Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás-karamellás virágcsokor

Mandulás-karamellás virágcsokor
Mandulás-karamellás virágcsokor
60 perc / előkészület: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rövid gondolkodás után ezt a tortát készítettem Anyák napjára anyunak.
Volt sikere, és finom is lett. Sajnos nem volt előre elkészített marcipánvirágom, ezért a virágok készítése volt időigényesebb (utólagos számolgatás után 32 db virág lett).
Néhány kép róla

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

ajánlat

Aki szereti a virágot, rossz ember nem lehet ;)
Úgy is nagyon finom, ha a mandulás piskótát töltjük be a krémmel, és nem díszítjük (így nem olyan édes - és egyszerű, de finom)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a krémet: A cukrot karamelizáljuk, és ha szép folyós, aranyszínű, akkor óvatosan hozzáöntjük a tejet, és a  megvárjuk míg felolvad, közben folyamatosan kevergetjük.
  2. Ezután sűrítjük keményítővel/liszttel puding sűrűségűre.
  3. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a mascarpone-t, és kihűtjük. Ha már kihűlt, keményre felvert tejszínhabbal lazítjuk a krémet.
  4. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét jó kemény habbá verjük a cukorral.
  5. A habot óvatosan összekeverjük az elkevert tojássárgájával, ezt követően óvatosan elkeverjük benne a mandulás-lisztes keveréket.
  6. A piskótamasszát szilikonos sütőpapíros tepsibe egyenletesen elsimítjuk, és megsütjük.
  7. A piskótáról lehúzzuk a papírt, és 1/3-2/3 arányban elvágjuk.
  8. A nagyobbik tésztalapból késztítjük a vázát, a kisebbikből a csokor alapján.
  9. A nagyobbik tésztát megkenjük a krém felével, és feltekerjük. (A tészta alsó 5-7 cm-es részét hagyjuk
    szabadon, mivel ebből készül a váza "hasa".)
  10. Kialakítjuk a tetszésünk szeinti vázaalakot (én felülre és alulra vékony peremet készítettem, és a tekercs felső 1/3 részénél bemélyedést vágtam.)
  11. Bevonjuk a vázát krémmel.
  12. A kisebbik tésztalapból elkészítjük a csokoralapot. Három részre vágjuk úgy, hogy legyen 1 kisebb és két egyforma téglalapunk.
  13. A pici téglalapokat megtöltjük a maradék krémmel, és kicsit lekerekítjük a téglatest 2 sarkát, majd bevonjuk egy kevés krémmel.
  14. Összeillesztjük a részeket, bevonjuk, és díszítjük tetszés szerint.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x34 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 397
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás piskótatorta, mandulatorta marcipánnal bevonva

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-05-05 09:02

Kedves Skorpió!
Köszönöm, remélem, a tortát megtudjuk csinálni a lánnyal, ő ügyesebb lesz a virágok terén:-)))
A kedves szavakat is köszönöm, a receptjeimre:-))
Szépen folydogálnak, folyamatosan mindig van fenn, vagy teszek fel:-))
Remélem, elkészíthetőek lesznek:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-05-04 21:43

Kedves Skorpió!
Igazad van, a cél szentesíti az eszközt, és gyakorlat kérdése az egész:-))
Az biztos, hogy annyira tetszik, hogy elmentve, és ha kiáll a suli, nyugisabb leszek én is, a gyerkőceim itthon, a lányommal nekiállunk, és kipróbáljuk, remélem, sikerülni fog:-)))
Ő élvezi a sütik készítésekor a pepecselős dolgokat, és magát azt, hogy együtt süt velem:-)) Jókat dumcsizunk közben:-)) Jó együtt alkotni:-)))
Szép estét, és köszönöm, remélem lesz:-))
Éva-Anyóca

Skorpió
Skorpió / Skorpió Wed, 2011-05-04 22:13

Szia Éva-Anyóca!

Örülök neki, akkor majd ha lesz időtök, jó mulatást a konyhába ;)
Bizony jó együtt munkálkodni, és nevetni a készülő sütik felett

Jó éjszakát, és várjuk a további fincsi recepteidet!

Üdv: Skorpió

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-05-04 20:55

Kedves Skorpió!

Micsoda ügyes és leleményes , csodás virágcsokrot találtál ki:-)))
Nagyon nagy lehet a türelmed, és nagyon ügyes a kezed, ez nekem tutira nem menne:-)
Gratulálok:-))
Szép estét!
Éva-Anyóca

Skorpió
Skorpió / Skorpió Wed, 2011-05-04 21:32

Köszönöm kedves Éva-Anyóca!

A harmincadik virágnál már Neked is könnyen, és gyorsan menne hidd el :)
Türelmem azért volt, mert fontos volt a cél ;)
Köszi, és szép estét Neked is: Skorpió

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-05-04 20:15

Ez gyönyörű! Csodálom a türelmedet, jó lehet az anyukád lányának lenni, meg az anyukádnak is! :-))

Skorpió
Skorpió / Skorpió Wed, 2011-05-04 21:26

Szia Tmea!

Igen! Jó az anyum lányának lenni :D
Tényleg csak a virágokhoz kell egy kis türelem (na igen, 1 hosszú nap után én se állnék neki :))

Köszi a dícséretet, szép estét: Skorpió

Batida
Batida / Batida Wed, 2011-05-04 14:00

Hát ez valami csodaszép lett!! De nem állhatok be a sorba, mert ez kifogna rajtam. :-)) Gratulálok a tehetségedhez és kreativitásodhoz! Szia, Bogi

Skorpió
Skorpió / Skorpió Wed, 2011-05-04 14:33

Szia Batida!

Örülök, hogy tetszik! Ha úgy érzed kifogna rajtad, akkor csak simán töltsd meg ezt a piskótát a karamellás krémmel. Illetve díszítheted saját ötlet szerint :)
Köszi, hogy írtál, jó sütés-főzést!

Üdv: Skorpió

1266
tojás 6 db
cukor 12 dkg
mandula 7.5 dkg
finomliszt 7.5 dkg
mandulaaroma 10 ml
cukor 20 dkg
tej 1 dl
mascarpone 250 g
étkezési keményítő 2 evőkanál
habtejszín 2 dl
marcipán 200 g