Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Márványkuglóf laktózmentesen

Márványkuglóf laktózmentesen
Márványkuglóf laktózmentesen
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Laktózérzékenységem miatt kell laktózmentesen készíteni. Laktózmentes tejjel és vajjal készítettem. Természetesen sima tejjel is jó.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Továbbá

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a kockacukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska állagú legyen. Tetejét megszórjuk pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig, hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Közben felolvasztjuk a vajat/margarint. Meglangyosítjuk a maradék tejet, belekeverjük a porcukrot, a sót, a tojássárgákat és a citrom reszelt héját. Apránként a liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával szép fényesre, hólyagosra dagasztjuk. A kelt tészta általában egészen lágy, alig valamivel „testesebb” a galuskánál, ez a természete. Majd ha megkel, gond nélkül tudunk dolgozni vele. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk kevés liszttel, ismét letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére hagyjuk kelni.
  3. A kuglófformát vastagon kikenjük a vajjal/margarinnal, és beszórjuk a mandulaforgáccsal/zsemlemorzsával.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd két cipóra osztjuk. Az egyik cipót kb. 45cm hosszú rúddá sodorjuk, a másikat kissé ellapítjuk, és több részletben rászitáljuk a kakaót, jól összegyúrjuk, és a fehérrel azonos hosszúságú rúddá sodorjuk. A két tésztarudat szorosan összetekerjük, majd a kuglófforma aljára fektetjük úgy, hogy a tekercsek végei összeérjenek. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát (45-60 perc).
  5. 200°C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon, 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor csinos tálra emeljük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 745
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

MSzabina

Mióta szakács: 2011.11.25.
15 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

elzászi kuglóf, márványos kuglóf, kakaós kuglóf

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

794
friss élesztő 3 dkg
kockacukor 1 db
tej 1.5 dl
finomliszt 350 g
vaj 120 g
porcukor 100 g
1 csipet
tojássárgája 4 db
citromhéj 1 citromból nyert
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 2 ek
vaníliás cukor 1 ek