapás után pont az a rég keresett ízélmény jött, mint régen. És rájöttem a titokra is: a zsír :)) A tésztája a zsírtól lesz olyan, amilyennek lennie kell. Tavaly karácsony óta már sokszor sütöttem, még nyáron is :)
Ezúton köszönöm a receptet kedves Edit.
Nagyon boldog, meghitt Karácsonyt kívánok.

Bea

laraed
Edit / laraed Sun, 2012-12-23 00:08

Kedves Bea ! Nagyon szívesen osztottam meg !!! Nagyon örülök , hogy rábukkantál a receptemre, és szép emlékeket idézett fel benned:)) Boldog békés Karácsonyt kívánok :))Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Sat, 2012-12-22 14:07

BOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES SZAKÁCSTÁRSAMNAK ITT AZ NS OLDALON:)))))

Judit6
Kif Lee / Judit6 Tue, 2012-12-18 20:18

Kedves Edit!

Amióta megláttam a recepted, eldöntöttem, hogy a karácsonyi asztal egyik finomsága lesz.
Az a kérdésem, hogy ha a lapokat már pénteken elkészítem, elállhat-e a vasárnapi megtöltésig?
Húgoméknál szentestézünk és én vagyok a sütésfelelős :)
Viszont messzire laknak és csak vasárnap reggel utazunk, addigra jó lenne ha a tölteni való lapjaim készen lennének.

Mi a véleményed?
Előre is köszönöm válaszod és Áldott Ünnepeket kívánok!

Judit

méhecske
méhecske Sat, 2012-12-22 09:13

Kedves Judit! Én minden hasonló tésztát, ami lapokból készül, már december közepe környékén megsütök. Tálcára teszem, amikor megsült, és amikor kihűl, óvatosan egymásra rakva, lefóliázva a kamrában eláll addig, amíg megtöltöd! Így már a fogyasztás előtt 1-2 nappal csak a krémet kell beletöltenem, és ismét pihen, hogy megpuhuljon a krémtől! Ezáltal szinte egyszerűbb a készítése ezeknek a fantasztikus sütiknek, amit köszönünk Editnek!

Mivel Nekem is 3 manóm van, így nem meglepő a sütik, krémek eltünedezése:) Sőt, a legkisebb manóm ki is vágja Magát mindig: Anci, hát kell Neked ilyen finomakat sütni!:) Én pedig ilyenkor össze-vissza puszilgatom a kis csenő manóm:)

Boldog, békés karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Judit6
Kif Lee / Judit6 Sat, 2012-12-22 14:06

Kedves Méhecske!

Köszönöm szépen a te segítséged is. Elkészült és ma reggel meg is töltöttem, nagyon finom :)

Békés Ünnepeket kívánok!

Judit

laraed
Edit / laraed Sat, 2012-12-22 14:04

Kedves Méhecske ! Nagyon szívesen :)) Ezért érdemes sütni :) Nektek is Boldog Békés Karácsonyt:))

laraed
Edit / laraed Thu, 2012-12-20 09:02

Kedves Judit ! Meglehet sütni a lapot előre és nem lesz semmi baja csak arra vigyázz , hogy ne törjön össze:) Legkésőbb vasárnap este meg kell tölteni , hogy 24 -re puha legyen ! Örülök , hogy ezt a sütit választottad karácsonyi menü mellé: Nem fogsz csalódni benne. Én idén nem készítem el , mert nem bírnám ki sírás nélkül:(( A storyban megemlített nagynénim júliusban meghalt 90 évesen. Addig nem fogom sütni ezt a sütit , amíg sírás nélkül tudok gondolni rá! Nem tudom mikor lesz az , mert már most is bőgök:((( Boldog Békés Karácsonyt Nektek is :))Üdv Edit

Judit6
Kif Lee / Judit6 Thu, 2012-12-20 10:06

Jaj, drága Edit, szívből sajnálom a veszteséged :(((
Kívánom, hogy mielőbb találj megnyugvást és, hogy legyen Áldott a Karácsonyod!

Sok puszi, Judit

Dobosné Balogh Hajnalka
Dobosné Balogh Hajnalka Fri, 2012-11-30 10:55

Kedves Edit!

