r
Nosalty Logó

Mentás-citromfüves eperlekvár

vikki
Mentás-citromfüves eperlekvár
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

483
Kalória
3.7g
Fehérje
120.7g
Szénhidrát
1.3g
Zsír
302.6g
Víz
-
Koleszterin
10.7g
Élelmi rost
105.7g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 483 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1930 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    120.7 g
  • Cukor
    106 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    302.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    187 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 483 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1667.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    629 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    297 mg
  • Foszfor
    413 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    483 g
  • Cukor
    423 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1210.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    393 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    748 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    487 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 1930 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    92.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

  1. A mentát és a citromfüvet alaposan megmossuk, és papírtörlőre tesszük, hogy leitassa a felesleges nedvességet. Ezután aprítógépbe tesszük, vagy egyszerűen késsel egészen finomra aprítjuk.
  2. Az epreket kicsumázzuk és megmossuk, majd aprítógépbe tesszük, és felaprítjuk (nem kell pépesre, maradjanak benne nagyobb darabok is).
  3. Az epret a cukorral, a dzsemfix-szel és a citromsavval egy lábasba tesszük, és elkezdjük melegíteni.
  4. Ha már forr, kb. 2 percig hagyjuk főni, és el is készült, levesszük a tűzről.
  5. Lekanalazzuk a tetejéről a keletkezett habot, majd hozzáadjuk a felaprított friss mentát és citromfüvet.
  6. A befőttes üvegeket kiforrázzuk, belekanalazzuk a még meleg lekvárt, majd 5 percre fejre állítjuk az üvegeket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 2 p

Ez a két fűszernövény remekül passzol az édes eperlekvárba, az íze egészen más karakterű lesz, sokkal frissebb és zamatosabb, mint a megszokott. Dzsemfix-el készítettem most is, így minimális cukor is elég volt bele, megmaradt az eper gyümölcsös íze is. A nyomába sem ér semelyik boltban kapható “lekvár”, úgyhogy továbbra is azt javaslom, készítsétek inkább otthon, tényleg 1 óra alatt kész az egész a gyümölcsmosástól a mosogatásig. Ha kipróbáljátok, ezután ti sem fogtok többet ott venni :)

További receptek

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...