Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mangós-nektarinos rétes

Mangós-nektarinos rétes
Mangós-nektarinos rétes
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már megint egy "ezek voltak itthon" recept. Apukám odaáig van a bolti pudingos rétesért (bár nem csak azért, hanem kb. mint Gombóc Artúr: lyukas csokoládé, szögletes csokoládé, megkezdett csokoládé:))). Én meg a mangóért. Nem igazán szeretem a csupa krém-csupa hab, émelyítő édességeket, rétesből is leginkább a meggyeset, azoktól a süteményektől meg végképp irtózom, amiknek a tetejét jó vastagon megszórják porcukorral...Gyerekkorom óta lefújom/ lekopogtatom a porcukrot mindenről. Az ízeket akarom érezni, nem azt, hogy csikorog a tömény cukor a fogam alatt...Jó, persze vannak kivételek (pl. túrógombóc:).)   Amikor az epres receptversenyre készítettem az eper lasangét, akkor jöttem rá, milyen finom is az, ha a porcukron kinyújtott leveles téstát  sütőben megsütjük, karamellizálódott roppanós ostyaszerű lesz belőle. Ezt az ízt szerettem volna rekonstruálni úgy, hogy sütés előtt megszórtam porcukorral a réteseket, másrészt azért is, hogy ne utána kelljen, eleget téve a közízlésnek, amit aztán fújkálhatok le róla, ha szeretnék enni egy szelettel :DDD. Sosem próbáltam még a mangót süteményben, rétesben meg pláne. Érdemes kipróbálni, csupa mangó az íze ...a teteje pedig jó ropogós a rásült porcukor miatt.

hozzávalók / 8 adag

A réteshez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A keményítőt apránként, hogy ne legyen csomós, kikeverjük a tejjel és a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát is, majd megfőzzük, mint a pudingot.
  2. Hűlni hagyjuk, majd mikor már csak langyos, jól eldolgozunk benne egy egész tojást.
  3. A mangót és a nektarint kisebb kockára vágjuk.
  4. Egy tiszta konyharuhán 4 db réteslapot egymásra fektetünk, majd megkenjük az olvasztott vaj felével.
  5. A rétestészta egyik végébe eloszlatjuk a krém felét. A tészta szélénél hagyjunk ki kb. 2-3 cm-t.
  6. A krémen eloszlatjuk a gyümölcsdarabok felét, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétesünket és a két végét visszahajtjuk.
  7. A másik 4 db réteslappal ugyanígy járunk el.
  8. Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe emeljük, alaposan megkenjük felvert tojással, majd porcukorral bőven meghintjük.
  9. Kb. 20 percig, fél óráig (pirulásig) sütjük az előmelegített sütőben.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 949
elküldve: 0
receptkönyvben: 137
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-08-24 18:48

Kedves strawberry!Ő az, amit beharangoztál.Csodás!!!Jó, hogy rádőlt a szekrény.Receptkönyvben van,köszi.Dől még majd???Szép estét, és jó alkotást, ha kell, a dőlés előtt töltsd fel azt a szekrényt, hátha kidobálódik belőle ilyen csoda még.Várom!Éva-Anyóca

258
réteslap 8 db
étkezési keményítő 80 g
cukor 6 ek
tej 5 dl
tojás 1 db
vanília kivonat 1 ek
vaj 3 dkg
mangó 0.5 közepes db
nektarin 3 db
tojás 1 db
porcukor 2 ek