Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marcipános szaloncukor 2.

Marcipános szaloncukor 2.
Marcipános szaloncukor 2.
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kókuszos szaloncukrok mellett készültek marcipánosak is a konyhámban. Hétvégén pedig a zselés verzióval próbálkozom. Ha minden jól megy, a recept hamarosan érkezik.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fenti mennyiségből kb. 35 db szaloncukor lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mandulát finomra őrüljük.
  2. Hozzászitáljuk a porcukrot.
  3. A karadamommagokat mozsárban porítjuk, hozzáadjuk a tál tartalmához.
  4. Több lépésben, kevés vizet adagolva összedolgozzuk az alapanyagokat.
  5. A házi marcipánunkat fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  6. Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.
  7. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.
  8. Csinos karácsonyi papírba csomagoljuk a cukrokat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 894
elküldve: 3
receptkönyvben: 509
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

házi készítésű szaloncukor, szaloncukor házilag, házi marcipános szaloncukor, marcipános szaloncukor házilag

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zebrabara
Zebrabara Mon, 2012-12-10 20:06

Kedves Petra! A kardamom szuper ötlet, én rettentően szeretem, ezért külön örülök a receptnek. Viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy miben jobb a porcukor a kristálynál, azaz, helyettesíthető-e kristálycukorral? Ha csak a "ropogás" miatt, akkor az talán megelőzhető, ha a cukrot előzőleg feloldjuk abban a kevéske vízben, nem? Minden hozzávaló itt figyel a konyhában, a lelkesedés napok óta pezseg, csak a porcukor hiányzik.

Judii28
judii28 / Judii28 Wed, 2012-12-05 21:37

Sziasztok!Karácsonyra készülve kísérletezgetek a szaloncukrokkal,hogy minél több sikerüljön az Ünnepre is.Kipróbáltam ezt a marcipánost,és óriási sikere lett.Igaz,nem találtam hozzá kardamont a boltban,és egy kis rummal gyúrtam össze a marcipánt,de nagyon finom lett.Köszi a receptet!

Emily90
Emily90 Wed, 2011-12-28 18:22

Ez valami isteni finom volt!!! Köszönöm a receptet!Minden ismerősömnek ízlett! :)))

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2011-12-18 15:24

Szia Petra!
A régi szaloncukor receptje kellene nekem, mert az unokám azért nyúz, hogy milyen volt a szaloncukor régen.
Természetesen nem az a flancos, hanem amit általában otthon mindenki el tudott készíteni.
Sajnos én csak arra emlékszem, hogy édesanyám elsodorta a gyúródeszkán és felszeletelte.
Ha valaki tudná, nagyon örülnék és megköszönné.
Az édesanyámtól már nem tudom megkérdezni..
Marika mama!

petra
Petra / petra Tue, 2011-12-20 20:07

Kedves Marika!
Muci (http://www.nosalty.hu/szakacs/muci) édesanyjának a szaloncukor receptjét sikerült előkeresni, igazi kincs a leírás, alább bemásolom a receptet, Muci elmondása szerint nagyon finom volt. Jövőre lehet, hogy én is kipróbálom.
""Szaloncukor készítése:
1 kg kockacukrot kb. 3 dl vízzel leöntünk. Letakarva szálasra főzzük. Időnként a felszínén jelentkező piszkot hideg vízbe mártott
ecsettel leszedjük. Drótból kb 1 cm átmérőjű karikát csinálunk, amit a forró cukorba mártunk és kivéve ráfújunk, ha hosszú hólyag
keletkezik a drótkarikán , akkor jó.
Zománcozott, gyengén nedvesített tepsibe öntjük, szétnyomkodjuk és hideg vízzel lefröccsentjük, ha teljesen kihűlt,fakanállal addig
kevergetjük amíg olyan fehér lesz, mint a hó és megkeményedik.
Annyi részre osztjuk, ahány ízű szaloncukrot akarunk készíteni.
Egy részt állandó keverés mellett meglangyosítunk és tetszés szerint ízesítjük. / kávé, citrom, likőr, dió stb. /, majd tovább kevergetjük,
amíg teljesen kihűl. Egy nedves márványlapra, vagy valami hasonlóra terítjük 1.5-2cm vastagon. ""
Remélem, hogy jól sikerül, és az unokának is ízleni fog!
Kellemes ünnepeket!
Petra

petra
Petra / petra Mon, 2011-12-19 13:18

Kedves Marika mama!
Sajnos nem tudok ebben segíteni így hirtelen, de körbekérdezősködöm én is. És hátha más is olvassa a kérést, és tudja a titkos receptet.
Kellemes ünnepeket kívánok!
Petra

timke1979
timke1979 Tue, 2011-12-06 12:13

Szia Petra!

Nekem orolt kardamomom van itthon, az is megfelel? Mekkora mennyisegu por szukseges?

petra
Petra / petra Tue, 2011-12-06 14:08

Természetesen kihagyható a receptből, csak egy kis pluszt ad hozzá, ha fűszerezünk vele.

b.suzy
b.suzy Wed, 2011-11-23 15:04

Nagyon csábító a sajátkezüleg készíthető szaloncukor, de hol kapható a kardamon?

petra
Petra / petra Mon, 2011-11-28 15:28

Suzy,
Kardamom talán már a nagyobb áruházak polcain is megtalálható, gourmet boltokban pedig kötelező fűszer. Remélem sikerül beszerezni.
Üdv
Petra

713
mandula 20 dkg
porcukor 15 dkg
kardamom 2 db
étcsokoládé 20 dkg
ásványvíz 10 ml