Szeretném elkészíteni a sütit,de olyan problémám van,hogy nem eszem fehér búzalisztet!Szerinted rizsliszttel (gluténmentes) ugyan olyan lesz a tésztája?
Válaszod előre is köszönöm!

laraed
Edit / laraed Fri, 2012-11-30 12:38

Kedves Hajnalka! Fogalmam sincs :)) ,de ha más süti elkészítésekor helyettesítetted már a lisztet rizslisztel , és sikerült a süti akkor valószínű hogy ez is sikerülni fog.Tényleg nem tudok tanácsot adni ebben :(( Van itt az NS- en aki ért az ilyesmihez. Szerintem ha írsz a infó vonalukra vagy akár a facebook oldalukon felteszed nekik ezt a kérdést tudnak választ adni Neked :) Bocsi , hogy én nem tudtam érdemben segíteni Neked :)) Üdv Edit

Eva21
Eva21 Wed, 2012-08-01 18:06

Szia, zsír helyett lehet mást használni? pl. margarint, ha igen, mennyit?

kl
kl Sun, 2012-04-08 19:39

Helló. Nekem egyetlen kérdésem van. Valszeg csak én vagyok ilyen hülye, de hogy lehet felolvasztani a mézet, amikor már alapból folyós állapotban van???

laraed
Edit / laraed Sun, 2012-04-08 21:43

Kedves Kl :)) Fel lehet olvasztani nyugodj meg , és akkor még folyósabb lesz:)))Valószínű , hogy valami oka van annak , hogy így van írva a receptben . Én nem tudom tudományosan megmagyarázni , de ha megcsinálod már nem fogod kérdezni , hogy miért kell felolvasztani hanem csak csinálod , és eszed :)))))))))))))))))))))))))Kellemes Ünnepeket :)) Üdv Edit

pbeba
pbeba Sun, 2012-04-08 06:56

Tegnap megsütöttem. A recept annyira jól van megírva, hogy minden tökéletesen ment. Ma reggelre megpuhult. Egyszóval most van egy olyan sütim amivel büszkélkedhetek a vendégeim előtt, mert nagyon jól sikerült és ezt köszönöm a recept írójának. Kellemes Húsvétot! Pbeba

laraed
Edit / laraed Sun, 2012-04-08 21:46

Kedves Pbeba! Nagyon szívesen :)))))) Nagyon örülök , hogy sikerült jól leírni a receptet , és annak még jobban örülök , hogy ízlik is. Remélem nagy sikere lett a vendégek körében a sütinek:))) Kellemes Ünnepeket :)) Üdv Edit

eperszeletke
eperszeletke Sat, 2012-04-07 17:09

megsütöttem. nagyon egyszerű elkészíteni, a krém állaga is tökéletes! Boldog nyuszit mindenkinek!

laraed
Edit / laraed Sun, 2012-04-08 21:52

Kedves Eperszeletke! Örülök , hogy tetszik a receptem és hogy elkészítetted:)) Boldog Nyuszit Neked is :)))) Üdv Edit

kovacsnekatica
kovacsnekatica Sun, 2012-01-08 12:05

Kedves Edit!
Nagyon-nagyon köszönöm a receptet, kiválóan sikerült. Ami nálam nagy dolog, mert még mindig el tudok rontani sütiket 60 felett is. De ez olyan lett, mint a te fényképeden!! Nem volt 30x35 cm-es tepsim, hanem kisebb, így 5 lap lett belőle, az ötödiket megkentem lekvárral, és még este elfogyott. A rendes tésztát ma szeltem fel, a széleket megettük reggelire, és majd ebére lesz a többi. Már alig várom, hogy mit szól a család!

laraed
Edit / laraed Mon, 2012-01-09 21:25

Kedves Katica ! Nagyon örülök , hogy tetszett a recept , és kipróbáltad:)) Annak meg még jobban örülök , hogy sikered volt :)) Remélem minden kedves családtagodnak ízleni fog:)) Üdv Edit

margica
margica Sun, 2011-12-25 19:23

ÜDV. laraed!
Valóban semmi baja a sütimnek, már alig van belőle, pedig dupla adagot sütöttem.
köszönöm a receptet, máskor is elkészítem.
KELLEMES KARÁCSONYT!

696
finomliszt 60 dkg
porcukor 15 dkg
mangalica zsír 9 dkg
tojás 2 db
méz 4 ek
tej 4 ek
szódabikarbóna 1 tk
mangalica zsír 3 ek
tej 6 dl
tojássárgája 3 db
finomliszt 4 púpozott ek
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
margarin 25 dkg
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 3 db