r
Nosalty Logó

Meggykeszőce- Meggyleves 4.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Meggykeszőce- Meggyleves 4.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 388 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1549 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 148 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.9 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    163.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1055 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 388 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    877.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    347 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    271.7 g
  • Cukor
    214 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    653.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    656 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    303 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4221 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    477 micro
Összesen 1549 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    83.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    400 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 148 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A magozott meggyet egy kisebb fazékban a cukorral és a vaníliás cukorral átpároljuk 5 perc alatt, majd 1,5- 1,8 liter vízzel felöntjük és kb. 15-20 percig főzzük.
  2. A lisztet 1 dl vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, vízzel vagy a meggyleves levével kicsit hígítjuk, a leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kevergetjük.
  3. Addig főzzük lassú tűzön, míg besűrűsödik.
  4. Hűtve fogyasztjuk.
  • Receptkönyvben: 714
  • Tegnapi nézettség: 111
  • 7 napos nézettség: 1663
  • Össznézettség: 348562
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 03.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Meggylevest többféleképpen készíthetünk. Az egyik legegyszerűbb változatát a meggykeszőcét, még gyerekkoromban kóstoltam dédnagypapám húgánál, aki régi családi szokás alapján készítette. Hideg volt, sűrű és savanykás. Igazi üdítő eledel meleg nyári napokon. A meggykeszőce egy régi paraszti étel, melynek elkészítését nem bonyolították a nyári dologidőben. A magozott meggyet megfőzték, lisztes vagy lisztes-tejfölös habarással sűrítették, kevés cukrot adtak hozzá. Hűtve fogyasztották. Ennek a hideg meggylevesnek egyszerűségében rejlik a varázsa.

Hozzászólások (33)

Törölt felhasználó

Köszönöm:)))

zsuzsi965

Nem sok bele a liszt? Én még a f?zelékbe sem teszek 2 kanálnál többet. (víz kb. ennyi)

Dudás Lászlóné

kedves Zsuzsi természetesen izlés szerint ,nem kell szerintem sem túl sürüre csinálni

Törölt felhasználó

Zsuzsi! A meggykesz?ce egy viszonylag s?r?bb meggyleves, mint ahogy írtam is.(Bár nem gondolom, hogy 2-3 ev?kanálnyi liszt sok majdnem 2 liternyi folyadékhoz..) Ha hígabban szereted, tegyél kevesebb lisztet. Ez ízlés dolga.

Törölt felhasználó

Liszt helyett használjatok puncs pudingport ;). Mennyei. :)

Törölt felhasználó

Amióta meggylevest, vagy szószt csinálok, mindig puncs pudinggal s?rítettem!

Törölt felhasználó

Próbáljátok meg tejfel nélkül ,mert mifelénk az már a megy leves kategóriát üti.Tehát amikor már szép piros a színe a lének akkor veszek ki jó el?re a bögrényit bel?le és jól leh?töm,majd liszttel csomó mentesre keverem és behabarom a kec?cét vele.Még annyit,hogy nem feltétlenül kell kimagozni a meggyet és a legeslegjobb a cigánymeggyb?l elkészíteni!Tehát meggy,víz,pici só ,ízlés szerint cukor és a habarás amit elmondtam ,h?tsétek le és egyétek jó étvággyal!!!

Törölt felhasználó

Séf bácsi! Hááát ízlés dolga!(Én nagyon nem szeretem a m? íz? pudingporokat, nem rontanám el vele a meggykesz?cét;) de aki szereti használja nyugodtan. Süteményekhez sem használok pudingport, tojásból, tejb?l f?zök krémet:) Yncy! Igen, készíthet? csak lisztes habarással is, ahogy írtam. Felénk is készítették lisztesen és tejfölösen is. Tündér

Törölt felhasználó

Sziasztok ... köszönöm a receptet, ma ebben a forróságban ez lesz az ebéd :)

Törölt felhasználó

:))))Az jó lesz Judit!!!.....és küldhetnél is egy adagot, mert most nem áll módomban készíteni;)))

Törölt felhasználó

Simonani! Sokan készítik pudinggal a gyümölcslevest. Mint írtam ez ízlés dolga, aki úgy szereti készítse úgy;) Én nem szeretem pudinggal.... (A meggykesz?cét - egyszer? paraszti étel lévén - feltételezem , nem pdingporral készítették... Ahogy Yncy is írta, több helyen még tejföl sem, csak egyszer? lisztes habarás került bele.)

