Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marcipános oroszkrémtorta

Marcipános oroszkrémtorta
Marcipános oroszkrémtorta
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát anyukám szülinapjára készítettem el. Igazán különlegeset akartam ajándékozni és mivel az ő kedvence a fehér szín, olyan tortát akartam, amelynek az íze is harmonizál a fehér összhatással. Ezért döntöttem az oroszkrémtorta mellett. A marcipános bevonat nem is volt tervben, de amikor megláttam a boltban, gondoltam, kipróbálom... Most már biztos, hogy soha többé nem készíteném másként (marcipán nélkül) ezt a tortát, mivel az íze csodálatosan harmonizál a vaníliás-rumos krémmel. Érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük, kivajazunk egy kisebb átmérőjű tortaformát.
  2. Felverjük a tojásfehérjéket kézi robotgéppel, először csak félkemény habbá. Ha ezt állagot megkaptuk, akkor hozzáadunk 2 ek cukrot. A cukorral együtt nagyon kemény habbá verjük. Félretesszük a hűtőbe.
  3. A tojássárgákat kikeverjük a maradék cukorral, és addig keverjük kézi robotgéppel, míg krémszínű lesz. Ehhez a masszához keverjük a lisztet, kanalanként. A legvégén óvatosan elkeverjük benne a tojásfehérje habot.
  4. A piskótát beleöntjük a tortaformába, és sütőben tűpróbáig sütjük.
  5. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha már hideg, három egyforma lapra szeljük.
  6. A krémhez a pudingokat megfőzzük a cukorral, de nem a megszokott tej-pudingpor aránnyal. (2 csomag pudingporhoz mindössze 400 ml tejet használunk. Normális esetben egy cs. porhoz kell 500 ml, de így egy rendkívül sűrű masszát kapunk majd.)
  7. Ha kész a jó sűrű puding, hozzáadjuk a rumaromát és a felvert tejszínt (kézi habverővel), kisebb adagokban hozzákeverjük.
  8. A torta összeállítása és díszítése: Félretesszük a legszebb tortalapot, ez kerül majd legfelülre. Az egyetlen tojásfehérjénket félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a porcukrot. Addig keverjük a habverővel, amíg fényes masszát kapunk.
  9. A cukormázat beletöltjük zacskóba, melynek kicsit levágtunk a sarkából. Félretesszük.
  10. A legalsónak szánt piskótalapot helyezzük tortatartóra, és kenjük meg a krém egyharmadával. Helyezzük rá a középső lapot, szintén kenjük meg ugyanennyi krémmel. Végül helyezzük rá a legszebb lapot és a maradék krémet oszlassuk el az egész tortán. A tetején és az oldalán is!
  11. A marcipánt sok porcukorral nyújtsuk ki (sodrófa segítségével, mintha tésztát nyújtanánk liszttel). Akkora legyen, hogy az egész tortát letakarja. (Én egy hosszabb anyaggal körbetekertem a torta oldalát és egy masnit kötöttem rá, hogy díszesebb legyen és így jól el lehet fedni, ha a marcipán széle rojtos, vagy nem szép.)
  12. Utolsó lépésként a cukormázzal rajzoljunk mintákat a torta tetejére és tejszín "turbánokkal" díszítsük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 553
elküldve: 5
receptkönyvben: 165
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Lillácska

Mióta szakács: 2011.09.21.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

oroszkrémtorta, szülinapi torta, oroszkrémtorta marcipánnal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Wed, 2012-08-01 19:07

Ez egy CSODA! Nagyon ügyes vagy. Külön köszönöm a marcipánmasszával kapcsolatos praktikát. Én most készítettem egy katicabogár tortát és nagyon megszenvedtem a nyújtással. Nem is lett szép igazán. Legközelebb megpróbálom a Te útmutatásod szerint. Anyukád boldog lehetett egy ilyen tortáva és lánnyal. Üdv: Cili

Lillácska
Lillácska / Lillácska Mon, 2011-10-03 10:27

Köszönöm Mindenkinek a kedves hozzászólásokat, nagyon jólesik. Kedves Kadara, én valóban nem használtam sütőport, jól látod:) Mindig sütőpor nélkül készítem a piskótákat és így is szép magasra megnő a sütőben a tojáshab miatt.

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2011-09-30 15:55

Kedves Lilla!
Nagyon szép lett a torta, gratulálok! :)
Az 1 cs. marcipánmassza hány dkg-t jelent? :)
Üdv! Samiya

Lillácska
Lillácska / Lillácska Mon, 2011-10-03 10:25

Kedves Samiya! Először is, köszönöm szépen:) Mivel régebben készítettem a tortát, nem emlékeztem rá, hogy milyen kiszerelésben vettem a marcipánt, de már utánanéztem, úgyhogy íme a válasz:-) : 15 dkg-os a Dr. Oetker-féle marcipánmassza, amelyet én használtam. Ha Te is használni fogod, én azt tanácsolom, hogy a nyújtásnál rengeteg porcukrot szórj alá...nekem kb. 5ször leragadt, pedig én sem spóroltam vele.:)

401
tojás 6 db
cukor 6 ek
finomliszt 6 evőkanál
vaj 1 ek
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 400 ml
cukor 6 ek
habtejszín 300 ml
rumaroma 5 ml
marcipán 15 dkg
porcukor 12 dkg
tojásfehérje 1 db
habtejszín 300 ml