Törölt felhasználó

Nos nem bírálni akartalak.... Anyukám és nagymamám is így készítették, mert akkor még a mesében sem volt pudingpor. Csodálatos volt! Csak elmondtam, hogy és így szoktam csinálni- bocsi ha félreérthet? voltam!

zsuzsi965

Próbáltam már pudinggal is, gusztustalan b?rös lett a teteje. Tejföl és egy nagyon kevés liszt, nálunk ez a nyer?. Igaz, nem kesz?ce, csak leves, de finom....mmm

Törölt felhasználó

Zsuzsika! gondolom f?ztél már pudingot! Azt addig kell - nem egyfolytában - kevergetni, míg meg nem h?l szobah?mérsékletre. Nos ezzel a levessel is így kell bánni. De jobb, ha folpackkal, vgy fóliával lezárod, mint egy f?zött krémet, és nem fog megb?rösödni.

vitamin51

Fura ez a pundiggal szembeni ellenszenv, ami valóban ízlés kérdése. Szerintem aki a pudingot szereti semmivel nem elvetemültebb, mint aki fehérlisztes habarással szereti, mert nem sok a különbség. Érdemes megkóstólni mindkét változatot és aztán eldönteni, kinek mi jön be inkább. Egy biztos, pudinggal sokkal selymesebb az állaga és az íze is finomabb. Aki nem szereti a m? gyümölcs ízeket, vanÍliás pudinggal is készítheti. A b?r?södés nem azért van, mert pudinggal készült a leves, hanem az arányokkal lehetett a gond, nekem sosem b?r?södik be, pedig miután egyszer megkóstoltam a pudingos változatot, azóta mindig pudingot használok. A sima liszttel viszont mindig bajban vagyok, bármennyire vigyázok vele, sosem sikerül az apró csomósodást elkerülnöm :-( Ízes kalandok nagyon jó a recepted, semmi gond nincs vele és neked nem is kell szeretni a pudingot, szerintem senki nem azt írta, csupán javasolták ezt a változatot, pl. ettem már olyan gyümölcslevest vagy mártást is, ahol tejszínes liszttel habarták be. Rengeteg jobbnál jobb változat, az ízek fokozása határtalan, mindenki találhat igazán kedvére valót!

Törölt felhasználó

Én azt ajánlom, próbáld meg keményít?vel, vagy rétes liszttel! Hidd el sikerülni fog.

lilibe

én is tejszínnel és étkezési keményít?vel készítem

Törölt felhasználó

Kedves Vitamin51! Mint ahogy írtam , aki szereti használja a pudingot...A meggykesz?ce, egy régi paraszti étel, s?r?sége miatt van ahol nem is a levesekhez sorolják, hanem inkább a mártásokhoz, amit nyáron h?sít?ként fogyasztottak.Az eredeti változat soha nem készült pudinggal (de mindezt, már leírtam. Mint ahogy azt is hogy, a puding szeretete ízlés dolga. Tehát egyr?l beszélünk...:) Tündér

zsuzsi965

Köszi a jótanácsokat, de naygon finom meggylevest tudok f?zni. Meg pudingot is. Kesz?cét meg nem fogok.

Törölt felhasználó

Mégis gondosan elolvastad ezt a receptet.

Artemisz

Ne f?zzél.

zsuzsi965

Elolvastam mert nem tudtam, mi a búbánat aza kesz?ce. De továbbra is úgy fogom f?zni a meggylevest ahogy szoktam. Ennyi.

Törölt felhasználó

Én a tejfölbe teszek puncspudingport és isteni finom t?le! Persze ez függ attól is hogy ki milyen s?r?re szeretné csinálni. Gyermekeim így szeretik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek